Analiza fezabilitatii unui proiect de investitie

Trimis la data: 2009-07-03 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 23 Nota: / 10 Downloads: 59
Autor: Aliana Varciu Dimensiune: 57kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Proiectul consta in realizarea unei linii de productie de mobilier modular de bucatarie din pal melaminat avand ca rezultat marirea capacitatii de productie instalata si diversificarea productiei. El se incadreaza in categoria investitiilor de extindere.Oportunitatea realizarii proiectului de investitie.Aceasta oportunitate rezulta din concluziile desprinse de managerii S.C. AXA SRL, in urma analizei ofertei de mobila existente pe acest segment de piata, si anume:calitatea proasta a mobilierului de bucatarie provenit din productia interna;
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Avand in vedere faptul ca sursele proprii nu sunt suficiente in vederea finantarii proiectului de investitie prezentat este necesara apelarea la un imprumut. Din costul total al proiectului care se ridica la 151.983 EUR, intreprinderea poate asigura finantarea unui procent de 73,38%. Diferenta(26,62%) ar trebui acoperita din surse externe.
In acest sens, intreprinderea isi propune obtinerea unui credit bancar in valuta, pe o perioada de 4 ani.

Rambursarea creditului si achitarea dobanzilor se realizeaza prin intermediul unor plati anuale egale(anuitati). Rata dobanzii este de 8%.
Valoarea anuitatii se calculeaza cu ajutorul factorului de recuperare a capitalului:Implementarea proiectului de investitie prezentat necesita achizitii de echipamente, obtinerea softului necesar exploatarii acestora, efectuarea unor cheltuieli cu calificarea personalului, promovarea produselor, inchirierea si amenajarea halei destinate desfasurarii procesului de productie.

De asemenea, se solicita capital in vederea acoperirii necesarului suplimentar de fond de rulment implicat de noua activitate.
Elementele componente ale cash-flow-ului initial al proiectului de investitie sunt prezentate in tab. nr. 15. Dupa cum de observa, valoarea totala a acestuia se ridica la 151.983 EUR.Rata de actualizare utilizata in evaluarea proiectului de investitie este reprezentata de costul mediu ponderat al capitalului antrenat in vederea finantarii lui.

Avandu-se in vedere faptul ca cash-flow-urile proiectului de investitie analizat au fost calculate luandu-se in considerare incidenta impozitului pe profit(economiile fiscale obtinute ca urmare a deductibilitatii cheltuielilor cu dobanda), rata de discontare utilizata in vederea actualizarii lor, se determina pe baza costului capitalului imprumutat inainte de impozit, pe baza urmatoarei formule:
Costul capitalului imprumutat se situeaza la nivelul ratei dobanzii aferenta creditului bancar, de 8%.

Costul capitalului propriu este reprezentat de rata de rentabilitate solicitata de investitorii de capital propriu.. In stabilirea acestei rate s-au avut in vedere cerintele de rentabilitate minime care trebuie indeplinite de proiectele de investitii in vederea asigurarii accesului societatii la imprumuturi acordate intreprinderilor mici si mijlocii din fondurile puse la dispozitie de Organismele Financiare Internationale(BERD, IFC).

De exemplu, rata minima a rentabilitatii financiare care trebuie asigurata de un proiect de investitie in vederea finantarii lui preponderente(85%) printr-un imprumut BERD este de 15%.Avandu-se in vedere aceste elemente poate fi calculat costul mediu ponderat al capitalului antrenat in finantarea proiectului analizat.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.