Atena in secolul al V-lea

Trimis la data: 2010-02-22 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Adina Zambaru Dimensiune: 670kb Voturi: Tipul fisierelor: ppt Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Relatia dintre hoi aristoi si demos este in buna masura determinata de conflictele din interiorul grupului aristocratic. acest grup nu e decit foarte rar omogen si solidar, fiind compus din dinasti, fiecare inconjurat de cete de hetairoi, de clientele si de supusi, de sclavi si de argati; vechi rivalitati ale unei societati razboinice in care fiecare se considera un primus inter pares ajung sa fie arbitrate de comunitatea civica in intregul ei.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

In esenta, procesul de cristalizare a cetatii in formele sale clasice comporta tensiuni care ii opun pe hoi aristoi, ca unici detinatori ai puterii si autoritatii in cetate, categoriei numite ho demos, multimea cetatenilor de rind. Cei ce dau nume si forma procesului de largire a cetatii si de includere a cetatenilor de rand in mecanismele de decizie politica sunt tot aristocratii.

multi dintre ei se tem si se cutremura de oroare in fata celor de neam prost; multi dintre ei incearca sa ridice, intre ei si cetateanul de rand, o bariera de comportamente ostentative, de rafinament, de somptuoase vesminte si podoabe, de atitudlni de casta convinsa de superioritatea ei absoluta.

Altii insa, fie ca doresc sa triumfe cu orice pret in intrecerea nobiliara pentru intaietate in polis, si se indreapta tot mai staruitor catre cei de rind pentru a-si birui adversani nobili,
fie ca inteleg mai bine fragilitatea unel autoritati contestate si intemeindu-se pe o putere tot mai putin exclusiva;fapt e ca, ducand mai departe implicitul "contract originar" pe care se intemeiase cetatea, o parte a aristocratiei exprima ea insasi nemultumirea celor mai multi si da forma contestatiei popuiare difuze, elaborind nu numai discursul, ci chiar reformele si institutiile cetatii omogene sub aspect politic.

Hippias a declansat o represiune deosebit de brutala, torturindu-i pe cei doi si pe apropiatii lor (tortura era, in principiu, rezervata exdusiv sclavilor) si implicind in complot o mare parte a aristocratilor atenieni;cei care au scapat cu viata s-au grabit sa se refugieze in afara hotarelor Aticii, in Beotia si la Delfi.De acolo, au inceput sa se pregateasca pentru alungarea tiranului din Atena.

Civilizatia cetatilor grecesti din sec. VI sufera o mutatie decisiva.
Raportul dintre noile forme de civilizatie si reprezentarile cetatii incipiente este analog cu raportul intre statuile sacre ale arhaismului timpuriu - eficace prin insasi natura lor incarcata de forta transcendenta - si dinamica imaginilor de zei si de eroi create inspre sfirsitul veacului VI,cu o evidenta transformare a fiorului religios intr-un cod estetic deliberat si coerent; sau cu relatia din miturile orientale ale Apei primordiate si filosofia iui Thales.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.