Circuite integrate

Trimis la data: 2009-11-14 Materia: Electronica Nivel: Facultate Pagini: 69 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Marioara Gociu Dimensiune: 282kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In asa mod apar contradictii intre cerintele fata de calitate si cresterea numarului de elemente, care duce la scaderea fiabilitatii si cresterea puterii consumate, gabaritelor si masei. Solutia a fost gasita in elaborarea dispozitivelor microelectronice. Microelectronica este un domeniu aparte al electronicii, care este preocupat de proiectarea, fabricarea si aplicarea dispozitivelor microelectronice - circuitelor integrate.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

La baza microelectronicii se afla principiul integral de fabricare si utilizare. Circuitul integrat este un microcircuit, in care elementele circuitului (rezistente, capacitati, inductante, diode, tranzistoare etc.) sunt asociate rigid in unitati functionale si pot fi utilizate numai ca atare, nu si ca piese separate, si au o capsula pentru a proteja de factorii externi. Circuitele integrate se deosebesc dupa principiul constructiv - tehnologic: monolitice si peliculare (vezi fig.7.1).

In circuitele monolitice toate elementele sunt realizate intr-un cristal semiconductor printr-un proces tehnologic unic. Elementul de baza in circuitele integrate semiconductoare poate fi tranzistorul bipolar sau tranzistorul unipolar (cu efect de camp), si circuitele pot fi, respectiv, bipolare sau unipolare.In circuitele integrate peliculare hibride elementele pasive (rezistente, capacitati, inductante) sunt realizate pe suprafata substratului de mica sau sticla din pelicule conductoare, rezistive si izolatoare, iar elementele active, confectionate in cristale semiconductoare (chip), sunt montate sub aceeasi capsula.

Dupa principiul functional circuitele integrate se impart in doua clase mari: circuite integrate digitale si circuite integrate analogice (liniare).Nivelul de sofisticare a circuitelor integrate este caracterizat prin gradul de integrare:unde N i este numarul de elemente pe aria unui chip. De regula valoarea k este rotunjit pana la numar intreg (in partea mai mare). In asa mod daca numarul de elemente in circuitul integrat este pana la 10 circuitul este de primul grad de integrare,

de la 11 pana la 100 i gradul doi de integrare etc. Circuitele cu k=35 formeaza grupa circuitelor integrate mari, iar pentru k>5 - circuite integrate foarte mari. Din anul 1959, care poate fi considerat inceputul erei circuitelor integrate, pana la momentul actual dimensiunea specifica a elementului in cristalul semiconductor a scazut cu cateva ordine pana la 0,13 m. Simultan numarul de elemente in chip a atins valori de circa mii, zeci si sute de mii, milioane. Spre exemplu, daca circuitul integrat al microprocesorului Intel 8080, aparut in anul 1974, contine circa 4000 de tranzistoare; atunci procesoarele Intel Pentium aparute in anul 1993 contine circa 3100000 tranzistoare.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.