Clase

Trimis la data: 2009-12-03
Materia: Automatica
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.86 / 10
Downloads: 0
Autor: Balticeanu Arana
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui seminar:
Metodele sunt functiile declarate in interiorul clasei. O metoda nu poate contine alta metoda. Numele metodei este prefixat cu tipul rezultatului intors de metoda (sau void daca metoda nu intoarce vreo valoare) si urmat de lista parametrilor, cuprinsa intre paranteze rotunde; cele doua paranteze rotunde trebuie specificate chiar daca nu exista parametri. [modificatori] tip_returnat nume_metoda(lista_parametrii);

Seminarii similare:

Lista tipurilor parametrilor, in ordinea lor de aparitie, formeaza signatura metodei. In aceeasi clasa pot aparea mai multe metode cu acelasi nume, dar cu signaturi diferite. Prin urmare, nu este permisa aparitia a doua metode cu acelasi nume si aceeasi signatura, indiferent de tipul rezultatului intors.Clasele sunt considerate tipuri. Entitatile al caror tip este o clasa se numesc obiecte ale clasei respective. Se mai spune ca obiectele sunt instantieri (instante) ale claselor.

Constructorii unei clase seamana cu metodele, dar numele lor este obligatoriu numele clasei si nu intorc valori. Unul dintre constructori este automat invocat la crearea unui obiect de tipul clasei respective. Actiunea constructorilor poate fi oricat de complexa, dar in principal sunt folositi pentru initializarea unor campuri ale obiectului. Ca si pentru metode, pot exista mai multi constructori, dar cu signaturi diferite.

Aceasta posibilitate de a exista mai multi constructori, respectiv mai multe metode cu acelasi nume, dar cu signaturi diferite, poarta numele de supraincarcare (overloading).La folosirea operatorului new se intampla mai multe lucruri: se creeaza o noua instanta a clasei date, se aloca memorie pentru aceasta si este invocat constructorul corespunzator (cu aceeasi signatura cu cea din lista de argumente). Daca in clasa C nu exista vreun constructor, se presupune ca "exista" totusi un constructor fara parametrii, care nu prevede nici o actiune. Drept urmare, la creare trebuie folosita forma new C().

Variabila referinta Ob poate fi folosita pentru accesarea campurilor si metodelor clasei. Astfel, daca x este un camp al clasei, el poate fi referit prin Ob.x, iar daca met este o metoda a clasei, ea poate fi invocata prin Ob.met(...); (evident, este invocata acea metoda care are aceeasi signatura cu cea din lista de argumente).O variabila poate fi de un tip primitiv (numeric, caracter etc.) sau o referinta.
O variabila de tip referinta poate avea valoarea null, care indica o referinta catre "nimic"; drept urmare variabila nu contine o referinta valida, deci nu poate fi folosita pentru a accesa campuri sau invoca metode.

Deoarece gestionarea memoriei in Java se face automat, nu este nevoie sa fie dezalocata memoria ocupata de obiect, atunci cand se termina lucrul cu acesta. Java poseda un colector de reziduuri (garbage collector). Interpretorul Java este capabil de a detecta momentul in care un obiect nu mai este referit si il poate "distruge", sarcina preluata de colectorul de reziduuri. Aceasta nu implica eliberarea imediata a spatiului alocat obiectului. Este posibil ca interpretorul Java sa termine executarea programului inaintea colectorului de reziduuri (acesta nu a elibrat inca toate spatiile inutile); in aceasta situatie, resursele ramase alocate vor fi eliberate de sistemul de operare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.