Codarea surselor pentru canale cu perturbatii

Trimis la data: 2010-10-18
Materia: Automatica
Nivel: Facultate
Pagini: 52
Nota: 9.68 / 10
Downloads: 18
Autor: Popa Renata
Dimensiune: 228kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui seminar:
In cazul transmisiilor la distante relativ mari, prin aparitia inerenta a perturbatiilor, o parte din simbolurile din alfabetul codului, ce formeaza cuvintele de cod atasate mesajelor, pot fi modificate, astfel incat ceea ce se receptioneaza nu mai corespunde cu ceea ce s-a transmis. Deoarece in marea majoritate a situatiilor practice se foloseste ca alfabet al codului numai 0 si 1 (usor de realizat) vom considera in continuare doar acest caz. In situatia in care alfabetul codului este numai 0 si 1, datorita perturbatiilor codului, un 0 transmis poate deveni 1 si invers. Din aceasta cauza se spune ca perturbatiile care apar au un caracter aditiv.

Seminarii similare:

Codarea trebuie astfel efectuata incat la receptie sa putem decide daca ceea ce s-a receptionat este corect sau eronat, fara pretentia de a stabili si locurile in cuvantul de cod in care s-au introdus erori.

Codarea trebuie astfel efectuata, incat la receptie sa avem posibilitatea nu numai a decide daca ceea ce s-a obtinut este corect, ci si de a corecta automat erorile care au aparut pe canal.

Problema detectiei erorilor este mai simpla in schimb necesita un canal de transmisiuni cu dublu sens, deoarece, ori de cate ori la receptie se detecteaza prezenta erorilor, sa existe posibilitatea cererii de retransmisie a cuvantului receptionat eronat. Se cere transmiterea cuvantului receptionat eronat pana ce acesta este receptionat corect; rezulta o intarziere la receptionarea informatiei.

Problema corectiei erorilor: mai complicata, necesitand un echipament complex la emisie si receptie, in schimb confera avantajul unei transmisii rapide, fara o pretinde canal dublu sens. Se folosesc ambele metode, intocmindu-se coduri corectoare automate de erori pentru erorile care apar frecvent si coduri detectoare de erori pentru erorile care apar.

In scopul intocmirii codurilor detectoare de erori sau corectoare de erori, se folosesc o serie intreaga de coduri, bazate pe diferite teorii matematice, o prima clasificare constand in :
- coduri bloc - la care fiecare cuvant de cod are aceeasi lungime
- coduri nonbloc (sau recurente) - la care transmisia se face cursiv, fara o delimitare precisa a cuvantului de cod.

Daca s-ar transmite cuvintele astfel codate nu s-ar putea realiza nici corectia nici corectia erorilor, deoarece nu sunt indeplinite (1) si (2). Pentru a fi indeplinite (1) si (2) cuvintele de cod se vor alege n > k cazul codurilor bloc cel mai frecvent folosite, toate cuvintele avand aceeasi lungime n.

Deci, se pot forma 2n cuvinte, formate fiecare de n simboluri.
Dintre acelea se vor alege convenabil un numar de 2k cuvinte, sa se respecte, in cazul detectiei erorilor relatia (1), iar in cazul corectiei erorilor relatia (2).

Pentru detectia respectiv corectia erorilor, cuvintele de cod vor avea toate aceeasi lungime n, dar pe langa cele k < n simboluri necesare transmiterii informatiei sursei, se vor mai adauga m = n-k simboluri care nu sunt purtatoare de informatie, cu ajutorul lor inlesnindu-se detectia sau corectia erorilor. Cele k simboluri din fiecare cuvant de cod se vor numi simboluri informationale, iar restul m - simboluri de control.

Astfel se introduce deliberat o redundanta in codare, cu scopul protejarii informatiei impotriva perturbatiilor.
Definitie: In cazul codurilor bloc, daca cele k coduri informationale sunt plasate grupat, fie la inceputul cuvantului de cod, fie la sfarsitul acestuia, codurile se numesc sistematice. In caz contrar se numesc nesistematice.

Codarea cuvintelor de cod
Prin operatia de codare se intelege, in cazul cel mai general, determinarea simbolurilor de control, daca sunt cunoscute simbolurile informationale, in scopul detectiei sau corectiei erorilor. Determinarea simbolurilor de control se realizeaza cel mai usor, daca acestea sunt combinatii liniare ale simbolurilor informationale (in cazul codurilor binare, prin combinatie lineara se va intelege suma modulo 2).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.