Codul sinoptic international

Trimis la data: 2010-08-14 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 343
Autor: Larisa Dumitru Dimensiune: 421kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
C.S.I. reprezinta unul dintre principalele instrumente de lucru ale sinopticienilor(meteorologia sinoptica este disciplina care are drept obiectiv final elaborarea prognozelor/prevederilor de timp/vreme).C.S.I. permite atat codificarea cat si decodificarea informatiilor de natura meteorologica obtinute in cadrul statiilor ca urmare a desfasurarilor programului permanent de supraveghere a atmosferei desfasurat la scara globala si care se materializeaza prin observatii si masuratori instrumentale sau cu aparatura meteorologica. C.S.I., a avut parte in timp de unele modificari impuse atat de imbunatatirea calitatii schimbului de date, cat si de cresterea numarului de elemente si fenomene meteo masurabile.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Schema Bjerknes este utilizata pentru inscrierea in continutul hartilor sinoptice de sol a datelor obtinute in cadrul statiilor si transmise prin intermediul telegramei Synop.S.B. permite desfasurarea primei etape in realizarea H.S.S si anume intocmirea hartii.

In S.B sunt reprezentate elemente si fenomene meteorologice observabile si masurabile. Acestea sunt reprezentate pe H.S.S. an doua moduri:Cifre de cod (rosu) : precum cele utilizate pentru temperatura aerului / temperatura punctului de roua (TTT / TdTdTd), pentru presiunea atmosferica (PPPP.)

Simboluri (albastru) : ca in cazul nebulozitatii totale (N) a starii timpului in momentul observatiei (WW), a starii timpului pe trecut(W1W2), directiei si vitezei vantului (dd /ff).Prin S.B. toate aceste informatii vor fi inscrise automat pe H.S.S cu ajutorul unui dispozitiv automat numit plotter. Acestuia i se dau atat coordonatele geografice ale statiei cat si datele meteorologice obtinute pentru un anumit termen orar de efectuare a observatiilor si masuratorilor.

Prin S.B. aceste date vor fi inscrise in jurul statiei de la care acestea provin. Pe H.S.S exista diferentiate doua tipuri de statii meteorologice: Statii de ses (altitudine < 1000m, ele sunt simbolizate printr-un mic cerc O )

Statii de munte (altitudine >1000 m, ele sunt simbolizate printr-un patrat aZ).In toate cazurile, cele doua tipuri de simboluri trebuie insotite obligatoriu de indicativul statiei (iii).
In S.B., elementele si fenomenele meteo sunt plasate pe o axa orientata N-S, fiecare element ocupand mereu acelasi loc; in situatii speciale (numar mare de statii si date pe o suprafata restransa) se accepta mici deformari ale S.B.

Directia vantului exprimata in zeci de grade (decagrade) este data de valoarea unghiului pe care vectorul vant il face in nordul geografic. Viteza vantului (m/s) va fi simbolizata prin barbule (linii de dimensiuni mai reduse care fac un unghi de 120o cu directia vantului); semnificatia barbulelor este : Aoe din barbula= 2m/s. Barbulele vor fi orientate in sensul acelor de ceasornic.

H.S.S. devine in aceste conditii o caracteristica necesara pentru realizarea prognozei, dar ea mai trebuie completata si cu alte materiale- harti, diagrame, sondaje- auxiliare care intregesc imaginea starii timpului.

Dintre aceste materiale auxiliare mentionam:Hartile de topografie aerologica (H.T.A. sau T.A. de 850, 700, 500 de hPa).Diagrame aerologice (acestea redau situatia pe verticala a diferitilor parametrii cuantificabili).Harti tematice/ speciale (cu nebulozitatea, cu precipitatiile atmosferice etc).In mod curent, in cadrul centrelor de prevedere a vremii din tara noastra si a A.N.M. se intocmesc cel putin patru H.S.S.:
Harta emisferei nordice;
Harta Europei;
Harta SE a Europei
Harta Romaniei

Harta sinoptica de sol este de fapt o "fotografie" a vremii, realizata pentru un termen orar bine precizat si pentru un spatiu delimitat.
Pentru realizarea H.S.S. este nevoie de harti geografice drept baza, constituite in diverse proiectii cartografice. In cuprinsul acestora, pe langa titlu, scara si legenda, apar treptele hipsometrice pe nuante de culori, cursurile hidrografice importante etc. De asemenea, sunt marcate statiile meteo (terestre sau marine) cu indicativul aferent, iar in cazul localitatilor importante este trecuta si denumirea acestora.

Realizarea H.S.S se desfasoara in trei faze:
1.Intocmirea hartii;
2.Prelucrarea hartii;
3.Analiza hartii.

Intocmirea hartii
Intocmirea hartii de desfasoara avand drept reper Schema Bjerknes. Prin intermediul acesteie, informatiile referitoare la elemente si fenomene sunt postate in jurul statiilor meteo de unde acestea provin. Este foarte important, cel putin in cazul oricarui continent, sa existe cateva date si de la statiile meteo marine. La intocmirea hartii se recurge la cifre de cod si simboluri. Notarea si regulile de utilizat sunt cele descrise la S.B.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.