Conceptul de asigurare si functiile asigurarilor

Trimis la data: 2010-05-08 Materia: Asigurari Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 324
Autor: Roberta Dumitru Dimensiune: 13kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Un aspect esential in viata si evolutia omului, inca din cele mai vechi timpuri l-a constituit grija fata de viitor, teama combinata cu precautie si intelepciunea cu siguranta unui lucru implinit. Asigurarea exprima in principal o protectie financiara pentru pierderile suferite de oameni sau companii datorate unor diverse riscuri.Asigurarea este cea mai reusita forma a prevederii, desfasurandu-se in mod profesional cu participarea companiilor de asigurare, intr-un mediu legislativ specific, pe piata concurentiala a asigurarilor.
Referate similare: Asigurari si transporturi

Asigurarea se bazeaza pe principiul mutualitatii, in care se creaza fondul de asigurare prin sumele cu care contribuie fiecare asigurat astfel compensandu-se pagubele ce s-au produs la unii. Asigurarea are rolul de a oferi securitate si astfel temerile asiguratului se reduc.Prin dezvoltarea tot mai accentuata a riscurilor se prevede si dezvoltarea stricta a activitatii de asigurare.Problemele asigurarii sunt abordate sub aspect juridic, economic sau financiar.

Asigurarea sub aspect juridic
Aspectul juridic al asigurarilor este dat in primul rand de contractul de asigurare care constituie "legea partilor" sau "legea propriu-zisa", prin care asiguratul se obliga sa plateasca societatii de asigurare o prima, iar in cazul in care se produce riscul, asiguratorul trebuie sa plateasca beneficiarului, care poate fi asiguratul sau o terta persoana, o despagubire, conform unor limite stabilite anterior.

Este un contract consensual, adica se incheie numai prin consimtamantul partilor. Acest contract este valabil din momentul in care asiguratul si asiguratorul si-au exprimat acordul de vointa cu privire la continut. Forma scrisa ceruta de legiuitor este din dorinta de a proteja interesele asiguratilor si pe cele ale tertilor.

Este un contract sinalagmatic, atat asiguratorul cat si asiguratul isi asuma oligatiile, astfel: asiguratul se obliga sa plateasca primele de asigurare iar asiguratorul sa plateasca indemnizatia in cazul producerii riscului. Contractul este valabil numai in masura in care asiguratul isi indeplineste obligatiile in caz contrar acesta decade din drepturi.

Este un contract aleatoriu, in sensul ca partile contractante nu cunosc in momentul incheierii contractului efectele acestuia, respectiv beneficiile sau pierderile ce vor rezulta din acesta. Daca evenimentul pentru care se solicita contractul ar fi cert si momentul in care se produce ar fi cunoscut de parti, nu ar mai avea sens asigurarea iar riscul ar fi acoperit cu certitudine de catre asigurator.

Este un contract cu titlu oneros fiecare parte urmarind obtinerea unui avantaj pentru contraprestatia pe care o face sau se obliga sa o faca in favoarea celeilalte parti. Asiguratul beneficiaza de protectie din partea asiguratorului in schimbul unei plati sub forma primei de asigurare.

Este un contract succesiv si consta in esalonarea in timp a prestatiilor prevazute in contract. Asiguratorul preia responsabilitatea de a acoperi un risc pentru o perioada lunga de timp, cum ar fi contractul de deces pe o perioada nelimitata, sau pentru o perioada foarte scurta, calatoria efectuata de un mijloc de transport rutier.

Este un contract de adeziune : forma si clauzele sunt stabilite de catre societatea de asigurari, asiguratul avand posibilitatea de a accepta sau nu acest contract. Este un contract de buna credinta, executarea contractului se cere a fi facuta cu buna credinta de catre parti. Asiguratorul nu verifica de fiecare data informatiile pe care le primeste de la asigurat in legatura cu riscul preluat, reaua credinta a asiguratului fiind sanctionata sever.

Asigurarea ex contractu, principiul facultativitatii reprezinta baza acesteia, persoanele juridice si fizice incheie din propie initiativa aceasta asigurare impotriva evenimentelor care le ameninta bunurile, viata.
Asigurarea ex lege, are la baza principiul obligativitatii conform caruia persoanele fizice si juridice care detin bunurile ce fac obiectul asigurarii trebuie sa le asigure impotriva riscurilor prevazute de lege iar asiguratorii la randul lor trebuie sa realizeze acest lucru.
Prin asigurarea contractuala asiguratii dobandesc o securitate individuala pe cand cea obligatorie ofera protectie anumitor persoane din considerente de ordin social si economic national.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.