Baze de Date

Trimis la data: 2010-11-10
Materia: Automatica
Nivel: Facultate
Pagini: 24
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 56
Autor: Marin Ion
Dimensiune: 696kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui seminar:
Limbajul SQL se bazeaza pe interogari si are ca obiect bazele de date relationale. Bazele de date relationale au fost introduse in 1970 de acelasi cercetator de la IBM (E.F. Codd) care a pus bazele normalizarii. Modelul bazelor de date relationale reprezinta baza de date ca o colectie de tabele, fiecare dintre acestea relationand cu cel putin un altul. SQL este un limbaj prin intermediul caruia, utilizand comenzi derivate din limbajul natural, i se comunica unui SGBD ce se doreste. Comenzile SQL permit, astfel, interogarea, inserarea, actualizarea si stergerea datelor. SQL este referit uneori ca si limbaj neprocedural. Asta inseamna ca nu este nevoie sa se expliciteze locul unde SQL trebuie sa caute un set de date, de exemplu. Este suficient sa I se spuna ce anume se doreste. Localizarea informatiei dorite in baza de date este sarcina SGBD-ului. In cazul limbajelor procedurale, fiecare interogare trebuie creata, compilata si executata.

Seminarii similare:

O entitate este un obiect concret sau abstract care exista si poate fi distins de un alt obiect (de exemplu o persoana, un concept, un sentiment etc.).

O multime sau o clasa de entitati este un grup de obiecte concrete sau abstracte de aceeasi natura (de exemplu toate persoanele, toate conceptele, toate sentimentele etc.).

Un atribut reprezinta o proprietate caracteristica a entitatilor din aceeasi clasa. De exemplu, o persoana poate fi caracterizata ptin urmatoarele caracteristici:

- nume;
- prenume;
- cod numeric personal (CNP);
- adresa;
- telefon.

Domeniul reprezinta multimea valorilor pe care le poate avea un anumit atribut. O cheie primara (sau, mai simplu, o cheie) este un atribut sau un set de atribute care identifica intr-o maniera unica o entitate - de exemplu CNP (nu exista doua persoane care au acelasi CNP).

Relatia leaga intre ele doua sau mai multe entitati prin intermediul unor atribute cu acelasi domeniu. In cazul in care o relatie leaga doua entitati, ea se numeste binara. Daca relatia este intre cel putin trei entitati, se spune ca este o relatie n-ara.

La randul lor, relatiile binare se impart in trei categorii:
- relatii unul la unul (1:1), caz in care unei entitati E nu-i poate corespunde prin relatia A decat o entitate F si, invers, entitatii F nu ii poate corespunde decat entitatea E prin relatia A;
- relatii unul la mai multi (1:n), caz in care unei entitati E ii pot fi asociate mai multe entitati Fi dar, unei entitati Fi ii este asociata prin aceeasi relatie o singura entitate (E);
- relatii mai multi la mai multi (n:n), caz in care unei entitati Ei ii pot corespunde mai multe entitati Fi si reciproc.

Cardinalitatea unei perechi (E, A), unde E este o clasa de entitati si A este un set de relatii, este data de perechea (m, M), unde m si M sunt numarul minim respectiv maxim de legaturi A ce leaga E de una sau mai multe clase de entitati.

O diagrama ER este reprezentarea grafica a unei colectii de entitati, relatii, constrangeri, conditionari etc. care descriu complet o baza de date.Tabelele create cu CREATE TABLE se numesc tabele de baza. SQL permite si crearea unui alt tip de tabele, numite tabele virtuale sau vederi. In cazul tabelelor de baza atat structura tabelelor cat si datele din acesta sunt memorate pe disc. Tabelele virtuale sunt derivate din tabelele de baza, astfel incat pe disc este memorata doar structura lor.

Pentru crearea vederilor se foloseste instructiunea CREATE VIEW care contine in corpul sau si o instructiune SELECT.

Limbajul SQL este practic integrat in toate SGBD-urile actuale si nu numai. Instructiunile SQL pot fi utilizate fara probleme si in limbaje de nivel inalt precum Pascal (Delphi), Basic (Visual Basic), C (Visual C) etc. In ideea simplificarii modulului de utilizare a scripturilor SQL s-a dezvoltat o gama larga de aplicatii, multe dintre ele fiind distribuite gratuit. In capitolul de fata se vor preznta doar cateva exemple de aplicatii de acest gen, tocmai pentru a se pune in evidenta utilitatea acestora.

O etapa importanta in dezvoltarea unei baze de date o constituie stabilirea structurii acesteia, structura care poate fi descrisa complet prin intermediul diagramei entitate-relatie. Odata trasata aceasta diagrama, daca se utilizeaza aplictii specifice, poate fi generat codul SQL responsabil de crearea tabelelor si a legaturilor dintre acestea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.