Conceptia despre biosfera

Trimis la data: 2010-10-08
Materia: Ecologie
Nivel: Liceu
Pagini: 10
Nota: 5.54 / 10
Downloads: 43
Autor: Enachescu Silvia
Dimensiune: 24kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui seminar:
Seminar despre Conceptia despre biosfera
Stratul inferior al atmosferei sau troposfera ocupa nivelul situat imediat deasupra Oceanului Planetar si are o inaltime de circa 12 km. Este zona cea mai densa a atmosferei, intrucat jumatate din masa totala a acesteia este situata sub circa 5 km, altitudine. Limita superioara a troposferei intre 5 si 12 km este denumita tropopauza. In principiu, temperatura descreste odata cu inaltimea. in troposfera se intalnesc cele mai puternice miscari ale maselor de aer pe orizontala si pe verticala; in troposfera au loc toate fenomenele meteorologice, aici regasindu-se si toate formatiunile noroase.

Seminarii similare:

Seminar despre Conceptia despre biosfera
Deasupra tropopauzei se afla stratosfera, in care temperatura creste odata cu altitudinea. In stratosfera straturile de aer prezinta o stratificatie regulata.

Schimbarile, pe verticala, sunt foarte lente sau absente, ceea ce face ca un poluant ajuns in stratosfera (gaze toxice, particule radioactive etc.) sa se localizeze pentru foarte mult timp. Nivelul suprafetei superioare a stratosferei nu depaseste limita de circa 40 km de la sol. La limita superioara a stratosferei. pana la altitudinea de circa 45 km se afla o alta zona de discontinuitate termica, numita stratopauza. Deasupra stratopauzei se situeaza mezosfera. Temperatura, de la ()ºC in stratosfera, ajunge la -90ºC la partea superioara a mezopauzei, la circa 80 km de la sol.

Deasupra mezopauzei se afla termosfera care, la circa 1000 km altitudine, are o temperatura de I400ºC, datorita absorbtiei radiatiilor si a razelor ultraviolete emise de soare; de aceea spatiul atmosferei cuprins intre 80 si 600 km se numeste umosfera. Ultimul strat atmosferic poarta denumirea de magnetosfera, in care densitatea microorganismelor este foarte mica (de 1000 de ori mai mica decat cea din troposfera).

Rolul apei in natura si viata omului
Apa este unul din cele mai pretioase minerale de pe planeta. Ea joaca un rol deosebit de important in procesele de schimb ale substantelor, care constituie baza vietii. Apa are o insemnatate colosala pentru productia agricola si industriala, pentru necesitatile cotidiene ale populatiei. Apa intra in componenta tuturor organismelor vii (omul, plantele, animalele). Pentru multe fiinte vii ea serveste drept mediu de trai.

Savirsind al sau circuit in natura, apa are o influenta activa in formarea suprafetei Terrei. Ea distruge, dizolva si transporta diferite substante neorganice, favorizeaza depunerea rocilor sedimentare si formarea solurilor. Apa exercita o influenta considerabila asupra formarii climei si conditiilor meteorologice, deoarece poseda o capacitate termica foarte inalta si conductibilitate termica joasa - proprietati care atenueaza diferentele puternice ale temperaturii. Acumuland caldura de la Soare,apele hidrosferei niveleaza variatiile zilnice si anuale ale temperaturii.

Apa este o sursa ieftina de obtinere a energiei electrice. Oceanele, marile, fluviile, rIurile sunt folosite de catre oameni drept cai de comunicatie si transport. Bazinele acvatice joaca un rol important in gospodaria piscicola, dezvoltarea navigatiei si alte domenii. Cantitati considerabile de apa sunt consumate de industrie.

Este destul sa mentionam ca pentru capatarea unei tone de otel se folosesc 120 m3 de apa, fonta - 40...50 m3, celuloza - 400...5000 m3, matase artificiala - 1000.1100 m3, fibre chimice - 2000...3000 m3 de apa. Insa principalul consumator de apa in industrie este energetica termica si electrica. Daca in 1900 pentru necesitatile industriei au fost folositi 30 km3 de apa, apoi in 1950 deja 190 km3, in 1970 - 510 km2, iar astazi aceasta cifra depaseste 1900 km3 de apa anual.

Cel mai mare consumator de apa este considerat agricultura, drept consecinta a cresterii suprafetei terenurilor irigate, lucru dictat de necesitatea asigurarii omenirii cu produse alimentare. De mentionat pentru cresterea unui kg de grine pe terenurile neirigate se consuma 750l de apa, 1 kg de cartofi - 1500l.

Cantitati considerabile de apa se consuma pentru mentinerea conditiilor igienico-sanitare la ferme si complexurile de crestere a carnii, unde apa este folosita pentru spalarea animalelor, curatarea si dezinfectarea incaperilor, pregatirea furajelor, spalarea veselei si aparatelor etc. Apa este folosita pe larg in scopuri curative, pentru odihna si sport, turism etc.

Apa este unul din factorii principali ai mediului si determina, intr-o mare masura,sanatatea si conditiile sanitare ale populatiei. Ea este necesara pentru evolutia normala a proceselor fiziologice. Luand parte la procesele metabolice, apa este eliminata continuu din organismul omului prin rinichi, plamIni, tractul intestinal si piele. Omul adult pierde zilnic 2,5 ..3.0 l de apa, iar la indeplinirea unor munci fizice grele pe arsita sau in incaperi cu temperatura inalta omul pierde numai prin transpiratie 6. .10l de apa.

Organismul omului nu poate rezista la o deshidratare considerabila. Pierderea a l...l,5 l de apa necesita restabilirea bilantului hidric prin senzatia de sete. Daca apa pierduta nu se restabileste, scade capacitatea de munca, iar in cazul temperaturii inalte a aerului se tulbura procesele de termoreglare, fapt ce poate conduce la supraincalzirea organismului uman. Daca pierderea de apa constituie 20...25 % din greutatea corpului, poate surveni moartea.

Degradarea solului sub influenta factorului antropogen
Influenta omului asupra solului este o parte componenta a actiunii generale a umanitatii asupra scoartei terestre si stratului ei superior, asupra intregii naturi, care s-a intensificat mult in epoca progresului tehnico-stiintific.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.