Cota de piata

Trimis la data: 2009-06-30 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 654
Autor: LarisaUlete Dimensiune: 41kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cota de piata reprezinta partea ce ii revine unei firme din piata sa de referinta; poate fi o cota de piata absoluta sau relativa.
Cota de piata absoluta se determina ca raport intre volumul vanzarilor realizate de firma si volumul vanzarilor de pe piata de referinta.
Cota de piata relativa se determina ca raport intre volumul vanzarilor realizate de firma si volumul vanzarilor celui mai puternic concurent.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

In cazul liderului de piata, cota de piata relativa se determina in functie de volumul vanzarilor urmatorului cel mai puternic concurent si este intotdeauna supraunitara.Pe piata romaneasca de produse cosmetice s-au inregistrat in anul 2003 vanzari totale in valoare de 288 milioane euro, cifra in care sunt incluse si importurile de marfuri care se ridica la 96 milioane euro.

O firma straina K a exportat pe piata romaneasca un volum de produse cosmetice in valoare de 4 milioane euro. In anul 2004 volumul total al tranzactiilor pe piata a crescut dupa cum urmeaza:In functie de valorile calculate ale cotei de piata se pot trage urmatoarele concluzii cu privire la evolutia firmei exportatoare pe piata produselor cosmetice din Romania:

Pe piata romaneasca a produselor cosmetice cota de piata a firmei K a crescut cu 0,07% Pe piata importurilor, cota de piata a firmei K a scazut cu 0,5%, Avand in vedere ca volumul vanzarilor firmei K au crescut pe baza cresterii cererii pietei si nu pe baza cooptarii unei cat mai mari parti din volumul importurilor se poate spune ca firma K a pierdut teren in fata concurentei directe si anume a firmelor care exporta pe piata romaneasca de produse cosmetice.

In perioada t0 mixerele Philips sunt comercializate pe piata romaneasca de 4 firme: A, B, C si D, care detin in ordine 25,23%, 44,86%, 19,63% si respectiv 10,28% din totalul vanzarilor de mixere Philips, vanzari ce reprezinta 100 milioane RON, iar in perioada t1 au avut loc urmatoarele modificari ale volumului vanzarilor: A -10%, B +20%, C +5%, D +10%, in conditiile in care vanzarile totale au crescut cu 7%.
Sa se determine proportia in care piata fiecarei firme si piata produsului, per ansamblu, s-au modificat pe seama concurentei absolute si a concurentei relative.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.