Asaltul de idei - Brainstorming

Trimis la data: 2009-02-05 Materia: Pedagogie Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 14
Autor: Horia Dimensiune: 21kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Orice problema complexa de cercetare, orice tema de studiu ce prezinta dificultati de rezolvare, poate fi abordata prin metoda asaltului de idei. Asaltul de idei este modalitatea de a elabora (crea) in grup, in mod spontan si in flux continuu, anumite idei, modele, solutii teoretice sau practice etc., cerute de rezolvarea unei teme sau probleme teoretice ori practice. Brainstorming-ul este o metoda de cautare individuala si de elaborare (creativitate) in grup.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Sedinta de brainstorming este condusa de catre profesor. Pentru reusita sedintei este recomandat ca la aceasta sa participe elevi bine pregatiti in ceea ce priveste tema abordata. Se emit idei, solutii, ipoteze etc. fara restrictii. Se pot continua ideile antevorbitorilor. Este interzisa aprecierea critica imediata.

Aprecierea se face dupa ce s-a terminat sedinta, de aceea metoda este denumita si "evaluarea amanata". Aceasta strategie inlatura inhibitia elevilor si dinamizeaza elaborarea de idei, date, solutii, algoritmi, in numar cat mai mare.

Cand este necesar profesorul intervine si dinamizeaza elaborarea de noi date; dupa sedinta profesorul ierarhizeaza ideile, solutiile preconizate, clasificandu-le in: stralucite - cele care servesc rezolvarii temei discutate; valoroase, cele care mai necesita prelucrare, utilizabile pentru rezolvarea altor teme avute in evidenta si neutilizabile.

In timpul sedintei si al evaluarii datelor se folosesc operatiile logice ale gandirii, rationamentul inductiv, deductiv si analogic, dezbaterea, masa rotunda etc. Se observa ca in aceasta metoda, in faza initiala de rezolvare a problemelor, se separa in mod constient gandirea creativa de gandirea critica; in felul acesta se elimina frica de greseala si de critica in elaborarea ideilor, iar cursul liber al ideilor poate da nastere la asociatii care sa duca la intuirea unor solutii inspirate pentru rezolvarea problemei.

Din aceste motive, indicatia care se da participantilor este de a enunta spontan cat mai multe idei si pareri, fara a incerca sa le evalueze, ramanand ca ulterior toate ideile care au fost enuntate (si notate) sa fie examinate critic, selectionate etc.

Asaltul de idei este completat de variante ca: idea engineering si sinectica.Ingineria ideilor (Idea engineering) se deosebeste de asaltul de idei prin aceea ca profesorii dirijeaza dezbaterile spre anumite obiective si probleme precise. Are avantajul ca activitatea elevilor este concentrata spre ceva precis, fapt care scurteaza eforturile intelectuale si timpul de elaborare a ideilor si solutiilor.

Sinectica numita si metoda asocierii libere de idei sau metoda analogiilor este o metoda de creativitate in grup care a fost elaborata de catre profesorul Williams I. Gordon de la Universitatea Harward - SUA in anul 1961.

Sinectica isi trage denumirea de la cuvantul grecesc "Synectikos", care are semnificatiile de unire, combinare, analogie fara legatura evidenta intre componente.

Sinectica urmareste sa imbine in actul creatiei situatii aparent eterogene si din diferite domenii asa cum ar fi: trecerea de la concret la abstract si invers; trecerea de la sistemele biologice la cele tehnice; imaginarea unor solutii ce depasesc limitele controlului rational imediat etc.

In prima etapa, participantilor li se explica tema printr-o enuntare generala a problemei, dupa care urmeaza o analiza a acesteia, pornind de la general la particular.Pe timpul analizei, persoana care a prezentat problema o va descrie si va raspunde la toate intrebarile care vor aparea in cursul detalierii.

In timpul analizei pot aparea solutii imediate la problema prezentata. In acest sens noile idei pot fi definite ca idei de principiu, idei fundamentale sau idei pilot.Aceasta etapa este tocmai cea de "purjare" deoarece este destinata eliberarii mintii participantilor de orice idei preconcepute care ar putea influenta in mod negativ gasirea de solutii originale-viabile.

Dupa aceasta etapa, problema poate fi redefinita dupa cum a fost ea inteleasa, conducatorul grupului preluand sarcina de a o dirija catre o "excursie creativa" unde va predomina analogia, inversia, empatia, fantezia, metafora, precum si alte tehnici intuitive de creatie.
Punand accent pe tehnica analogiilor directe, personale sau a conflictului condensat se va produce distantare de problema de fata, "fortand" in acest fel adaptarea fanteziei.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.