Analiza impozitelor, veniturilor fiscale si datoriei publice in Belgia

Trimis la data: 2010-08-13 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 62
Autor: Ungurescu Dana Dimensiune: 369kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In ceea ce priveste ponderea impozitelor directe in PIB se poate observa ca pe parcursul celor 17 ani de analiza acesta a ramas in jur de 30%.Pe de alta parte se poate observa o usoara scadere a ponderii impozitelor directe din totalul impozitelor de la 64.19% in 1990 la 61.12 in 2006.
In urma calculelor effectuate putem observa ca o pondere importanta in cadrul structurii impozitelor directe o au contributiile pentru securitate sociala si impozitul pe venitul persoanelor fizice desi pe parcursul celor 17 ani se observa o usoara scadere.

Daca in 1990 contributiile pentru securitate sociala reprezentau 45% din impozite directe si impozitul pe venit reprezenta 43% din impozitele directe in 2007 contributiile pentru securitate sociala au ajuns la 42% din impozitele directe iar impoziul pe venitul persoanelor fizice la 39%.De asemenea se poate observa o usoara crestere a ponderii impozitului pe avere si a impozitului pe venitul persoanelor juridice.

Pe de alta parte se poate observa o legatura directa si puternica intre produsul intern brut al belgiei si impozitele directe si impozitele ditecte pe total si pe componente.Mai mult potrivit coeficientului de elasticitate se poate observa ca pana in anul 2002 impozitele directe cresc mai repede decat PIB pentru ca dupa 2002 pana in 2007 aveam de-a face cu o restere mai mare a Pib fata de Impozitele directe.

In ceea ce priveste coeficientul de elasticitate dintre Pib si impozitul pe venit se poate observa ca Pib creste mai repede decat impozitul, exceptie facand anii 1992,1993,1994 cand se observa o crestere mai rapida a impovitului pe venit decat cea a Pib-ului. Insa ,in urma contributiilor de securitate sociala au un ritm de credtere mai mare decat cel al Pib-ului.

Impozitele indirecte reprezinta o pondere mai mica in Pib decat impozitele directe. Astfel ponderea impozitelor indirecte in Pib este de aproximativ 13%, iar in impozitele totale au o pondere de aproximativ 27%. In ceea ce priveste componetele impozitelor indirecte TVA reprezinta aproximativ 7% din Pib , accizele 2%, iar taxele vamale 0.5% din Pib. In ceea ce priveste ponderea consumului in Pib acesta este de aproximativ 21%.

In ceea ce priveste structura TVA, accize sit axe vamale se observa o schimbare pe parcursul celor 17 ani de analiza. Astfel atat TVA cat si accizele si-au marit ponderea in totalul impozitelor indirecte din Belgia, pe cant taxele vamale au devenit din ce in ce mai mici. Daca in 1990 TVA reprezenta 72%, accizele 22% si taxele vamale 6% in 2007 TVA reprezenta 76%, accizele 24%

Potrivit coeficientilor de corelatie se observa ca in Belgia exista o legatura directa si foarte puternica intre produsul intern brut si impozitele indirecte dar si intre Pib si TVA, accize si consum. Pe de alta parte se poate observa ca intre Pib si taxe vamale exista o legatura negativa.

Coeficientul de elasticitate dintre impozitele indirecte pe total si Pib arata o crestere mai rapida a impozitelor decat a PIB. Mai mult in ceea ce priveste coeficientul de elasticitate dintre Pib si TVA se poate observa o crestere mai rapida rapida a TVA decat Pib in cea mai mare parte a perioadei de observatie.

Pe de alta parte in ceea ce priveste coeficinetul de elasticitate dintre accize si Pib se poate observa ca din 1990 pana in 1993 este o mai mare crestere a accizelor fata de Pib , pnetru ca mai apoi ritmul de crestere sa alterneze.In ceea ce priveste coeficintul de alasticitate dintre consum si Pib se observa ritumul de crestere mai rapid al consmului faca de cresterea pibului. Astfel de in 1995 a avut loc cea mai mare crestere a consumului fata de cea a pibului .

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.