Conjunctura pietelor internationale

Trimis la data: 2009-05-25 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 20
Autor: Simona Dimensiune: 26kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Tendintele principale care se constituie atat in cauze ale cresterii comertului mondial cat si ale procesului de internationalizare:
- schimbarile tehnologice;
- promovarea de catre guvernele tarilor lumii a unor politici liberale;
- actiunea conjugata a schimbarilor tehnologice si a liberalizarii pietelor.Procesul de internationalizare a pietelor permite o serie de avantaje la nivelul firmelor: din economia de scara, de gama si geografice si avantaje rezultate dintr-o puternica pozitie de piata.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

1.1.2. Teorii ale internationalizarii
Cele mai cunoscute sunt:
- Teoria avantajelor absolute a lui Adam Smith (Avutia Natiunilor - 1776): o tara se specialize in fabricarea acelor produse la care obtinea costurile cele mai scazute;
- Teoria avantajelor comparative a lui David Ricardo: schimburile intre tari pot avea loc, cu avantaje pentru ambele parti, si in situatia in care (indifferent de avantajul sau dezavantajul in termeni absoluti) detin avantaje relative;
- Teoria inzestrarii cu factori de productie a economistilor Eli Heckscher - Bertil Ohlin - Paul Samuelson explica aparitia comertului intre tari ca urmare a diferentelor de inzestrare a acestora cu factorii munca si capital;
- Teoria avantajului competitive - avantajul competitiv localizeaza acel nivel al productivitatii ce permite firmelor sa realizeze pe piata internationala exporturi substantiale si sustinute catre un numar semnificativ de tari sau sa fie prezente ca generatoare importante de investitii straine directe.
-Teoria curbei de experienta arata ca tara care dispune de cel mai mare volum cumulat de productie obtine ca urmare a efectelor de invatare, cele mai reduse costuri de productie.
- Teoria ciclului international al produsului se bazeaza pe diferentele de productivitate si venit in functie de nivelul diferit de pregatire a fortei de munca, explica relatia ce exista intre comert si investitii in functie de etapa din ciclul de viata al produsului.

1.1.3. Factorii internationalizarii intreprinderii si pietei
Internationalizarea pietelor si concurentei se accelereaza sub efectul cumulativ al unor factori favorabili:
- deschiderea frontierelor;
- dezvoltarea comunicatiilor;
- crearea de institutii, structuri si mecanisme politice si economice;
- crearea intreprinderilor cu vocatie mondiala;
- crearea unor facilitati in distribuirea produselor
Pe fondul acestor factori generali de stimulare a internationalizarii afacerilor exista si unele motive specifice de patrundere pe pietele internationale si anume:
- saturarea pietei;
- competitia externa;
- aparitia de noi piete;
- posibilitatile create de programele de ajutor extern;
- insuficienta pietei interne;
- siguranta in perioadele de recesiune;
- forta de munca ieftina;
- avantaje fiscale;
- acces la tehnologii avansate si materii prime;
- cresterea prestigiului firmei prin imagine globala;
- amortizarea cheltuielilor de cercetare -dezvoltare intr-un timp mai scurt, printr-o - mai mare viteza de rotatie;
- interesele nationale.

1.1.4. Forme de internationalizare a firmei
Se pot distinge trei modalitati prin care firmele se internationalizeaza:
a) operatiile comerciale internationale: comertul international cu bunuri (marfuri fizice) si cu servicii comerciale (comertul invizibil), operatiuni comerciale combinate (reexport, contrapartida, switch-ul), operatiuni de comert cu inteligenta (licentierea, fransizarea), operatiuni de promovare a vanzarilor de bunuri de echipament (leasing-ul);
b) implantarea in strainatate se realizeaza prin investitii directe ce presupun din partea firmei investitoare o optiune pe termen lung si participarea la gestiunea societatii din tara terta;
c) aliante si cooperari internationale se incadreaza intre operatiile comerciale si implantarile in strainatate si cunosc urmatoarele forme: cooperari pe baze contractuale, aliante strategice, cooperare internationala prin societati mixte.

1.2. Pietele externe si caracteristicile lor
Piata externa se refera la un ansamblu alcatuit din cererea si oferta de marfuri, din conditiile confruntarii si realizarii acestora si din relatiile economice care iau nastere cu acest prilej intre parteneri apartinand unor tari diferite.

In functie de delimitarea spatiala a perimetrului actelor de schimb exista urmatoarele tipuri de piete: piata locala, nationala, internationala si mondiala.

Piata caracteristica pentru un produs desemneaza piata cu cel mai mare volum de tranzactii, iar piata reprezentativa pentru un produs este un punct de referinta datorita in primul rand nivelului calitativ sau a unor conditii indeplinite de marfurile pietei respective.

Pietele externe prezinta o serie de caracteristici (trasaturi) dar cu nuante specifice de la o piata la alta: eterogenitatea, character necontrolabil, concurenta, dinamism.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.