Asigurarea sub aspect juridic

Trimis la data: 2010-08-26 Materia: Asigurari Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 52
Autor: Ioan Macovei Dimensiune: 15kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Seminar despre Asigurarea sub aspect juridic
Problemele asigurarii sunt abordate, dupa caz, sub aspect juridic, economic sau financiar. Abordarea juridica este frecventa si justificata, intrucit asigurarea, ca sa fie operanta trebuie sa capete forma juridica, iar acesata forma este cea dintii sezizabila. O asemenea forma i-o confera contaractul, care constituie "legea parintilor", precum si legea propriu zisa. Contractul de asigurare si legea cu privire la activitatea de asigurare, in calitate de izvoare de drerpturi si obligatii in materie de asigurari, se completeaza reciproc. Prin contractul de asigurare , asigurantul se oblige sa platesca o prima Administratiei Asigurarilor de Stat, iar aceasta ia asupra sa riscul producerii unui anumit eveniment, obligindu-se ca, la producerea evenimentului, sa plateasca asigurantului sau unei terte personae, denumita beneficiar, o indemnizatie - despagubiri sau suma asigurata - in limitele convenite.

Seminar despre Asigurarea sub aspect juridic
Astfel, Yvonne Lambert-Faivre considera ca "sub aspectul sau tehnic, care e fundamental, asigurarea este operatia prin care un asigurator, organizind pe principiul mutualitatii un numar mare de asiguranti, expusi la producerea anumitor riscuri, ii indemnizeaza pe aceia dintre ei care sufera un sinistru, pe seama fondului comun construit din primele incasate".

Autoritatea franceza isi mativeaza opinia prin faptul ca "spre deosebire de contarctul de asigurare care capata aspectul unui pariu sau aunui altui joc al hazardului, operatia de asigurare, privind in complexitatea ei, devine o operatie antialiatoare de lupta colectiva impotriva hazardului". Yvonne Lambert-Faivre afirma "Izolat, omul este foarte vulnerabil la loviturile soartei care il tin intr-o stare de insecurite, penibila sub aspect penal si nefasta sub raport economic.

Intreprinderea si asumarea de responsabilitati presupun o anumita incredere in viitor; or, daca asigurarea nu evita sinistrele, ea le dilueaza efectele intre toti asigurantii. Cu toate acestea, pentru ca o intreprindere de asigurare sa poata indemniza efectic toate sinistrele garantate, trebuie ca ea sa organizeze mutualitatea riscurilor dupa reguli matematice riguroase care sunt fundamentul tehnicii sale".

Contractul de asigurare prezunta anumite trasaturi caracteristice. Astfel, contractul de asigurare:
1. este un contract consesual, adica se incheie valabil prin simplul consimtamint al partilor. Acest contract este valabil din momentul in care asiguratorul si asiguratul si-au exprimat acordul de vointa cu privire la continut. Forma scrisa este ceruta de legiuitor din dorinta de a proteja interesele asigurantilor si al tertilor;

2. este un contract sinaalagmatic, adica partile contractante isi asuma obligatii reciproce si interdependente. Asigurantul se abliga sa faca declaratii de risc exacte, in atentia asuguratorului, atit la incheierea contractului, cit si la producerea sinistrului; totodata asigurantul se obliga sa achite primele de asigurare datorate; la rindul sau asiguratorul se obliga sa acopere riscul asiguratului, in cazul producerii acestuia, acordind indemnizatia cuvenita.

Asiguratorul ste tinut sa-si resrecte obligatia contractuala numai in masura in care asiguratul si-a onorat obligatiile sale contractuale. In caz contrar, asiguratul decade din drepturi, cind contractul este lovit de nulitate sau contractul ramine valabil pe o suma asigurata mai mica. Reciprocitatea nu opereaza, asadar, decit atunci cind asiguratul si-a respectat integral obligatiile asumate fata de asigurator;

3. este un contract aleatoriu, adica la incheierea acestuia partile nu cunosc existenta sau intinderea exacta a avantajelor patrimoniale ce vor rezulta pentru ele din contract. Obligatiile asumate de asigurant si asigurator depind de un eveniment viitor si incert. Acest eveniment comporta pentru fiecare dintre parti o sansa de cistig sau un risc de pierdere.

Caracterul aleatir este esential la contractul de asigurare: daca evenimentul pentru care se solicita incheierea contractului ar fi cert, iar momentul producerii lui ar fi cunoscut de parti, asigurarea nu ar mai avea sens, riscul respectiv urmind sa fie acoperit cu certitudine de catre asigurator;

4. este un contract cu titlu onoros, adica fiecare parte urmareste sa obtina un folos, o contraprestatie in schimbul obligatiei ce isi asuma. La fel ca si alte contracte oneroase (de vinzare-cumparare, de schimb, de locatie, imprumut), contractul de asigurare este opus contractului gratuit(de donatie, comod etc.), care presupune obligatii numai pentru una din parti, iar nu pentru amindoua.

Asiguratul beneficiaza de protectie pe care i-o ofera asiguratorul, care preia asupra sa riscul asigurat, nu in mod gratuit, ci inschimbul unei plati sub forma unei prime de asigurare sau a cotizatiei dupa caz;

5. este un contract succesiv, adica se esaloneaza in timp. Asiguratorul se angajeaza sa acopere un anumit risc o perioada foarte lunga de timp(spre exemplu, in cazul contractului de asigurare de deces pe o perioada nelimitata) cu plata anuala sau subanuala a primei sau o perioada foarte scurta(pe timpul duratei unui zbor aerian indoua puncte geografice )cu plata integrala a primei la incheierea contractului;

6. este un contract de adeziune, adica desi este redactat si imprimat de asigurator, la el a aderat asiguratul. La asigurarile de persoane, asiguratorul intocmeste polite de asigurare tip, in care toate conditiile cuntractuale - termen valabilitate, suma asigurata, cota de prima etc. - sunt standard.

In asemenea cazuri, solicitantilor - asigurati potentiali - nu le ramine decit sa le accepte sau sa le refuze in bloc(mai asigurarile de bunuri de valoare mari), asiguratorul elibereaza un proiect de contract(o oferta) pe care il/o negociaza cu viitorul asigurat;

7. este un contract de buna credinta, adica presupune ca executarea acestuia sa se faca cu buna credinta de catre parti. Intrucit asiguratorul accerta preluarea unui risc, bazindu-se pe informatiile furnizate de solicitantul unei asigurari sau determina cuantumul despagubirii re care urmeaza sa o acorde asiguratului tot pe baza informatiilor provenite dela acesta, fara putinta de ale verifica de fiecare data, atunci cind se constata ca informatiile puse la dispozitia asiguratorului nu au fost corecte, reaua credinta a asiguratului se sanctioneaza de o maniera foarte severa.

Legea constituie, alaturi de contract o alta forma juridica de realizare a asigurarii. Asigurarea ex contract are la baza principiul facultativitatii (voluntariatului), adica ea se incheie din proprie initiativa, de catre persoanele fizice sau juridice interesate, impotriva acelor fenomene care le ameninta bunurile, viata sau integritatea corporala, in scop de indemnizare sau de capitalizare.

Asigurarea ex lege are la baza principiul obligativitatii, adica ea actioneaza in mod automat, fara consimtamintul asiguratilor si fara incheierea unui contract intre parti, din momentul in care bunurile cuprinse din oficiu in asigurare au intrat in gospodaria unei persoane fizice sau in patrimoniul unei persoane juridice.

In mod automat sunt incluse in asigurare persoanele fizice aflate intr-o anumita situatie prevazuta de lege, ca exemplu cele aflate in timpul unei calatorii cu mijloace de transport public. De protectie de asigurare automata beneficiaza acele persoane fizice si juridice care poarta o raspundere civila fata de terti expres prevazuta de lege.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.