Carbunii, fondul funciar, resursele de apa

Trimis la data: 2010-06-07 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 13 Nota: / 10 Downloads: 82
Autor: Andreea Raducan Dimensiune: 923kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Carbunele este o roca sedimentara caustobiolitica, ce provine din incarbonizarea resturilor vegetale. Procesul de transformare se desfasoara lent, in lipsa oxigenului atmosferic, la presiuni si temperaturi ridicate, ce depind de adancimea la care se afla acumularile vegetale.Turba este cel mai tanar carbune, din Neogen, formandu-se si astazi. Contine 52 - 62 % carbon in masa combustibila, iar prin incalzire degaja foarte multe materii volatile. In momentul extractiei ea contine 75 - 80 % umiditate, ca urmare trebuie uscata, stare in care are o putere calorifica de 12 - 20 MJ/kg. Turba uscata si brichetata se foloseste drept combustibil casnic. De asemenea, ea se poate folosi ca material filtrant sau ca ingrasamant.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Carbunele brun este un carbune mai vechi, din Paleogen. Contine 60 - 78 % carbon in masa combustibila, iar prin incalzire degaja multe materii volatile. In momentul extractiei contine 30 - 45 % umiditate. Are o putere calorifica de 6 - 18 MJ/kg (uzual 7 - 9 MJ/kg). Este mult folosit, in special lignitul, care se gaseste in cantitati mari, de exemplu in Romania in bazinul Olteniei, in scopuri energetice, fiind combustibilul clasic in termocentralele pe baza de carbune.

Carbunele brun huilos este un carbune specific Romaniei, are aspect de huila, insa putere calorifica sub 20 MJ/kg, ca urmare nu poate fi considerat huila. Este folosit in scopuri energetice.
Huila este un carbune vechi, datand din Cretacic si Jurasic. Contine 75 - 92 % carbon in masa combustibila, iar prin incalzire degaja suficiente materii volatile pentru aprindere. In momentul extractiei contine 1 - 5 % umiditate. Are o putere calorifica de 20 - 29 MJ/kg.

Este cel mai pretios carbune. Huilele cu flacara lunga (numele vine de la durata degajarii volatilelor, care ard cu flacara vizibila) si de gaz (numele vine tot de la cantitatea volatilelor) nu cocsifica, ca urmare se folosesc in scopuri energetice. Huila de cocs si partial cea grasa (in amestec cu cea de cocs) cocsifica, ca urmare este folosita la producerea cocsului, valorificare mult mai valoroasa decat prin ardere.

Huilele slaba si antracitoasa au putine volatile, sunt greu de ars.
Antracitul este cel mai vechi carbune, datand din Jurasic. Contine 92 - 98 % carbon in masa combustibila, dar aproape deloc materii volatile, ceea ce il face foarte dificil de aprins.

Aprinderea trebuie facuta cu un combustibil de suport, care sa-l aduca la temperatura de 800 ºC, temperatura de aprindere a carbonului. In momentul extractiei contine 3 - 12 % umiditate. Are o putere calorifica de 20 - 25 MJ/kg. Datorita aprinderii dificile este putin folosit in energetica, fiind folosit in industria chimica la producerea electrozilor.

La sfarsitul secolului XIX carbunii au avut un rol important in dezvoltarea industriei (secolul carbunilor). A fost utilizat pe scara larga ca si combustibil pentru Motorul cu aburi (realizat de James Watt).

Utilizarea pe scara larga a carbunilor:Obtinerea cocsului - rezultat in urma procesului de carbonizare la temperaturi inalte, prin distiilarea carbunelui in lipsa oxigenului. Cocsul este utilizat drept combustibil in siderurgie (pentru obtinerea unei tone de otel, sunt necesare 600kg cocs); ca materie prima sau produs auxiliar la fabricarea fontei, a carburii de calciu si a altor derivate industriale.

Combustibil pentru obtinerea energiei electrice si industria materialelor de constructii (combustibil in termocentrale si fabrici de ciment - Až din cererea de carbune).
- Industria chimica - obtinerea vopselurilor, materialelor plastice, fibrelor sintetice, ingrasaminte, etc.; industria farmaceutica
- Combustibil pentru incalzirea locuintelor
- Lichefierea carbunelui - combustibil sintetic

Evaluari ale resurselor de carbune
In 1913 are loc Congresul International de Geologie de la Torino (7100 mld. tone carbuni):
America de Nord - 68%
Asia - 17%
Europa - 10%
Africa - 3%
Australia - 2%

- Intensificarea lucrarilor de identificare de noi resurse - 16 500 mld. tone
- Rezervele economice exploatabile - aproximativ 826 mld. tone; ar asigura un consum pentru aproape 200 ani.
- Consumul mondial actual - cca. 4,5 mld. tone
- Repartitia geografica a rezervelor carbonifere arata ca 90% din acestea sunt concentrate in Emisfera Nordica (intre paralelele de 35As - 60As lat. N)

Contibutia carbunilor in balanta energetica mondiala
In prezent contributia carbunilor pe plan mondial este de 33% la productia de energie electrica, iar estimativ pentru anul 2025 se ajunge la o contributie de 31%. Au existat scaderi ale ponderii carbunilor de la 26% in anul 1990, la 24% in 2003 (UE, Europa Centrala si de Est, fostele State sovietice). Pe de alta parte au existat si cresteri ale ponderii carbunilor in SUA, Australia, Japonia, Noua Zeelanda, tarile in curs de dezvoltare ale Asiei (China si India).

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.