DSP - avantaje si dezavantaje

Trimis la data: 2010-11-15
Materia: Automatica
Nivel: Facultate
Pagini: 26
Nota: 7.07 / 10
Downloads: 69
Autor: Florin Dicu
Dimensiune: 164kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui seminar:
Seminar despre DSP - avantaje si dezavantaje
Strategii unitare de impementare a algoritmilor de control
Sistemele de dezvoltare dSPACE sunt concepute facilitarii implementarii algoritmilor de control pe sistem de calcul de tip DSP, unificand mediul de programare utilizat in simulare cu cel utilizat in implementare in sisteme DSP. Acest mediu evoluat pemite implementarea automata a structuri de control simulate pe sisteme cu procesoare DSP. Programele cod obiect generate automat sunt optimizate din punct de vedere al caracteristicilor aplicatiilor in timp real.

Seminarii similare:

Seminar despre DSP - avantaje si dezavantaje
Implementarea algoritmilor de control descrisi cu ajutorul modulelor grafice din mediul de simulare SIMULINK
Componentele software pentru programare cu ajutorul mediului de simulare SIMULINK sunt prezentate in figura 2.3. Acest mod de programare poate fi considerat in prezent cea mai performanta strategie de design si implementare a sistemelor de control pentru procesele rapide.

Acest sistem de dezvoltare realizeaza in mod automat conversia configuratiilor simulate cu cel mai performant mediu de simulare prin blocuri grafice (SIMULINK pentru MATLAB), in programe cod obiect pentru sistemele de dezvoltare cu procesoare de semnal (DSP), recomandate in controlul in timp real al proceselor rapide.

Sursa software este reprezentata in acest caz de configuratia sistemului de control, realizata cu blocuri grafice din biblioteca mediului de simulare SIMULINK si din blocuri create de utilizator, cu ajutorul blocurilor de tip S-Function [S.12]. Configuratia pentru un sistem de reglare vectoriala cu motor de inductie fara senzori mecanici este prezentata in figura 2.4 a.

Blocurile Induction Motor, Flux Observer si Speed & Rotor Resistance Estimator sunt create cu ajutorul blocului de tip S-Function. Blocul de translatare SIMULINK-C (Real-Time Workshop) genereaza o sursa in limbaj C, pe baza ansamblului de programe generate de mediile MATLAB si SIMULINK. Translatorul accepta sisteme continue, continue in timp, discrete si mixate.

Rezultatul translatarii este o sursa in limbaj C, care poate fi apoi utilizata in urmatoarele scopuri:
- translatarea in cod obiect in scopul implementarii algoritmului de control pe sisteme de dezvoltare cu DSP;
- simularea in timp real a intregului sistem automat (inclusiv procesul) sau a unor subsisteme specificate in modul "hardware-in-the-loop", "pilot-in the-loop", testare si validare a modelului in timp real;
- simulare normala pe computerul master; rezultatele simularii se inscriu in fisiere de date ASCII care pot fi incarcate si procesate sub MATLAB sau SIMULINK. Trebuie mentionat faptul ca sursa C obtinuta este optimizata din punct de vedere al timpului de executie in cadrul aplicatiei in timp real.

In figura 2.24 sunt prezentate etapele trecerii de la structura studiata prin simulare la cea care urmeaza sa fie implementata pe sistemul cu DSP. Astfel, figura 1.4, a prezinta sistemul de reglare vectoriala cu motor de inductie fara senzori mecanici (sensorless), simulat in SIMULINK. Acest subiect va fi tratat in detaliu in capitolul 4.

In etapa urmatoare, reprezentata in figura 1.4, b, se delimiteaza procesul (care nu se implementeaza) de algoritmul de control (care trebuie implementat pe DSP), prin utilizarea blocurilor specifice din biblioteca DSLIB, aflata in compunerea RTW (Real-Time Workshop):
- convertoare analog/numerice (A/D Board);
- convertoare numeric/analogice (D/A Board);
- dispozitive de intrare pe bit;
- dispozitive de iesire pe bit;
- modulatoare PWM.

Se obtine astfel o structura intermediara, care poate fi simulata in timp real, fie pe sistemul cu DSP, fie pe computerul principal (host). Simularea in timp real efectuata la acest nivel reflecta in totalitate realitatea.

In ultima etapa, prezentata in figura 1.4.c, se pastreaza numai modelul algoritmului de control care se implementeaza pe DSP, delimitat de dispozitivele de intrare/iesire. Pentru fiecare din etapele descrise in figurile 2.4 b si 2.4 c se genereaza un program-sursa in limbaj C.

Interfata de timp real contine un pachet de programe care prelucreaza sursa C (C-coded model) generata de RTW (Real-Time Workshop) si furnizeaza un program-sursa C (C Program for DSP hardware), adaptat hardware-ului specific (DSP) si programelor de monitorizare in timp real. Structura acestui bloc software este prezentata in figura 2.5.

Postprocesorul de model realizeaza practic tranzitia de la modelul simulat la cel implementat. Sursa C generata de RTW (Real-Time Workshop) este transformata intr-o "sursa cadru" specifica unei aplicatii in timp real, care contine un pachet de programe complet, necesar executiei pe DSP:
- programele apelante ale functiilor de intrare/iesire;
- interfata cu programele de monitorizare TRACE si COCKPIT;
- programe de initializare hardware.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.