Crestere - Dezvoltare - Invatare

Trimis la data: 2010-10-09 Materia: Pedagogie Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 13
Autor: Andrei Cristache Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Prin crestere intelegem acumularile cantitative ale dimensiunilor corporale. Dezvoltarea si maturatia reprezinta notiuni calitative referitoare la diferentieri de structura, de compozitie si functie celulara, particulare fiecarui tesut.
Cresterea se refera la modificari fizice care sunt in primul rind cantitative si dimensionale, implicind adaugiri si nu transformari. Se pot identifica cresteri ale masei somatice cum sunt modificarile sistemului osos si a masei musculare si cresteri ale masei nervoase a organismului cum ar fi cresterea numarului de ramificatii nervoase si a masei cerebrale.

Perioada prescolara (dupa Ursula Schiopu, Verza, 1997, p. 127, si Golu, Verza, Zlate, 1993, p. 77) poate fi impartita in 3 subperioade: prescolarul mic (3-4 ani), prescolarul mijlociu (4-5 ani) si prescolarul mare (5-6 ani). Jocul ramane activitatea dominanta a acestei etape, dar el incepe sa se coreleze cu sarcinile de ordin educativ.

Prescolarul mic se caracterizeaza printr-o puternica expansiune, copilul traieste frenezia explorarii mediului. Perioada prescolara mica este cea de trecere de la centrarea organismului pe satisfacerla necesitatilor imediate spre activitati in care modalitatile de satisfacere sunt mai complexe si mai ales de tip psihologic.
Prescolarul mijlociu se adapteaza mai usor mediului din gradinita, jocul este in mai mare masura bazat pe actiuni, iar activitatile obligatorii sunt mai solicitante.


Cunostintele despre mediul inconjurator sunt mult imbogatite. Prescolarul mijlociu manifesta o maxima receptivitate fata de mediul inconjurator, fapt ce ii dezvolta perceptia, care devine un proces orientat, cu sarcini si modalitati proprii de realizare. Reactiile emtionale sunt mai controlate si mai in acord cu cerintele parintilor sau educatorilor. O alta caracteristica este ritmul accelerat al socializarii copilului. Se instaleaza mai evident unele trasaturi caracteriale care contureaza viitoarea personalitate.

Prescolarul mare 5-6/7 ani. Activitatile prescolarului mare sunt din ce in ce mai sistematice, desi activitatea de baza ramine jocul. Incepe pregatirea pentru scoala. Perceptia transformata in observatie se exerseaza si devine pricepere, limbajul capata o structura mult sistematizata si inchegata, fiind constituit dupa regulile gramaticale; apar primele forme ale gindirii logice, orientate spre sistematizare si observarea faptelor particulare; sunt utilizate unele procedee de memorare; atentia voluntara devine de mai lunga durata.

Termenul de dezvoltare este definit ca ansamblu de transformari care afecteaza organismele vii sau institutiile sociale, ceea ce implica, de asemenea, notiunile de continuitate, finalitate si evolutie (Bideaud, Houde, Pedinielli, 2002, p.3). O acceptiune generala a termenului este aceea conform careia dezvoltarea este un ansamblu de etape determinate temporal care conduc un organism viu sau o organizatie sociala dintr-un stadiu primitiv catre unul mai elaborat si mai complex, provizoriu sau definitiv. Mecanismele care asigura sau permit trecerea dintr-o etapa in alta se circumscriu dezvoltarii.

Fiind vorba despre dezvoltarea umana, aceasta definitie larga poate fi aplicata filogenezei, adica proceselor de evolutie si achizitie proprii speciei, viziunea propusa fiind cea antropologica ce descrie evolutia omului pina la stadiul de Homo Sapiens modern. Cu alte cuvinte, dezvoltarea inseamna modificari complexe bio-psiho- sociale ale individului, ierahizate in timp. Schimbarile sunt bine structurate pe virste, desi varsta in sine nu le explica.

Transformarile cantitative si calitative ce definesc dezvoltarea pot fi clasificate in trei mari categorii, functie de specificul dezvoltarii: fizice, psihice si sociale. Exista strinse corelatii intre tipurile de dezvoltare, dar evolutia lor este relativ independenta una de cealalta (de exemplu, incheierea perioadei de crestere nu duce la stoparea dezvoltarii psihice sau o incetinire a dezvoltarii din acest punct de vedere, dar cresterea este esentiala pentru fazele timpurii ale dezvoltarii psihice, cind ritmurile de dezvoltare sunt mai apropiate).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.