Asigurarea riscurilor de antreprenoriat

Trimis la data: 2009-01-10 Materia: Asigurari Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 16
Autor: Iuliana Iancu Dimensiune: 24kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cuvintul pecuniar inseamna in legatura cu banii, iar asigurarea pecuniara acopera riscurile unei organizatii care s-ar putea gasi in situatia de a trebui sa plateasca o suma de bani, fie in situatia de a nu putea incasa sumele pe care le incasa de obicei.Asigurarea de fidelitate sau de cautiune a fost introdusa in secolul al XIX-lea pentru a inlocui sistemul de cautiuni private.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Pina la acea data, cetatenilor care detineau functii de raspundere in guvern, industrie, comert etc. li se cerea adesea sa desemneze o alta persoana care putea fi garantul lor. Acest garant se angaja sa plateasca o suma de bani atunci cind ar fi aparut pierderi ca urmare a actiunii persoanei ce detinea respectiva functie de raaspundere. Nu fiecare om cinstit putea sa-si gaseasca o cautiune, din cauza riscurilor evidente ale pozitiei lor. In consecinta, in 1840 s-a format Societatea de Garantii Britanica din Edinburgh.

Rezulta, ca scopul asigurarii de fidelitate este de a proteja asiguratul impotriva unor daune ce ar putea rezulta din increderea acordata unor persoane ce administreaza o parte din activele unei societati. Polita de asigurare de fidelitate protejeaza o societate impotriva daunelor determinate de acte frauduloase sau necinstite ale personalului sau, indiferent daca acestia au actionat singuri sau impreuna cu alte persoane. Asiguratorul plateste numai dauna propriu-zisa, nu si daunele de consecinta. Sunt excluse, de asemenea, din gospagubire costurile asiguratului pentru stabilirea pierderii propriu-zise.

Garantiile de fidelitate se emit fie pentru fiecare persoana in parte, fie pentru anumite posturi, sau sunt generale pentru toti angajatii unei societati. Aceasta ultima forma este des folosita mai ales la asigurarea institutiilor financiar-bancare.

In prezent, exista mai multe tipuri principale de cautiune:
1) Garantii comerciale. Sunt oferite patronilor care ar putea fi victimele unor fraude sau ale unor actiuni necinstite efectuate de angajatii lor. Prin aceste polite de asigurare se asigura rambursarea unor sume de bani patronului a caror valoare maximala este fixata in prealabil.

2) In alte cazuri, asiguratorii emit obligatiuni prin care se angajeaza sa plateasca o suma de bani daca o persoana nu reuseste sa se achite in mod corespunzator de datoriile ce-i revin. De exemplu, tur-operatorii si agentii de voiaj ai Asociatiei Agentilor de Calatorie Britanici trebuie sa achizitioneze o obligatiune ca cerinta impusa de calitatea lor de membri. Obligatiunea poate fi utilizata pentru a oferi sprijin clientilor daca tur-operatorul sau agentul lor isi inceteaza activitatea inainte sau in timpul excursiei sau vacantei.

Obligatiunile emise de administratia locala reprezinta echivalentul guvernamental al garantiilor comerciale, cu exceptia faptului ca ele acopera atit greselile angajatilor, cit si actiunile necinstite ale acestora.

3) In anumite cazuri, tribunalele imputernicesc o persoana sa administreze afacerile financiare ale alteia (de exemplu, ale unui minor, ale unei persoane debile mintal sau care a murit fara sa desemneze un executor testamentar). Unui astfel de administrator i se cere adesea sa ofere o garantie pentru buna executare a indatoririlor sale si, in mod normal, asiguratorii vor emite o obligatiune in tribunal (de instanta) care ofera o astfel de garantie.

4) Obligatiunile (garantiile) guvernamentale sunt adesea considerate drept cautiune pentru lichidatorii desemnati sa lichideze companiile falimentare sau pentru gestionarii de depozite care raspund de marfurile destinate exportului, si care vor trebui sa plateasca taxa pe valoare adaugata datorata pentru bunurile exportate, daca acestea vor fi instrainate in mod ilegal.

5) Garantii pentru licitatii care garanteaza ca debitorul, in cazul in care cistiga licitatia va semna contractul si va furniza cautiunea de buna executare a contractului. In cazul in care nu se va incheia contractul sau nu se va aduce cautiunea de buna executare, cistigator este desemnat urmatorul la licitatie, iar societatea de asigurare va plati diferenta dintre valoarea licitata de debitul garantat si valoarea licitata de persoana urmatoare.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.