Consideratii generale privind actrivele circulante

Trimis la data: 2012-09-21
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 82
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 0
Autor: miruna1981
Dimensiune: 96kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui seminar:
Existenta bazei tehnice a productiei, respectiv a mijloaceloe fixe, este o conditie necesara dar nu si suficienta pentru desfasurarea activitatii unui agent economic.La ea se adauga baza materiala, activele circulante. Abordarea domeniului stocurilor este deosebit de complexa si aceasta datorita problemelor multiple ce trebuie abordate: probleme privind evaluarea, intrarea, consumul si iesirea din patrimoniu.

Seminarii similare:

In cadrul stocurilor propriu-zise se cuprind marfurile, materiile prime, materiale consumabile, produsele, animalele si pasarile, ambalajele, obiectele de inventar, baracamentele si aranjarile provizorii. Bunurile de aceasta natura sunt proprietatea unitatii patrimoniale ce le detin. In cadrul acestora se include si bunurile aflate in custodie, in prelucrare sau consignatie la terti.

Legea contabilitatii nr. 82/1991, art. 12 alin. 2 prevede ca "detinerea de valori materiale si banesti sub orice titlu, a oricaror drepturi si obligatii patrimoniale, precum si efectuarea de operatiuni patrimoniale fara inregistrarea lor in contabilitate sunt interzise".

In aplicarea acestor prevederi, Regulamentul aprobat prin H.G. nr. 704/1993 stabileste o serie de reguli privind contabilitatea stocurilor de bunuri materiale :receptionarea tuturor bunurilor materiale intrate in patrimoniul unitatii si inregistrarea lor la locurile de depozitare. Bunurile materiale primite pentru prelucrare, in custodie sau in consignatie se receptioneaza si se inregistreaza distinct in contabilitate, pe categorii de stocuri ca intrari in gestiune, in conturi in afara bilantului;

Bunurile materiale in curs de aprovizionare sau sosite si nereceptionate se inregistreaza distinct in contabilitate ca intrare in patrimoniu. Bunurile sosite fara factura se inregistreaza ca intrari in gestiune atat la locul de depozitare cat si in contabilitate, pe baza receptiei si a documentelor insotitoare;bunurile vandute si nelivrate se inregistreaza distinct in gestiune, iar in contabilitate, in conturi in afara bilantului. Bunurile livrate dar nefacturate se inregistreaza ca iesiri din gestiune atat in locul de depozitare cat si in contabilitate, pe baza documentelor care confirma iesirea din gestiune;

Bunurile aprovizionate sau vandute cu clauze de rezerve de proprietate se inregistreaza la intrari, respectiv iesiri, atat in gestiune cat si in contabilitate, conform prevederilor din contractele incheiate.Agentul economic poate alege intre primele trei metode de evaluare, in functie de specificul bunurilor respective. Metoda aleasa se aplica in mod permanent si se mentioneaza in Anexa nr. 6 la Bilant - intitulata " Alte informatii privind regulile si metodele contabile si date complementare", capitolul "Reguli si metode contabile".

Pentru CONTABILIZAREA VALORILOR MATERIALE, conform Regulamentului aprobat prin G.H. nr. 704/1993 pct.72, se foloseste inventarul permenent sau inventarul intermitent. Prin inventar se intelege operatia efectuata cel putin odata pe an, in general la inchiderea exercitiului cu scopul de a releva (in cantitate si valoare de inventar) ansamblul elementelor active si pasive ale unitatii patrimoniale.

Inventarul contabil permanent consta in organizarea contabilitatii stocurilor astfel incat prin inregistrarea miscarilor sa se permita stabilirea si cunoasterea imediata, in mod constant, in cursul unui exercitiu a realitatii cantitatilor si valorilor inregistrate, respectiv existentul stoc de materii prime, materiale, etc. atat cantitativ cat si valoric.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.