Cooperativele

Trimis la data: 2010-05-16 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Adela Ionescu Dimensiune: 24kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Conform legislatiei in vigoare, o alta forma de organizare a activitatii de intreprinzator este cooperativa. Art. 171, Codul civil al Republicii Moldova, nr. 1107/2002 prevede ca cooperativa este asociatia benevola de persoane fizice si juridice, organizata pe principii corporative, in scopul favorizarii si garantarii, prin actiunile comune ale membrilor sai, a intereselor lor economice si a altor interese legale.Cooperativa este o forma de asociere libera in care mai multe persoane organizeaza activitati de productie, de distributie, prestari de servicii si de credit, bazata pe principiul intrajutorarii. Aceasta forma de asociere s-a nascut inca in secolul trecut. Prima cooperativa a fost infiintata in anul 1844, in Anglia, la Roocherdale, dupa care s-au creat si altele.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

In Franta s-au fondat cooperative de productie care isi propuneau sa efectueze in comun lucrari de constructie sau sa realizeze diferite produse pe care sa le vanda, iar beneficiile rezultate sa fie impartite intre asociati. Cooperativele se deosebesc esential de alte forme organizatorico-juridice ale activitatii de intreprinzator. Membrii cooperativei nu sunt salariati, ei, ca si asociatii societatilor comerciale, sunt in drept sa participe la conducerea societatii, dar spre deosebire de societatile comerciale, membrii cooperativei sunt obligati sa participe nemijlocit cu munca proprie in activitatea cooperativei.

De asemenea, cooperativei ii este caracteristica egalitatea in drepturi a membrilor la conducerea ei (un membru - un singur vot) si repartizarea profitului indiferent de cota de participare.In actul constitutiv al cooperativei poate fi prevazuta participarea persoanelor juridice ca membri fondatori. Membrul colectiv, ca si oricare membru al cooperativei, dispune de un singur vot in cadrul organelor de conducere a cooperativei.

Codul civil al Republicii Moldova nu face o clasificare a cooperativelor, dar, pornind de la dispozitiile legilor, si anume: Legea cu privire la cooperativele de intreprinzator nr. 73/2001; Legea cu privire la cooperativele de productie nr. 1007/2002; Legea cooperatiei de consum nr. 1252/2000, putem evidentia urmatoarele tipuri de cooperative:cooperativa de productie;cooperativa de intreprinzator;cooperativa de consum.

Reiesind din dispozitiile Legii cooperatiei de consum, cooperativa de consum nu constituie persoana juridica cu scop lucrativ, din acest considerent vor fi examinate cooperativele de productie si de intreprinzator.

11.2. Cooperativa de productie
Conform art. 1 al Legii cu privire la cooperativa de productie nr. 1007/2002, cooperativa de productie este o intreprindere infiintata de catre 5 sau mai multe persoane, in scopul desfasurarii in comun a activitatii de productie si alte activitati economice, bazate preponderent pe munca personala a membrilor ei si pe cooperarea cotelor de participare la capitalul acesteia, denumite in continuare cota de participare.

Cooperativa constituie o persoana juridica cu scop lucrativ. Cooperativa de productie poate fi constituita de catre persoane fizice care au atins varsta de 16 ani, dar in numar nu mai mic de 5.Constituirea cooperativei are loc de catre adunarea constitutiva.Adunarea de constituire are urmatoarele imputerniciri: alege organele de conducere a cooperativei; desemneaza persoana care va indeplini formalitatile inregistrarii de stat a cooperativei, precum solutioneaza si alte probleme ce tin de constituirea si inceputul activitatii cooperativei.

Hotararile in cadrul adunarii constitutive se iau cu votul a 2/3 din numarul total de fondatori. La adunarea constitutiva fiecare fondator are dreptul la un singur vot. Desfasurarea adunarii constitutive se notifica intr-un proces-verbal, care este semnat de catre presedintele si secretarul adunarii. Conform art. 9 al Legii cu privire la cooperativa de productie nr. 1007/2002 si art. 171 al Codului civil al Republicii Moldova nr. 1107/2002, cooperativa dispune de un sigur act de constituire care este statutul.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.