Asigurarea de transport terestru

Trimis la data: 2009-05-14 Materia: Asigurari Nivel: Facultate Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 132
Autor: Traian Lazar Dimensiune: 25kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Prin toate aceste asigurari se acopera o gama diversa de riscuri. Ca si in celelalte tipuri de asigurari, exista anumite practici comune tuturor asigurarilor, dar fiecare dintre ele are anumite particularitati privind tipurile de riscuri cuprinse in asigurare.Pentru asigurarea autovehiculelor este important a defini categoria de autovehicule. Prin acest termen se intelege nu numai autovehiculele, ci si remorcile trase de autovehicule asigurate.In practica internationala, clasificarea riscurilor asigurabile in asigurarea de autovehicule tine seama de tipurile de vehicule ce se asigura, datorita varietatii mari a acestora.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Asigurarea autovehiculelor este cea mai frecvent utilizata in asigurarile non-viata. Totusi, pe cat este de uzuala, pe atat de putin este cunoscuta in detaliu. Ea reprezinta cea mai raspandita asigurare dintre toate categoriile de asigurari facultative.
a. Asigurarea de avarii a autovehiculelor

Ca si in orice alt tip de asigurare, riscurile pentru care se ofera protectie sunt diferita de la o societate la alta, dat fiind faptul ca fiecare isi stabileste singura politica de subscriere. Totusi, exista anumite riscuri, pe care le intalnim la majoritatea societatilor de asigurari, pentru care se acorda protectie.

Printre acestea se numara:avarii acidentale produse ca urmare a ciocnirii, lovirii sau izbirii cu alte vehicule sau cu orice alte corpuri moblile sau imobile aflate in afara ori in inetriorul autovehiculului asigurat, rasturnarii, deraparii, zgarierii, caderii (caderea in prapastie, caderea in apa cu ocazia transbordarii, caderii pe autovehicul a unor corpuri, cum ar fi: copaci, blocuri de gheata sau de zapada etc.);

- incendiu, precum si pagubele produse din aceasta cauza, cum ar fi: afumare, patare, carbonizare sau alte distrugeri;
- trasnet, explozie si pagubele produse cand acestea au avut loc la distanta de autovehiculul respectiv;
- ploaie torentiala, grindina, inundatie, apa ramasa pe sol, furtuna, uragan, cutremur de pamant;
- prabusire sau alunecare de teren;
- greutatea stratului de zapada sau de gheata;
-avalanse de zapada, caderea unor corpuri pe constructia in care se afla autovehiculul.

b. Asigurarea autovehiculelor pentru riscuri speciale
Asigurarea pentru riscul de furt la autovehicule reprezinta o forma de asigurare speciala care acopera riscul de furt al intregului autovehicul si, de cele mai multe ori, al unor parti componente si accesorii.

Riscurile acoperite in baza acestei conditii sunt:
-insusirea arbitrara a autovehiculului de catre terta persoana;
-furtul autovehiculului si al unor parti componente si accesorii din dotarea acestora, prin efractie sau prin acte de violenta;
-pagubele produse autovehiculului ca urmare a furtului sau a tentativei de furt;
-pagubele produse incaperii, propietatea asiguratului, in care se afla autovehiculul ca urmare a furtului prin efractie sau a tentativei de furt prin efractie al autovehiclulului al unor parti componente sua accesorii din dotarea acestora.

2.Asigurarile CARGO in cadrul transporturilor internationale
Obiectul asigurarii: Asigurarea marfurilor pe timpul transportului se face facultativ pentru marfurile (incarcaturile) transportate cu diverse tipuri de mijloace de transport ( pe caile ferate, cu vehicule). Pot fi incheiate contracte de asigurare CARGO de catre persoanele fizice si juridice cu resedinta in Republica Moldova, precum si de catre persoanele din strainatate.

Exista un sir de riscuri care sunt acoperite prin asigurarea CARGO. Acestea pot fi grupate coform urmatoarelor principii:pagubele provenite prin detereorarea sau distrugerea completa a volumului de incarcatura sau numai a unei parti ca urmare a actiunii fortelor naturii: incendiului, fulger, inundatie, curemur de pamint, ploaie, grindina, prabusire sau alunecare de teren;

Pagubele provenite prin detereorarea sau distrugerea completa a volumului de incarcatura sau numai a unei parti ca urmare a accidentelor ale mijlocului de transport: explozie, ciocniri, loviri sau izbiri cu alte mijloace de de transport sau cu orice alte bunuri mobile sau impbile aflate in afara mijlocului de transport, caderi, rasturnari, etc;pagubele provenite din accidente in timpul incarcarii, asezarii sau descarcarii incarcaturilor;toate cheltuielile necesare si oprtune efectuate in vederea salvarii incarcaturii, precum si a mininizarii pagubei.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.