Cooperare politica

Trimis la data: 2010-11-29 Materia: Stiinte politice Nivel: Facultate Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 14
Autor: Turceanu Mihai Dimensiune: 25kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Obiectivul politic al Romaniei de aderare la UE in 2007 a fost recunoscut la Consiliul European de la Copenhaga (decembrie 2002). Acest obiectiv a fost reafirmat la Consiliul European de la Bruxelles (12-13 decembrie 2003), ca obiectiv comun al Uniunii celor 25.Obiectivele majore ale politicii externe sunt:integrarea europeana si euroatlantica;dezvoltarea relatiilor de buna vecinatate si de cooperare regionala cu tarile din zona;dezvoltarea relatiilor bilaterale, indeosebi cu statele care impartasesc aceleasi valori si interese;
Referate similare: Nu exista seminarii similare

In cadrul Programului de guvernare si Strategiei nationale de dezvoltare a Romaniei pe termen mediu, aderarea la Uniunea Europeana este definita drept prioritate strategica a politicilor Romaniei, a carei realizare va necesita concertarea eforturilor institutiilor guvernamentale, societatii civile si mediului de afaceri. Procesul de aderare presupune pregatire interna, iar conectarea transversala cu functiile structurale ale Uniunii Europene se realizeaza prin negocierea celor 31 de capitole.

In contextul precizat de Programul de guvernare, de Planul prioritar de actiune pentru anul 2003/2004, de Road map-ul adoptat la Consiliul European de la Copenhaga (12-13 decembrie 2002) si de Parteneriatul pentru Aderare (martie 2003), delegatia nationala pentru negocierea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana actioneaza in vederea accelerarii procesului de negociere.

Obiective de etapa:continuarea si consolidarea progreselor in domeniul reformei justitiei, consolidarii capacita ilor administrative, luptei impotriva corup iei, respectarii drepturilor omului si ale minorita ilor nationale;impulsionarea ritmului negocierilor de aderare si finalizarea unui numar cat mai mare de capitole de negociere pana la sfarsitul acestui an, astfel incat sa fie posibila incheierea negocierilor de aderare in 2004, sub actualul mandat al Comisiei Europene;

Continuarea reformei economice si cresterea capacitatii economiei romanesti de a face fata presiunilor concurentiale;aprofundarea dialogului politic al UE cu cele doua state candidate aflate intr-o faza avansata a negocierilor de aderare (Romania si Bulgaria), in scopul participarii Romaniei la implementarea marilor proiecte ale Uniunii extinse (Tratatul Constitutional, definirea si implementarea Initiativei pentru Vecinatatea UE Largite);intensificarea dialogului politic si a cooperarii cu UE in sfera PESC/PESA si JAI;participarea Romaniei la actiunile de gestionare a crizelor si la politica de exercitii desfasurate de UE.

Cooperarea in domeniul "Justitie si Afaceri interne"
Capitolul "Justitie si Afaceri interne" (JAI) intra in relatie directa cu necesitatea combaterii amenintarilor neconventionale la adresa securitatii nationale: intarirea controlului la frontiere - securizarea granitelor, combaterea terorismului, reducerea migratiei ilegale din Romania, stoparea fenomenului crimei organizate, a traficului de droguri si de fiinte umane, combaterea coruptiei.

Romania colaboreaza in acest domeniu cu statele membre UE, cu institutiile europene, in special cu Comisia Europeana, cu organizatii internationale specializate, precum Organizatia Internationala pentru Migratie, care are o reprezentanta deschisa la Bucuresti, precum si cu Reprezentanta Inaltului Comisariat pentru Refugia i al Natiunilor Unite.
In domeniul controlului la frontiera, Romania a beneficiat de sprijin din partea Uniunii Europene prin Programul PHARE, precum si prin asistenta tehnica oferita prin intermediul proiectelor de infratire institutionala.

Urmare deciziei Consiliului European de la Copenhaga, Romania va beneficia de suplimentarea asistentei comunitare financiare in scopul intaririi controlului la frontiera si al securizarii granitelor. Romania a deschis capitolul 24 - JAI in primul semestru al anului 2002, ocazie cu care a transmis Comisiei Europene Planul de Actiune Schengen, document care prevede obiectivele Romaniei pana la momentul aderarii la spatiul Schengen.

La 21 noiembrie 2001 a fost adoptata Legea nr. 678/2001 privind prevenirea si combaterea traficului de persoane, act normativ care implementeaza prevederile mai multor instrumente juridice ale Consiliului Europei referitoare la traficul de fiinte umane si exploatarea sexuala.

Ca participant activ in cadrul initiativelor Pactului de Stabilitate, Romania a contribuit la activitatile si proiectele Grupului de lucru privind traficul de persoane, punand bazele unui grup interministerial la nivel national si lansand Planul de actiune national pentru combaterea traficului de persoane.

Romania este, in egala masura, tara de origine, tranzit si destinatie pentru imigratia ilegala si traficul de fiinte umane. Din acest motiv Romania a solicitat si beneficiaza de asistenta financiara si tehnica din partea diferitelor organizatii guvernamentale si neguvernamentale nationale si internationale (Centrul SECI de Combatere a Criminalitatii Transfrontaliere, Biroul OSCE pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului si Comisia Europeana). Romania se pronunta pentru o politica comuna a UE in materie de control al fluxurilor imigratiei ilegale si de combatere a criminalitatii transfrontaliere.

Consiliul JAI din noiembrie 2002 a aprobat textul Acordului de cooperare cu EUROPOL, care confera o noua perspectiva de colaborare in domeniul combaterii criminalitatii si deschide posibilitatea extinderii proiectelor si in alte domenii. Conform prevederilor documentului, Romania va trimite un atasat de politie, cu statut permanent, care va functiona, pana la momentul aderarii, ca observator pe langa EUROPOL.

Cu exceptia Republicii Moldova, pentru care regimul de vize va fi introdus la data aderarii la UE, Romania va definitiva alinierea, in prima jumatate a anului 2004, a listei statelor ai caror cetateni sunt supusi regimului de vize cu cea a Uniunii Europene.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.