Arhitectura Spaniei

Trimis la data: 2009-10-17 Materia: Geografie Nivel: Liceu Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 90
Autor: Matei Miruna Dimensiune: 27kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Seminar despre Arhitectura Spaniei
Spania a facut parte din Imperiul Roman, iar in anumite parti ale tarii constructiile din acea perioada au ramas apropae intacte. Apeductul din Segovia este folosit si astazi (reincepand din anul 2004). Amfiteatrul din Merida (Extremadura) este unul dintre cele mai bine conservate amfiteatre din Europa. Ambele se afla pe lista UNESCO a patrimoniului Mondial. Arhitectura din sudul Spaniei reflecta istoria maura. Cel mai bun exemplu este Alhambra, fortareata construita in orasul Granada (regiunea Andaluzia), in prezent, ea fiind un muzeu al culturii islamice. Multe moschei islamice au supravietuit pana in prezent convertite in manastiri crestine.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Seminar despre Arhitectura Spaniei
Un alt exemplu al magnificii arhitecturi medievale pastrate in Spania este reprezentat de orasul Toledo, una din fostele capitale ale Imperiului Spaniol, un loc in care eu coexistat crestini, mauri si evrei. Orasul a fost introdus in 1986 de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial.

CATALONIA
Cea mai importanta regiune autonoma a Spaniei. In a doua jumatate a secolului al XIX-lea Catalonia a devenit una dintre cele mai importante regiuni industriale al Spaniei, rivalizata doar de Tara Bastilor si de Madrid. In secolul al XX-lea gradul de autonomie al Cataloniei a variat considerabil.

A primit pentru prima data statutul de regiune autonoma in timpul celei de-a doua Republici Spaniole (dupa 1931). Dupa infrangerea Republicii in Razboiul civil (1936-1939) la putere a venit generalul Francisco Franco. Autonomia si cultura catalana au fost diminuate puternic sub regimul lui Franco, chiar si folosirea limbii catalane in public a fost interzisa in primii ani ai regimului.

Dupa moartea lui Franco in 1975, si dupa adoptarea Constitutiei Spaniei in 1978, Catalonia a redobandit autonomia culturala, precum si un anumit grad de autonomie politica. Catalonia este cea mai dinamica regiune industriala a Spaniei. Guvernul catalan promoveaza utilizarea limbii catalane. Astfel in timp ce invatamantul se face in mare parte in catalana, administratia publica foloseste in intregime catalana.

De asemenea intreprinderile sunt obligate sa afiseze informatiile in catalana. In anul 2001 din 6.215.281 locuitori, 94,5% inteleg catalana, 74,5% pot vorbi si citi catalana iar 49,8% pot sa si scrie in limba catalana. Catalana este folosita de 50,1% din populatie in viata de zi cu zi.

BARCELONA
Cel mai important centru economic si cultural al regiunii autonome Catalonia. Capitala a Cataloniei si sediul Parlamentului Catalan.
Orasul a fost unul dintre primele din Europa Continentala in care a inceput procesul de industrializare, in special pe baza industriei textile, si a masinilor pentru industria textila, fapt reflectat astazi de importanta Barcelonei ca centru al modei.

Orasul a fost infrumusetat de operele a doi mari arhitecti: Antoni Gaudi si Lluis Domenech i Montaner. Cele mai importante lucrari ale lui Gaudi sunt Sagrada Familia (inca neterminata, Gaudi si-a dedicat ultimii 15 ani in totalitate acestui proiect) si Casa Mila (construita intre 1905-1907).

Operele lui Lluis Domenech i Montaner: Hospitalet de Sant Pau si Palau de la Musica Catalana. Barcelona are 64 de parcuri, intre care iese in evicenta Park Guell, o gradina de 17,18ha, proiectata de arhitectul catalan Antoni Gaudi.

TARA BASCILOR
Istoric, Tara Bascilor este alcatuita din 7 provincii: Lapurdi, Zuberoa si Nafarroa Beherea (Navaria Inferioara) din Franta, Nafarroa (Navarre), o regiune autonoma separata din Spania si cele trei provincii ce formeaza Regiunea Autonoma Basca de astazi: Bizkaia, Gipuzkoa si Araba.

In timpul regimului lui Franco un numar urias de basci au ales calea emigrarii, in special spre Argentina, unde in prezent reprezinta 10% din populatie. Tara Bascilor se bucura de o autonomie ridicata, la fel ca si in cazul Cataloniei. Regiunea autonoma are propria politie (Ertzaintza), controleaza sistemul de invatamant si sistemul sanitar, si are in control un post TV si de radio basc.

In prezent se incearca atragerea in cadrul regiunii autonome basce a provinciei Navarre, care este considerata inima natiunii de nationalistii basci. In acest caz centrul administrativ s-ar muta la Pamplona. Limba basca a fost pastrata mai ales in familiile de la tara in timpul lui Franco si poseda o foarte restransa literatura.

Dintre limbile vii ale Europei Occidentale, doar euskera nu apartine familiei indo-europene, ea fascinand lingvistii inca din Evul Mediu.
Din punct de vedere lingvistic doar 25-30% din totalul populatiei pot vorbi fluent limba basca. Regiunea basca (Euskara) este una dintre cele mai bogate regiuni din Spania.

Euskadi Ta Askatasuna (E.T.A.) este o organizatie paramilitara basca, aflata pe lista organizatiilor teroriste. Isotria ETA a inceput in 1959 evoluand rapid intr-un puternic grup armat. Principalul scop al ETA este de a forta prin violenta, demararea unor negocieri cu Franta si Spania pentru a recunoaste suveranitatea Tarii Bascilor.

E.T.A. este responsabila pentru peste 900 de morti si zeci de rapiri
Lb. Spaniola: Vitoria, lb basca: Gazteiz, orasul este numit oficial Vitoria-Gazteiz. Este sediul administrativ al regiunii basce. Partea veche a orasului este bine conservata si pastreaza o serie de monumente importante: catedrala gotica Santa Maria (sec XIV), Casa del Cordon (o casa din secolul al XV-lea), Muzeul de Arheologie (sec al XVI-lea), Torre de Dona Otxanda (turn vechi din secolul al XVI-lea.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.