Chestionarul si interviul

Trimis la data: 2010-03-24 Materia: Resurse Umane Nivel: Liceu Pagini: 22 Nota: / 10 Downloads: 165
Autor: Miruna Acatrinei Dimensiune: 32kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cercetarea jurnalistica se deosebeste de cercetarea comunicationala prin ceea ce se numeste mass media. Cercetarea jurnalistica se refera la comunicarea mass media, iar cercetarea comunicationala studiaza procesul de comunicare. In functie de origine se face si o alta distinctie: cercetarea jurnalistica se face in scoli si in facultati de jurnalism, pe cand cercetarea comunicationala se face in facultati de stiinte sociale, in afara jurnalismului. Adevarul este ca nu exista frontiere. Exista doar cercetare comunicationala. Fiecare parte este legata de alta, iar distinctia se face prin faptul ca uniii sunt interesati de o latura, iar altii de alta.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

In prima faza cercetatorul poate proba, poate folosi tehnici sau interviuri focalizate pe un grup restrans de oameni astfel incat sa poata sa se exprime cat mai complet asupra problemei. Astfel de interviuri pot oferi indicii importante pentru un viitor studiu. La acest nivel "cercetarea motivationala" este cea care primeaza.

Un alt nivel presupune folosirea datelor din primul studiu pentru a obtine un cadru sistematic asupra varietatii modurilor in care oamenii se orienteaza asupra aspectelor lumii din jurul lor. Acestui nivel ii este caracteristica "metodologia Q" - presupune dezvoltarea tipologiei unei persoane pe baza intereselor de lectura.

Cercetatorul se poate concentra asupra uneia sau mai multor variabile astfel incat sa faca un experiment pentru determinarea modului in care o variabila influienteaza o alta variabila in conditii de control.
Urmatorul pas ar fi dezvoltarea unei discrieri precise a caracteristicilor audientei, de exemplu cititorii unui ziar.

Cercetatorii pot fi interesati si de schimbarea comportamentului de-a lungul unei perioade lungi de timp: luni sau chiar ani. Aceste cercetari vor fi de tip longitudinal sau "panel", in cadrul carora vor fi facute inteviuri repetate acelorasi persoane.

Impartirea metodelor in functie de variabile ele sunt: pentru variabile independente (formele structurale) metodele sunt calitative - un articol informativ are o structura caracteristica, pentru variabile dependente (elementele povestii) este folosita tot metoda calitativa, iar pentru variabilele mediatoare (familiarizarea cu un anumit continut al povestii sau familiarizarea cu formele structurale sunt folosite metodele cantitative.

Experimentul este una din principalele componente in determinarea si verifiacrea problemei studiate. Verificarea nu este singurul criteriu pentru acceptarea teoriei, iar experimentul nu este singura metoda stiintifica de verificare, este o procedura stiintifica.

Experimentul cauta sa defineasca relatiile sub forma unor functii - nu ca forma matematica, trebuie doar sa aiba caracteristicile unei functii matematice: domeniul unei variabile, domeniul variabilei 2 (codomeniul) si regula sau functia asociata fiecarui elemani din domeniu cu echivalent in codomeniu. In analiza sociala sunt folosite functii cu doar 2 variabile, functii ce implica relatii de cauzalitate. Factorii cauzali care apartin domeniului sunt variabile independente. Factorii de efect care apartin codomeniului sunt variabile dependente.

Pentru a face previziuni despre evenimente, concepte sau fenomene cercetatorii trebuie sa faca analize performante, detaliate si obictive. O procedura utilizata in astfel de analize este CENSUS - ul, in cadrul careia fiecare membru al unei populatii este analizat. Insa cea mai folosita alternativa este cea a alegerii unui esantion dintr-o populatie.

Pe acest esantion se fac studii care pot fi generalizate la nivelul intregii populatii - daca esantionul este reprezentativ. Exista diferite moduri de a identifica unitatile care compun un esantion. Daca procedura stiintifica are ca scop oferirea unor date valide si utile cercetatorii trebuie sa fie foarte atenti la metoda pe care o folosesc pentru alegerea esantionului.

Unele metode sunt elementare si nu folosesc mult timp si resurse, dar altele implica cheltuieli mari si timp indelungat. In acest caz cercetatorii trebuie sa decida daca timpul si costurile se justifica in relatie cu rezultatele generate. Esantionul reprezinta o subdiviziune a unei populatii, reprezentativ pentru intreaga populatie. Pentru ca esantionul nu ofera toate datele exacte pe care intreaga populatie le-ar oferi trebuie luate in considerare si eventualele erori.

De indata ce cercetatorul si-a definit campul, a formulat problema si a realizat procedura de esantionare, trebuie sa dezvolte un instrument de masurare pe care sa-l introduca in camp. Procedura de intervievare variaza in functie de gradul destructurare sau standardizare al intregului interviu sau al intrebarilor individuale.

Multi antropologi si unii sociologi considera interviul conversational, nestructurat numit si "interviul program" ca fiind cel care atinge principalele puncte ce trebuie acoperite si permite o rata mai mare a raspunsurilor decat un interviu in care aceleasi intrebari sunt puse in acelasi fel fiecarui subiect.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.