Bilantul demografic general

Trimis la data: 2010-07-09 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 188
Autor: Nadlag Ana Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
B.d.g. este expresia "feed - beck" -ului ce caracterizeaza un sistem deschis, care este in cazul de fata populatia.
In situatia in care populatia este considerata un sistem inchis, procesele ce caracterizeaza sistemul, adica intrarile si iesirile sunt date de nasteri si respectiv decese (bilant demografic natural). In cazul in care populatia este considerata un sistem deschis cele doua caracteristici ale sistemului vor fi date de:
- intrarile: nasteri (N) si imigrari (I)
- iesirile: decese (D) si emigrari (E)
Referate similare: Nu exista seminarii similare

La nivel global, dinamica populatiei este rezultatul bilantului natural. Bilantul natural are doua componente:una activa (natalitatea)s ialta pasiva (mortalitatea).Bilantul natural al populatiei este diferenta dintre numarul nasterilor si cel al deceselor, exprimata in valori relative (0/00), calculata pentru un an sau o perioada determinata de timp.

Natalitatea este componenta importanta, activa a bilantului natural.
Natalitatease refera la frecventa sau intensitatea nasterilor (nascutilor vii) in sanul unei populatii, in decursul unui an, raportata la 1000 de locuitori.Natalitatea este o componenta demografica foarte importanta in miscarea naturala a populatiei, care poate fi controlata la nivel de familie sau de catre statceea ce face sa inregistreze variatii la nivelul tarilorregiunilor sau la nivel mondial.

Factorii care influenteaza natalitatea sunt: structura populatiei pe grupe de varsta, structura traditionala a familiei, standardul de viata, varsta la casatorie, influente religioase , politica statelor.
Structura populatiei pe grupe de varsta influenteaza in sensul ca natalitatea este mai mare in randul populatiei tinere si adulte si scazuta in randul populatiei de varsta inaintata. Un rol important il are, insa,si fertilitatea, adica frecventa nascutilor vii in sanul populatiei feminine de varsta fertile(15-49ani).

Structura traditionala a familiei: in famili monogame (forma cea mai frecventa de casatorie - un barbat si o singura femeie) - natalitatea este crescuta; in familiile cu poligamie - forma de casatorie in care un barbat este casatorit cu mai multe femei (poligimie), sau o femeie este casatorita cu mai multi barbati (poliandric) -, natalitatea este scazuta (Ex.: unele tari din Africa, Orient).

Standardul de viata, care este foarte important determina o relatie invers proportionala. In tarile cu nivel ridicat, natalitatea este foarte scazuta, dar este ridicata in tarile cu nivel de trai scazut (Ex - natalitate redusa in tarile in curs de dezvoltare).

Politica statului se poate manifesta prin: politici nataliste, care sustin natalitatea crescuta (Ex.: tarile din Europa); politici denataliste, care urmaresc reducerea natalitatii prin masuri de planning familial (Ex.: China, India, care se confrunta cu explozia demografica); politici indiferente, in care statul nu intervine (Ex: SUA s.a.)

Prescriptiile religioase sunt importante atunci cand se opun reducerii natalitatii, asa cum sunt religiile musulmana (Africa, Asia) si catolica (tarile latino-americane).Varsta la casatorie influenteaza pozitiv, cand casatoriile se fac la varsta varste tinere (20-30 ani) si negativ, cand se fac la varste inaintate.

In legatura cu casatoriile se au in vedere doua elemente: fertilitatea si divorturile care influenteaza natalitatea. Divortul, ca modalitate sociala si legala, de desfacere a casatoriei,Influenteaza divortialitatea, care reprezinta frecventa divorturilor intr-o populatie.

Distributia natalitatii pe Glob este foarte diferita osciland intre valori mari (peste 300/00) si valori mici (sub 150/00). Se pot deosebi 3 categorii de natalitate: cu valori mari intre 300/00si 500/00 care se produc in tari subdezvoltate din Africa, (la sud de Sahara), in tari latino-americane (Haiti), in tari asiatice (Laos, Nepal), in tari de religie musulmana (Afganistan, Yemen).

In tari africane ca Niger, Malawi natalitatea depaseste 500/00; valori medii, apropiata de cea mondiala de 24%, se inregistreaza in mai multe state din America Latina si in tari din sudul si sud-estul Asiei; valori mici, sub 150/00, sunt specifice multor tari din Europa, Americii de Nord, estul Asiei. Valori foarte scazute se inregistreaza cu Italia si Bulgaria (sub 80/00) si Romania (100/00).

Mortalitatea este componenta pasiva a bilantului natural.Mortalitatea se refera la frecventa deceselor in cadrul unei populatii, pe o perioada determinata. Se exprima in numarul de decese la 1000 de locuitori.Factorii care influenteaza mortalitatea sunt: nivelul de trai, gradul de educatie al populatiei, progresele medicinei, conditiile climatice, urbanizarea, sexul, unele obisnuinte.
Nivelul de trai influenteaza pozitiv.

In tarile dezvoltate, datorita usurarii muncii fizice, mortalitatea a scazut; in tarile subdezvoltate, munca fizica grea face sa creasca mortalitatea. Prin gradul de educatie si printr-o igiena buna se pot preveni bolile si reduce mortalitatea. Progresele medicinei au diminuat mortalitatea prin tratamente, medicamente.

Urbanizarea, in sec. XVII - XIX, cand a avut loc o dezvoltare puternica, prin efectul aglomerarii populatiei, a cresterii densitatii din orase, mortalitatea in orase a cunoscut cresteri alarmante; in schimb, astazi, datorita accesului usor la asistenta medicala, mortalitatea este scazuta; conditiile climatice favorizeaza anumite boli ( ex.: in zona calda sunt frecvente bolile aparatului respirator).

In ambele situatii aceste boli duc la cresterea mortalitatii; sexul influenteaza in sensul ca mortalitatea feminina este mai scazuta, iar mortalitatea masculina este mai ridicata; unele obisnuinte, cum sunt alcoolismul, fumatul, consumul exagerat de grasimi, sedentarismul, favorizeaza mortalitatea. In stransa legatura cu mortalitatea se pot discuta si alte doua notiuni:mortalitatea infantila si morbiditatea.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.