Analiza seriilor cronologice

Trimis la data: 2009-02-12 Materia: Statistica Nivel: Facultate Pagini: 35 Nota: / 10 Downloads: 79
Autor: Vania Anton Dimensiune: 44kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
1.Contextul general actual
In ultimele decenii, cercetarile teoretice si practica manageriala s-au intensificat si au permis cristalizarea unor concepte, metode si instrumente noi de analiza si previziune a starii si evolutiei unui sistem statistic national.Punctul de pornire, in demersul de fata, il constituie evidentierea celor trei tendinte majore identificate la nivelul oricarei entitati publice, dar cu atat mai mult in cazul unei agentii statistice.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

A.Prima tendinta consta in trecerea de la focalizarea preocuparilor manageriale aproape exclusiv pe situatia interna a agentiei, la subordonarea majoritatii activitatilor spre o deschidere considerabila catre exterior, catre factorii de mediu cu impact important.
Avem in vedere cel putin doua elemente care, in prezent, pot deveni atat oportunitati cat si amenintari :

Pe de o parte, satisfacerea necesitatilor utilizatorilor de informatii statistice (Guvernul, ministerele, autoritatile locale, mediul academic si cercetarea stiintifica, mediul de afaceri, presa, publicul in ansamblu, institutiile internationale); necesitatile acestora trebuie studiate diferentiat pentru fiecare categorie in parte, anticipate tipurile de cerinte ce pot surveni in viitor, iar constatarile incluse in formularea prioritatilor si in planurile de actiune;

Pe de alta parte, politica fata de repondenti urmareste evitarea ingreunarii inutile a furnizorilor de date, prin reducerea " poverii raportarilor statistice "; nu este exclus ca in viitorul apropiat, colectarea datelor primare sa devina principala amenintare, daca nu cumva a si devenit.

B.A doua tendinta identificata deriva din caracteristicile perioadei in care traim, cand continuitatea inregistreaza puncte de inflexiune, de discontinuitate, de miscari mai numeroase si mai accelerate, de schimbari care cunosc amplitudini si profunzimi neatinse anterior (pe plan economic, social si politic).

De aici rezulta obligatia de a creste viteza de reactie decizionala si de aplicare a deciziilor, simultan cu sporirea flexibilitatii de actiune, indispensabila in cazul producerii unor schimbari neanticipate. Reactiile unui sistem statistic national pot fi foarte diferite.

Traversarea cu succes a unui mediu uneori " turbulent ", de multe ori " schimbator " si mai rar " stabil " este influentata in mod decisiv de caracteristicile generale ale sistemului statistic: coerenta si forta sau , dimpotriva, fragilitate si continua presiune.

Contracararea posibilelor efecte negative se realizeaza prin crearea si actualizarea unui cadru legal sistematic, unitar si necontradictoriu de organizare si functionare a sistemului statistic national, care sa clarifice cel putin trei probleme esentiale:
-subordonarea / autonomia institutiei;
-durata mandatului conducerii agentiei;
-componentele sistemului statistic national si parghiile de coordonare ale acestuia si de comunicare intre diferitele structuri (comitetele interinstitutionale si conventiile de colaborare).

C.In fine, a treia tendinta identificata este aceea de institutionalizare a inovarii, concretizata prin realizarea de noi cercetari statistice, precum si prin perfectionari ale celor existente.

Aceasta tendinta trebuie incurajata prin instrumente proprii (specifice) de coordonare, precum: metodologiile, clasificarile si nomenclatoarele, registrele statistice; tehnologia informatiei; recrutarea si pregatirea profesionala a personalului. Instrumentul crucial pentru sporirea capacitatii de inovare il constituie insa bugetul agentiei (inclusiv fondurile externe nerambursabile).

2.Tipologia sistemelor statistice nationale
In lume exista o diversitate de sisteme statistice:La o extremitate, intalnim sistemul centralizat, in care o singura institutie (de regula o agentie guvernamentala autonoma) raspunde de majoritatea statisticilor oficiale (Australia, Canada, Mexic); chiar si in aceasta situatie, colectarea anumitor statistici este in responsabilitatea altor institutii (statistica agriculturii, statistica muncii, statistica mediului, statistica financiar - bancara etc.);

La cealalta extremitate, intalnim sistemul descentralizat, in care exista numeroase agentii statistice axate pe anumite domenii (SUA). Aceasta este descentralizarea institutionala, care presupune existenta in afara agentiei centrale de statistica si a altor institutii profilate de exemplu pe: demografie si recensamintele populatiei, statistica sociala, statistica comertului exterior, statistica preturilor, statistica educatiei si sanatatii etc., institutii distincte, care de regula nu necesita existenta unei autoritati coordonatoare;Exista, de asemenea, si o descentralizare teritoriala (regionala), care necesita coordonare si control din partea agentiei statistice centrale.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.