Analiza economico-financiara

Trimis la data: 2009-11-01 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 89 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Dorin Mugoci Dimensiune: 823kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In dinamica, are loc o sporire a ratei stabilitatii financiare (si implicit o reducere a ratei surselor curente), in contextul in care indicele de crestere al capitalului permanent de la un an la altul este superior indicelui de crestere al pasivului total (cresterea mai lenta a pasivului fiind determinata de diminuarea celeilalte componente - sursele curente). Aprecierea situatiei intreprinderii din punctul de vedere al stabilitatii financiare vizeaza evaluarea sigurantei disponibilitatii surselor de finantare.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Cum sursele de finantare permanente raman la dispozitia intreprinderii o perioada mai mare de 1 an, siguranta existentei in viitor a surselor de finantare necesare este cu atat mai mare cu cat rata stabilitatii financiare este mai apropiata de 100%. Finantarea din surse curente genereaza in crespondenta riscuri (instabilitate), in contextul in care aceste surse sunt disponibile pentru o perioada scurta de timp (mai putin de 1 an).

Detinerea de surse de finantare nu reprezinta un scop in sine pentru intreprindere. Ea reprezinta insa o conditie obligatorie pentru asigurarea activelor necesare desfasurarii activitatii. Imposibilitatea mobilizarii surselor de finantare in volumul necesar duce inevitabil la incapacitatea asigurarii activelor, cu consecinte directe asupra activitatii intreprinderii, respectiv asupra nivelului de realizare a obiectivelor asumate de aceasta.

Cele 46,47% din pasive, scadente in cursul anului 2 (sursele curente existente in bilantul aferent sfarsitului anului 1) reprezinta pentru intreprindere o sursa de risc: odata cu materializarea termenului lor de scadenta, ele devin indisponibile - ceea ce se traduce printr-o diminuare a posibilitatilor de finantare ale intreprinderii. Riscul nu este legat de materializarea termenului de scadenta (care in esenta reprezinta o certitudine), ci de flexibilitatea intreprinderii in raport cu aceasta diminuare inevitabila a surselor de finantare.

La scadenta surselor curente, intreprinderea va fi supusa unui test. Ea va trebui sa-si arate capabilitatea fie de a-si continua activitatea cu un volum mai scazut de pasive (si implicit de active), fie de a-si asigura noi surse de finantare. In contextul in care in permanenta ar exista surse care devin scadente, testul se permanentizeaza in mod implicit. Analiza structurii financiare pe termene vizeaza evaluarea masurii in care intreprinderea este dependenta de surse de finantare ce antreneaza pe termen scurt astfel de riscuri. In plus, o analiza in amanunt permite aprecierea riscurilor ca o anumita sursa sa nu poata fi inlocuita.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.