Cartografierea solurilor

Trimis la data: 2010-09-06 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 51
Autor: Chira Florina Dimensiune: 804kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Seminar despre Cartografierea solurilor
In general, reprezentare pe harti a unitatilor de sol sau a celor de teren se realizeaza prin intermediul metodei semnelor, arealelor, fondului calitativ si izoliniilor. De altfel, cartografia pedologica utilizeaza metodele de reprezentare specifice geografiei fizice cu anumite particularitati, tinand de modul caracteristic de dispunere spatiala a solurilor. Reprezinta principala metoda de reprezentare a unitatilor cartografice de sol pe hartile pedologice. Practic, prin areal intelegem o suprafata in care este localizat un tip de sol, aceasta metoda utilizandu-se in cazul fenomenelor care nu au o raspandire continua, situatie in care se afla si invelisul de sol, care este alcatuit din mai multe tipuri de sol.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Seminar despre Cartografierea solurilor
Delimitarea arealelor pe hartile de sol se realizeaza prin linie continua, care uneste punctele (sondajele) in care a fost identificat acelasi tip de sol, marcandu-se astfel, pe harta extinderea lui. Acolo unde, limitele unitatilor cartografice de sol nu sunt precise (harti la scara mica), este recomandabil ca delimitarea arealelor sa se realizeze prin linie intrerupta sau punctata.

Metoda semnelor
In domeniul cartografiei pedologice, sunt folosite semnele geometrice, simbolice si literale. Aceasta metoda este utilizata pentru redarea in cazul hartilor la scara mica a anumitor caracteristici ale solului care nu pot fi reprezentate pe harta (exemplu: caracterul scheletic, fig. 22).

In cazul hartilor de sol la scara mare, in care informatia pedologica este detaliata, sunt folosite pentru desemnarea unitatilor cartografice de sol, in afara nuantelor de culoare si simboluri literale. Totodata, in cazul hartilor interpretative, cum ar fi harta pretabilitatii la diferite folosinte, sunt utilizate de asemenea, simboluri literale sub forma unei formule (fig. 37).

Metoda fondului calitativ
Ofera posibilitatea reprezentarii calitative a fenomenelor, prin intermediul fondului colorat sau a hasurilor calitative. In cartografia pedologica este utilizata pentru redarea pe hartile de sol prin hasuri, a texturii in orizontul superior, aflat in contact direct cu planta (fig. 25). Avand in vedere faptul ca in interiorul unei unitati cartografice de sol reprezentata sub forma de areal, textura poate fi diferita, suprafetele cu aceeasi textura vor fi delimitate prin linie intrerupta.

Fondul colorat este folosit mai ales in cazul hartilor care redau degradarea solurilor : harta eroziunii, harta excesului de umiditate, harta poluarii, harta saraturarii. In aceste situatii, prin culori diferite este redata intensitatea de manifestare a respectivului proces de degradare, folosindu-se in general, nuante pale pentru intensitati reduse si nuante aprinse pentru intensitati ridicate. In functie de scara hartii si de expresivitatea acesteia, poate fi utilizat dupa caz, oricare din cele doua tipuri de fond calitativ.

Metoda izoliniilor
In general, este utilizata in cazul unor fenomene cu raspandire continua si care pot fi masurate. Ea are la baza, unirea printr-o linie a punctelor cu aceeasi valoare, denumirea provenind de la izos, care inseamna egal. In acest fel, rezulta niste suprafete in interiorul carora fenomenul respectiv are aceeasi intensitate (fig. 26).

In domeniul pedologiei sunt utilizate izofreatele si izohalinele, prin intermediul carora pot fi realizate harti care sa redea adancimea la care se afla nivelul freatic sau concentratia in saruri a solurilor. Folosirea izofreatelor si izohalinelor reprezinta numai o etapa intermediara in realizarea hartilor de degradare a solurilor prin exces de umiditate si saraturare.

In cazul izofreatelor trebuie realizate sondaje in care sa se masoare adancimea nivelului freatic, rezultand harta hidrogeologica, care este o harta corelativa (fig. 55). In cazul izohalinelor trebuiesc de asemenea realizate sondaje din care sa se recolteze probe de sol pentru analize de laborator, concentratia in saruri neputand fi determinata in alt mod.

Metoda izoliniilor poate fi utilizata si pentru redarea altor caractere ale solurilor, de obicei ca etapa intermediara, care ajuta la delimitarea arealelor: profunzimea solurilor (caz in care am putea chiar sa le numim izodafe), adancimea la care apare scheletul, volumul edafic, adancimea la care apare pseudogleizarea, volumul fiziologic al solului, gradul de colmatare si acoperire a solului.

Elaborarea hartilor
Harta solurilor
Pe hartile la scara < 1 : 100 000 pot fi reprezentate solurile la nivel de tip si subtip, pe cele la scara 1 : 50 000 pana la nivel de varietate de sol, iar la scari > 1 : 50 000 pana la nivel de varianta de sol. Nivelul minim de reprezentare a unitatilor cartografice de sol, indiferent de scara de lucru, este cel de tip si subtip de sol.

Unitatile taxonomice sunt insa orientative, in functie de situatia din teren, unele dintre ele putand fi omise (de exemplu se poate reda specia texturala dar varietatea nu, daca aceasta nu prezinta importanta pentru tipul de studiu efectuat). Altfel spus, unitatile taxonomice sunt selectate in functie de cerintele studiului pedologic executat.

Harta solurilor se realizeaza prin copierea pe baza topografica definitiva a unitatilor de sol delimitate pe harta de lucru in teren, folosita in timpul cartarii (fig. 27).

In cazul in care scara hartii de sol este mai mica decat cea la care s-a lucrat in teren, se realizeaza in prealabil o reducere cu ajutorul pantografului. In continuare, se corecteaza eventualele discordante intre limitele unitatilor de sol si cele de relief care pot aparea in timpul copierii, dupa care se trece la colorarea hartii.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.