Aristotel - Statul atenian

Trimis la data: 2013-03-22 Materia: Istorie Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: h8er Dimensiune: 24kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Aristotel (384-322 I.Hr.) este considerat una dintre cele mai proeminente figuri ale gandirii politice grecesti. Discipol al lui Platon, este considerat nu numai unul dintre cei mai valorosi filosofi ai tuturor tipurilor, ci si fondatorul majoritati stiintelor fundamentale, reflectand, printre altele, asupra politicii, moralei, educatiei, religiei, artei sau economiei. Dintre lucrarile sale cele mai importante, amintim: Etica nicomahica, Etica eudemica, Retorica, Politica, Metafizica.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Lucrarea de fata facea parte dintr-un proiect ambitios al filosofului de a realiza o colectie a "Constitutiilor", reunind toate formele in care se manifesta viata de stat a diferitelor comunitati grecesti, dar pierduta in cea mai mare parte. Statul atenian a fost scris intre 336-325 I.Hr. si este compus din doua parti: prima se ocupa de istoricul constitutiei ateniene, pana la anul 403 I.Hr., iar cea de-a doua vizand aspectul sub care se prezenta constitutia in timpul vietii sale.

Analiza noastra va avea in vedere in mod special surprinderea principalelor momente in dezvoltarea polisului atenian. Emergenta cetatilor grecesti se manifesta incepand cu secolele IX-VIII I.Hr. Societatea anterioara era una profund ancorata in mit, conceputa pe o ierarhie de drept divin. Aparitia polisului si dezvoltarea ratiunii publice au favorizat conturarea ideii democratice. Dar acest concept s-a impus treptat, printr-un proces evolutiv, la care si-au adus aportul si marii reformatorii ai Greciei antice, precum Solon, Clistene sau Pericle. Aristotel surprinde in Statul atenian aceasta trecere de la oligarhia arhontilor la democratia directa.

Perioada arhaica este caracterizata de constitutia oligarhica, in care toate slujbele erau concentrate in mana "celor de neam sau cu avere". Erau la inceput pe viata, apoi pe zece ani. Cele mai importante si cele mai vechi functii erau cele ale "regelui", capitanului ostilor (polemarhul) si arhontelui. Sfatul Areopagitilor juca rolul unei instante de judecata, avand "insarcinarea sa se respecte legile si obiceiul si el intrunea in mana sa mai toata puterea administrativa din Stat."

Reformele lui Drakon aduc primele modificari in sistemul existent. Astfel exercitarea drepturilor politice se rezerva celor care dau un echipament de razboi. Arhontii si chestionarii erau alesi dintre cei care aveau o avere de cel putin zece "mine" si lipsiti de datorii. Senatul era alcatuit din patru sute unu membrii alesi dintre cetatenii cu drepturi depline. Sunt alesi - prin tragere la sorti - doar cei cu varsta de peste 30 de ani. Cel care lipseste de la o sedinta a consiliului sau a adunarii poporului, trebuie sa plateasca o amenda. Imprumuturile erau garantate cu persoana debitorului, iar pamantul era luat in mana catorva.

Aceasta stare de lucruri a determinat poporul sa se revolte impotriva aristocratiei. Conflictul s-a incheiat in urma alegerii lui Solon, ca arbitru si arhonte. Desfiinteaza legea care obliga pe debitor sa raspunda de plata cu propria lui persoana. Sunt sterse datoriile atat pentru stat, cat si pentru particulari. A conferit statului legi noi, scrise pe niste table de lemn si puse in galeria regala. Cei 9 arhonti au fost pusi sa jure pe piatra din agora.

Folosindu-se de cens, i-a impartit pe cetateni in patru clase: pentacosiomedimni, cavaleri, mici poprietari si "muncitori cu palmele". Slujbele in stat au fost rezervate doar pentru primele trei clase. Ultima clasa avea doar dreptul sa voteze in adunarea poporului si in tribunalele populare. Functionarii erau alesi prin tragere la sorti. Fiecare din cele patru ginti propunea cate zece candidati, din clasa pentacosiomedimnilor, in vederea tragerii la sorti a celor noua arhonti.
Constitutia lui Solon surprindea trei caracteristici esentiale: desfiinta imprumutul garantat cu persoana debitorului, dreptul acordat oricarui cetatean de a se constituiin fata instantelor ca aparator al celor nedreptatiti si dreptul de a apela in fata tribunalului popular.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.