Conceptul de dezvoltare durabila

Trimis la data: 2009-09-09 Materia: Transporturi Nivel: Facultate Pagini: 16 Nota: / 10 Downloads: 13
Autor: Alexandra Popescu Dimensiune: 220kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Conceptul de dezvoltare durabila desemneaza totalitatea formelor si metodelor de dezvoltare socio-economica, al caror fundament il reprezinta in primul rand asigurarea unui echilibru intre aceste sisteme socio-economice si elementele capitalului natural.Conceptul a fost legat initial de problemele de mediu si de criza resurselor naturale, in special a celor legate de energie de acum 30 de ani.Prin transport durabil intelegem un sistem complex destinat sa asigure necesitatile de mobilitate pentru generatiile actuale fara a deteriora factorii de mediu si sanatate.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Multi ani la rand industria era considerata principala sursa de poluare a planetei, insa odata cu dezvoltarea accelerata a transporturilor si, in special, odata cu dezvoltarea accelerata a industriei producatoare de masini, transportul a devenit principala sursa de poluare a mediului si de asemenea un pericol pentru sanatatea umana.

Se estimeaza ca la nivel mondial exista peste 900 de milioane de masini si camioane ceea ce conduce la un numar foarte mare de gaze toxice expulzate zilnic in atmosfera. Din aceasta cauza in ziua de astazi nu se mai pot face proiecte de dezvoltare a infrastructurii de transport care sa nu ia in considerare dezvoltarea durabila.

Desi sunt multi cei care cred ca pentru a avea un sistem de transport cat mai prietenos cu mediul si cat mai putin poluant sunt necesare cheltuieli mari atat pentru implementare cat si pentru intretinere.Insa transportul durabil este absolut fezabil economic.

Un sistem de transport durabil se realizeaza, in principal, prin moduri de transport nepoluante sau care au un impact scazut asupra mediului si sanatatii, prin cresterea eficientei energetice a carburantilor si scaderea consumului de carburanti, prin scaderea consumului de carburanti proveniti din resurse neregenerabile si scaderea continua a deseurilor solide si lichide rezultate in urma constructiei, intretinerii si abandonarii mijloacelor de transport.

Principalele instrumente economice ce pot fi utilizate in acest scop sunt taxele, impozitele si autorizatiile. Astfel, se pot obtine reducerea utilizarii mijloacelor de transport poluante, diminuarea consumurilor energetice, eficientizarea activitatilor de transport, redistribuirea echitabila a veniturilor intre societate si transportatori si reorientarea modului de satisfacere a
activitatilor de transport.

Trebuiesc de asemnea analizate o serie de aspecte prin care transportatorii provoaca daune unor factori neimplicati in activitatea de transport, fara sa se achite vreo compensatie celor afectati.

Acestea se numesc externalitati si pot fi: poluarea chimica, efectul de incalzire a planetei, poluarea fonica, vibratiile, scaderea vizibilitatii, deteriorarea infrastructurii, ambuteiajele, accidentele de circulatie, utilizarea de resurse energetice nerecuperabile, pierderea de spatiu prin ocuparea de catre infrastructura si, in final, scaderea calitatii vietii.

Adoptarea politicilor specifice conceptului de transport durabil nu inseamna modificarea imediata si totala a stilului de viata. Nu sunt imperative masuri de reducere a mobilitatii sau de limitare a achizitionarii de autovehicule.

Important este ca in prezent, o data cu utilizarea unui mijloc de transport care genereaza efecte adverse mediului si sanatatii, sa fie luate masurile necesare pentru diminuarea sau eliminarea acestor efecte si ca masurile sa fie valabile pe termen lung.Decizia adoptarii noilor strategii este mai degraba de natura politica, fiind necesara intrunirea a trei elemente principale: vointa politica, activitatea unor echipe multidisciplinare de specialisti si implicarea publicului.

Imbunatatirea transportului conduce la dezvoltarea economica prin cresterea mobilitatii.Promovarea dezvoltarii impune gasirea unui echilibru optim intre obiectivele economice, sociale si ecologice, dezvoltarea sistemelor de transport catre transportul durabil depinzand de acesti factori.

Transportul constituie un element important al dezvoltarii economice. Realizarea cresterii economice si reducerea saraciei presupun, pe de o parte, accesul la resurse si piete, iar pe de alta parte, de accesul la munca, servicii, locuinte si educatie.Transportul

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.