Audit financiar

Trimis la data: 2011-05-25
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 126
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 76
Autor: Vlad Danut
Dimensiune: 952kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui seminar:
Consilierea reprezinta activitatea desfasurata de auditorii interni, menita sa aduca plusvaloare si sa imbunatateasca administrarea entitatii publice, gestiunea riscului si controlul intern, fara ca auditorul intern sa-si asume responsabilitati manageriale. Activitatile de consiliere se efectueaza potrivit programului anual, alaturi de activitatile de asigurare, precum si la cererea expresa a conducerii entitatii publice. Prin prezentele norme se reglementeaza organizarea si exercitarea activitatii desfasurate de catre auditorii interni din cadrul entitatilor din domeniul public si acestea sunt elaborate in concordanta cu standardele de audit acceptate pe plan international si cu buna practica din Uniunea Europeana.

Seminarii similare:

Auditorii interni care sunt functionari publici au drepturile, obligatiile si incompatibilitatile prevazute de Statutul functionarilor publici. Numirea sau revocarea auditorilor interni se face de catre conducatorul entitatii publice, respectiv de catre organul colectiv de conducere, cu avizul conducatorului compartimentului de audit public intern.

Auditorii interni au un nivel de salarizare corespunzator ierarhiei acestei functii in cadrul sistemului de salarizare a functionarilor publici si totodata beneficiaza de un spor pentru complexitatea muncii de 25 %, aplicat la salariul de baza brut lunar.Pentru auditorii interni care nu sunt functionari publici selectarea, stabilirea drepturilor si obligatiilor se fac in concordanta cu regulamentele proprii de functionare a entitatii publice, precum si cu prevederile prezentei legi.

Auditorii interni trebuie sa isi indeplineasca atributiile in mod obiectiv si independent, cu profesionalism si integritate, conform prevederilor prezentei legi si potrivit normelor si procedurilor specifice activitatii de audit public intern.

Pentru actiunile lor, intreprinse cu buna-credinta in exercitiul atributiilor si in limita acestora, auditorii interni nu pot fi sanctionati sau trecuti in alta functie. Auditorii interni nu vor divulga nici un fel de date, fapte sau situatii pe care le-au
constatat in cursul ori in legatura cu indeplinirea misiunilor de audit public intern. Auditorii interni sunt responsabili de protectia documentelor referitoare la auditul public intern desfasurat la o entitate publica.

Raspunderea pentru masurile luate in urma analizarii recomandarilorprezentate inrapoartele de audit apartine conducerii entitatii publice. Auditorii interni trebuie sa respecte prevederile Codului privind conduita etica a auditorului intern. Auditorii interni au obligatia perfectionarii cunostintelor profesionale. In acest sens, seful compartimentului de audit public intern, respectiv conducerea entitatii publice, va asigura conditiile necesare pregatirii profesionale, perioada destinata in acest scop fiind de minimum 15 zile pe an.

Persoanele care sunt soti, rude sau afini pana la gradul al patrulea inclusiv cu conducatorul entitatii publice nu pot fi auditori interni in cadrul aceleiasi entitati publice. Auditorii interni nu pot fi desemnati sa efectueze misiuni de audit public intern la o structura/entitate publica daca sunt soti, rude sau afini pana la gradul al patrulea, inclusiv cu conducatorul acesteia sau cu membrii organului de conducere colectiva. Auditorii interni nu trebuie implicati in vreun fel in indeplinirea activitatilor pe care in mod potential le pot audita si nici in elaborarea si implementarea sistemelor de control intern al entitatilor publice.

Auditorii interni care au responsabilitati in derularea programelor si proiectelor finantate integral sau partial de Uniunea Europeana nu trebuie implicati in auditarea acestor programe. Auditorilor interni nu trebuie sa li se incredinteze misiuni de audit public intern in
sectoarele de activitate in care acestia au detinut functii sau au fost implicati in alt mod, decat dupa trecerea unei perioade de 3 ani. Auditorii interni care se gasesc in una dintre situatiile prevazute anterior au obligatia de a informa de indata, in scris, conducatorul
entitatii publice si seful structurii de audit public intern.

Cadrul legislativ al auditului intern a fost completat cu cadrul normativ privind organizarea si desfasurarea activitatii de audit intern structurat pe activitatea de asigurare si pe activitatea de consiliere.

1.2.1. Cadrul normativ pentru activitatea de asigurare: Cadrul normativ pentru componenta de asigurare a managementului general cu privire
la functionalitatea sistemului de control intern, din cadrul entitatilor publice, cuprinde:

- OMFP nr. 38/2003 pentru aprobarea Normelor generale privind exercitarea auditului
public intern, care reprezinta Manualul de audit intern;
- OMFP nr. 252/2004 pentru aprobarea Codului privind conduita etica a auditorului
intern, care a abrogat OMFP nr. 880/2002 pentru aprobarea Codului privind conduita etica
a auditorului intern;
- OMFP nr. 423/2004 pentru modificarea si completarea Normelor generale privind
exercitarea activitatii de audit public intern, aprobate prin OMFP nr. 38/2003.

Structurile de audit intern din sistemul public, pe baza Normelor metodologice generale, si-au elaborat propriile norme specifice pentru organizarea si functionarea activitatii de audit intern, conform prevederilor legale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.