Contractul de asigurare

Trimis la data: 2010-06-28 Materia: Asigurari Nivel: Facultate Pagini: 22 Nota: / 10 Downloads: 267
Autor: Olarean Olivia Dimensiune: 30kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Seminar despre Contractul de asigurare
Contractul de asigurare este actul juridic consensual, aleatoriu, sinalgamatic, cu titlu oneros si cu executare succesiva, prin care asiguratul se obliga sa plateasca o anumita suma de bani numita prima de asigurare, in schimbul careia asiguratorul isi asuma obligatia ca la producerea evenimentului (riscul asigurat) sa plateasca asiguratului sau beneficiarului despagubirea si onorarea obligatiilor de raspundere civila ce revin asiguratilor fata de terti. Contractul de asiguare este un contract personal, consensual, sianalagmatic, unic, oneros, cu executare succesiva, aleatoriu si de adeziune. Conditiile de validitate ale unui contract de asigurari consta in faptul ca acesata trebuie sa contina urmatoarele elemente: capacitatea de a contracta a partilor contractante, consimtamantul valabil al partii ce se obliga, un obiect determinat si o cauza licita.

Seminar despre Contractul de asigurare
Asa cum am precizat anterior, polita de asigurare de viata nu reperezinta un contract de despagubire. In schimbul primelor platite de asigurat asiguratorul se oblige sa plateasca, daca se produce riscul, suma asigurata. Aceasta asigurare exclude existenta oricarui raport intre pagubele suferite si suma asigurata.viata oamenilor neputand fi evaluabila in bani.

Aceeasi situatie se intalneste si in cazul asigurarilor de raspundere civila. Deoarece, in momentul incheierii asigurarii nu se poate determina o valoare pentru posibilele daune, suma asigurata se stabileste la propunerea asiguratului si cu acordul asiguratorului.

Limitele politei:
Majoritatea politelor de asigurare de bunuri sau de raspundere civila contin una sau mai multe limite ale sumei platibile de catre asigurator ca despagubire. Limitele politei sunt exprimate, de obicei, in valori monetare insa se inatalnesc,ocazional, si limite nemonetare- ca de exemplu cele temporale(exprimate in numar de ore sau zile).

"Limitele politei reprezinta sumele maxime pe care asiguratorul le va plati pentru pagubele carora se aplica limita. Aceasta fixeaza nivelul superior al sumelor pe care asiguratorul este obligat contractual sa le plateasca asiguratilor conform politelor de asigurare de bunuri, sau, in interesul asiguratilor, conform politelor de asigurare de raspundere civila."

Scopul limitelor politei:
Limitele politei fac parte din instrumentele utilizate de asiguratori pentru a exprima marimea obligatiunilor lor contractuale. Alte metode, precum excluderile sau conditiile, limiteaza obligatia maxima a asiguratorului in termini valorici.

Din punctual de vedere al asiguratului, includerea conditiilor verbale fara a preciza limite banesti ar elimina multe probleme determinate de efectul inflatiei asupra sumelor asigurate. Totusi, limitele politei sunt utile in majoritatea politelor, deoarece indeplinesc cateva functii utile,precum limitarea obligatiilor asiguratului, adaptarea la preferintele consumatorului si reflecatrea capacitate de asigurare a asiguratorului.

Limitarea obligatiilor asiguratorului:
Desi este evident faptul ca limitele politei fixeaza obligatia asiguratorului, scopul acestora este mai putin evident. Explicatia unui specialist a fost aceea ca limitele politei dau posibilitatea legii numerelor mari sa opereze. Fara o limita superioara, pagubele potentiale pentru anumite tipuri de asigurare pot fi infinit de mari facand mai dificila -cel putin theoretic- predictia mediilor pagubelor.

Ca urmare a reducerii capacitatii de estimare, asiguratorii sau reasiguratorii lor ar solicita sume mai ridicate, pentru a-si putea permite un grad mai mare de incertitudine, sau s-ar retrage de pe piata.

Un alt scop al limitarii valorice a obligatiilor asiguratorului este evident in situatiile in care limitele verbale nu sunt adecvate. Exemplele pot include obiectele de arta "inestimabile" sau revendicarile de raspundere civila formulate de miile de utilizatori ai unui produs.

Adaptarea la preferintele consumatorului
Consumatorii pot avea cel putin doua avantaje atunci cand li se ofera posibilitatea de a stabili limitele politei:
• Consumatorii pot alege o limita de asigurare pentru bunuri sau raspundere civila care satisface nevoile sau cerintele lor de acoperire
• Deoarece primele se reduc pe masura ce scad limitele politei si viceversa, consumatorii pot alege o valoare care corespunde cu capacitatea lor de plata.

In practica, optiunile consumatorilor sunt supuse unor restrictii. Asiguratorii nu doresc, in general, sa furnizeze o asugurare de bunuri pentru sume ce sunt cu mult sub sau peste valoarea bunului asigurat. Subasigurarea nu serveste nevoilor consumatorilor care se confrunta cu o paguba inadecvat acoperita.

Supraasigurarea nu serveste asiguratorului care plateste peste valoarea daunelor efective. Mai mult decat atat, atunci cand exista posibilitatea de a incasa o despagibire din asigurarea de bunuri ce depaseste in mod semnificativ caloare proprietatii,apare un risc subiectiv.

Reflectarea capacitatii de asigurare a asiguratorului: un asigurator stabileste o limita de asigurare pentru a mentine marimea obligatiilor in cadrul capacitatii financiare de absorbtie a pagubelor.

1.3 Tipuri de limite de asigurare in asigurarea de bunuri:
In politele de asigurare de bunuri se folosesc o varietate de limite, ele putand fi grupate in cateva categorii. Din pacate nu exista denumiri pentru aceste categorii care sa fie aplicate in mod consecvent in practica.

In cadrul politelor de asigurare propiu-zise, limitele nu sunt obligatoriu numite: limite speciale, limite-patura, sublimite sau altele asemanatoare. Pentru a analiza si compara diferite moduri de interpretare a limitelor politei, este necesar sa alegem cateva denumiri descriptive ce nu corespund in mod obligatoriu cu denumirile utilizate in politele de asigurare, desi sunt intalnite in cadrul vocabularului specific al specialistilor in asiguare.

Limitele "per articol" si limite "per incident". Anumite limite ale asigurarii de bunuri sunt aplicate fiecarui articol, in timp ce altele se aplica "per incident". Se pare ca exista putine diferente practice intre acoperirea "per articol" si acoperirea "per incident", inaintea producerii pagubei. Intrebarea care apare este "Ce se intampla cu limitele ce se aplica bunurilor acoperite dupa ce asiguratorul a platit o despagubire pentru acele bunuri?".

Sunt posibile diferite modalitati de interpretare:
• Anumite polite precizeaza in mod simplu ca limitele sunt restabilite automat sau ca plata despagubirii nu va reduce limitele politei
• Altele stabilesc ca limitele nu se reduc daca se produce o paguba partiala. Dupa producerea unei daune totale insa, asiguratorul ramburseaza primele necuvenite pentru asigurarea acelui bun.

Limitele per accident nu necesita astfel de conditii. Accentual cade asupra incidentului si nu asupra bunului, iar fiecare incident este acoperit pana la o anumita limita. Limitele banesti in vigoare pentru fiecare nou incident.

Limite specifice:
O limita specifica este o valoare baneasca ce fixeaza limita superioara a despagubirii pe care o va plati asiguratorul, "per articol" sau "per incident", pentru fiecare paguba asociata unui anumit bun sau categorie de bunuri.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.