Competentele consiliului UE

Trimis la data: 2010-11-02
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 7.84 / 10
Downloads: 148
Autor: George Dinu
Dimensiune: 15kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui seminar:
Conform Tratatului asupra UE, Consiliul Uniunii Europene reprezinta interesele statelor membre (spre deosebire de Parlament, care reprezinta interesele cetatenilor Uniunii) si este compus din reprezentanti ai guvernelor statelor membre (motiv pentru care a fost numit si "Consiliul de Ministri"), avand atat putere legislativa cat si executiva.

Seminarii similare:

Numarul membrilor Consiliului este egal cu numarul statelor membre, fiecare guvern avand un singur reprezentant. Consiliul este principala institutie de decizie a UE.

Cand vorbim despre Consiliul Uniunii Europene trebuie sa atragem atentia asupra unei greseli frecvente ce apare in legatura cu identificarea sa. Astfel, pentru nespecialisti, el este de multe ori confundat cu alta institutie a Uniunii - Consiliul European -, ori chiar cu o organizatie internationala separata de domeniul UE - Consiliul Europei .Pentru a diferentia cei trei termeni se poate face apel la mai multe criterii de separare.

Astfel, intre cele doua institutii ale Uniunii criteriile sunt :
a) Cel al aparitiei, respectiv faptul ca in cazul Consiliului acesta a aparut pe cale conventionala, fiind infiintat prin Tratatele constituind Comunitatile europene, iar in cazul Consiliului European, el a aparut pe cale neconventionala, adica prin intalnirile la varf ale sefilor de stat si guvern;

b) Cel al componentei, respectiv faptul ca in cazul Consiliului el este format din ministrii, in principala sa formatiune cei ai afacerilor externe, iar Consiliul European este compus din sefi de stat si/sau guvern ai statelor membre UE;

c) Cel al atributiilor indeplinite, in acest sens Consiliul este o institutie cu valente aproape exclusiv legislative pe cand Consiliul european una cu caracter politic. In ceea ce priveste diferentierea fata de Consiliul Europei, diferentele apar mai evident, acesta din urma nefacand parte din fenomenul comunitar, fiind infiintat in 1949, fiind un organism international care grupeaza statele europene intr-o unitate mai stransa, in vederea salvgardarii si promovarii idealurilor si principiilor care constituie patrimoniul lor comun si favorizeaza progresul lor economic si social.

Scurt Istoric
Tratatul de la Paris, care a instituit Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului a creat 4 institutii:
a) Inalta Autoritate;
b) Consiliul Special de Ministri;
c) Adunarea Comuna;
d) Curtea de Justitie.

Consiliul Special de Ministri, reglementat de art. 27 din Tratat, reprezenta si coordona guvernele si politicile nationale ale statelor membre. Consiliul era institutia inzestrata cu putere de decizie, reprezentantii statelor membre adoptand acte care le angajau fara a mai fi nevoie de aprobari sau ratificari ulterioare.

Fiecare guvern avea libertatea sa delege ca reprezentant al sau pe unul din membrii sai, considerat cel mai competent in
problemele inscrise pe ordinea de zi a Consiliului.
Consiliul dadea un "aviz conform", prin care aproba deciziile importante ale Inaltei Autoritati.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.