Coordonatele reglementarilor privind piata unica Europeana a asigurarilor

Trimis la data: 2010-03-03 Materia: Asigurari Nivel: Facultate Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 4
Autor: Ionescu Maria Dimensiune: 25kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Asigurarea a fost utilizata pentru prima data de catre comerciantii din nordul Italiei, la inceputul secolului al XIV-lea. Urmasii acestora au introdus asigurarea maritima in Marea Britanie, in secolul al XV-lea. La acea vreme , majoritatea transporturilor de persoane, comerciale sau de orice alt fel erau efectuate pe mare. Cea mai mare problema o puneau insa incarcaturile din transporturile comerciale, care reprezentau o mare pierdere (financiara in special) daca nu ajungeau la destinatie. De exemplu,chinezi, pentru a minimiza pierderile care puteau aparea in timpul transportului, distribuiau incarcatura pe mai multe nave, in loc sa o incarce pe o singura nava. In acest fel, fiecare nava transporta marfa mai multor comercianti.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Daca se scufunda o nava inainte ca ea sa ajunga la destinatie, piederea se impartea la mai multi comercianti, aceasta fiind mult mai mica in raport cu cea suportata anterior de unul singur. Impartind incarcatura pe mai multe vase, acesti comercianti au fost capabili sa transfere o parte din riscul de dauna.

In zilele noastre , asigurarea este perceputa ca o industrie complexa, o retea regulata care ofera o mare varietate de produse si servicii care vin in sprijinul indivizilor, familiilor si organizatiilor in problemele de risc. Totusi, asigurarile nu au fost mereu complicate. Metode incipiente de asigurare au fost utilizate de-a lungul mai multor secole. In timp, tehnicile de distributie a riscului s-au dezvoltat treptat pana la forma lor actuala.

Evolutia asigurarilor s-a produs in paralel cu cea a legislatiei, a contabilitatii si a formelor de comert. Oamenii de afaceri au invatat sa foloseasca tehnicile de asigurare pentru a micsora riscurile inerente in activitatea lor, asa cum au invatat sa foloseasca contractele pentru a stabili responsabilitatile financiare ale partilor.

In trecut, oamenii erau dispusi sa accepte mare parte din riscurile pe care le intampinau, bazandu-se la nevoie pe sprijinul financiar al familiei, sau al comunitatii religioase. Cresterea gradului de complexitate al vieti moderne i-a determinat sa caute protectie impotriva riscului in randul mecanismelor de asigurare formala.

Tehnicile de asigurare au aparut in civilizatiile din Asia si Orientul Mijlociu Islamic, dar si in Europa Medievala. In cele din urma comertul european s-a extins spre America de Nord si restul lumii si, odata cu acesta, s-a extins si asigurarea. Metodele de asigurare s-au extins in functie de nevoile existente la un moment dat.

Piata internationala - piata europeana a asigurarilor
In anul 1994, piata asigurarilor era dominata de numai cateva tari dezvoltate economic. Astfel, 69,4% din totalul mondial al primelor la asigurarile de viata reveneau Statelor Unite, Japoniei si Germaniei. Aceste tari, la care se adauga Marea Britanie, Franta, Italia si Canada, adica cele sapte mari puteri industrializate ale lumii, realizau impreuna 83% din primele mondiale la asigurarile de viata.

In anul 1998, pe piata internationala a asigurarilor monopolul era detinut tot cam de aceleasi tari (SUA, Germania, Franta Elvetia, Italia), primele incasate provenind in cea mai mare parte din asigurarile de bunuri si de raspundere civila. Piata americana genereaza in continuare, mai mult de jumatate din primele de asigurare incasate in intreaga lume.

In prezent cele mai mari regiuni ale lumii: America de Sud si de Nord, Europa, Asia, genereaza fiecare o treime din volumul total de prime incasate la nivel mondial. Daca in Europa de Vest, SUA, Japonia, primale de asigurare detin o pondere de 7 - 12% din PIB, in Asia de Sud-Est,America Latina sau Europa de Est acestea nu ating nici 5% din PIB. In anul 1999, Europa Centrala si de Est a generat un volum total de prime de 15,2 miliarde USD (aproximativ acelasi ca pentru Belgia sau Brazilia).

La 1 ianuarie 1958 a intrat in vigoare a Tratatului de la Roma, iar piata asigurarilor din fiecare tara membra a CEE functiona in conformitate cu reglementarile nationale juridice si administrative referitoare la contractul de asigurare.

Tratatul prin care se instituia Comunitatea Economica Europeana consacra patru libertati fundamentale menite sa asigure buna functionare a Pietei Comune, si anume: libera circulatie a marfurilor, a persoanelor, a serviciilor si a capitalurilor. Altfel spus, cadrul legislativ comunitar se bazeaza pe o structura formata din doua niveluri:
a. Tratatul de la Roma, care stabileste principiile generale ale Pietei Unice;
b. Directivele adresate statelor membre UE, care le obliga pe acestea sa isi actualizeze legislatia in conformitate cu cea comunitara.

Art. 8 din Tratatul de la Roma arata ca Piata Comuna "va fi creata in decursul unei perioade de tranzitie de circa 12 ani" prin libertatea de miscare si armonizarea legilor statelor membre. Tot in acest articol se defineste Piata Comuna ca fiind "o arie fara frontiere interne, in care libertatea de miscare a marfurilor, persoanelor, serviciilor si a capitalului sunt asigurate in concordanta cu prevederile Tratatului".

In domeniul asigurarilor, obiectivele Pietei Comune sunt:
a. Libertatea consumatorilor de a alege orice polita de asigurare de la orice asigurator autorizat din orice stat membru;
b. Libertatea asiguratorilor autorizati in orice stat membru de a-si comercia1iza produse1e in Cadru1 UE;
c.Asigurarea unei concurente loiale intre asiguratori, in ceea ce priveste pretul, produsele si serviciile, cu desfiintarea tuturor barierelor in calea liberei concurente.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.