Debitul de apa

Trimis la data: 2010-06-16 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 576
Autor: Moraru Florentina Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Seminar despre Debitul de apa
Determinarea debitelor lichide ale raurilor se poate realize prin metode indirecte sau directe, in functie de precizia dorita, de caracteristicile scurgerii, de mijloacele tehnice. Metodele indirecte presupun determinarea mai intai a unor elemente hidraulice si de dinamica (suprafata sectiunii, raza hidraulica, viteza apei, panta apei) ce vor fi introduce in formule. Metodele directe permit determinarea debitului cu ajutorul unor dispozitive si instalatii speciale, in functie de care se disting: metoda volumetrica, metoda chimica, metoda deversorilor hidrometrici.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Seminar despre Debitul de apa
Masurarea nivelului apei raurilor
Nivelul apei raului este unul dintre cei mai importanti parametric hidrologici. El reprezinta pozitia suprafetei libere a apei fata de un plan orizontal fix de raportare.

In vederea efectuarii masuratorilor asupra nivelului apei raului, posturile hidrometrice dispun de dispozitive si instalatii speciale, precum: mirele hidrometrice, limnigrafele, telelimnimetrele si telelimnigrafele.

Mirele hidrometrice au cea mai larga raspandire deoarece nu sunt costisitoare si permit determinarea cu usurinta a nivelurilor. Sunt instalatii ce includ, de regula, o placa de mira si un support pe care aceasta se fixeaza.

Pentru inregistrarea nivelurilor extreme ale apei (minime sau maxime) se utilizeaza instalatii de mira speciale cum sunt cutia marior sau cutia Bllzniak si mirele cu zimti sau cu flotori, in cazul carora nivelul maxim sau minim este indicat de pozitia in care se blocheaza flotorul.


Limnigrafele sunt instalatii pentru masurat nivelul apei mai complexe, ce se folosesc pentru raurile la care sunt necesare informatii mai detaliate si mai precise asupra regimului de variatie a nivelurilor apei.

Telelimnimetrele si telelimnigrafele sunt aparate speciale, de inregistrare automata si transmitere la distanta a informatiilor privind oscilatiile nivelului apei raului.

Transmiterea automata se poate face continuu sau cand sunt solicitate datele. Statia de receptie primeste informatiile fie sub forma de impulsuri electrice care trebuiesc masurate si convertite in cifre (in cazul telelimnimetrelor), fie sub forma de diagrama de variatie in timp a nivelurilor (in cazul telelimnigrafelor).

In scopul perfectionarii metodologiei de masurare a nivelului apei raurilor, au fost concepute noi tehnici si dispozitive, utilizate in prezent in unele tari ale Europei Occidentale si S.U.A., atat in reteaua de posturi hidrometrice, cat si in determinarile expeditionare.

Aceste noi tehnici pot fi grupate in doua categorii: masuratori hidrostatice si masuratori fara contact cu apa. Masuratorile hidrostatice au ca principiu determinarea presiunii exercitate de inaltimea coloanei de apa asupra unui captor de presiune. Ca dispozitive utilizate in acest tip de masuratori se inscriu captorii de presiune si limnigraful cu bule de aer.

Masuratorile fara contact cu apa constau in emiterea de smnale radar sau de ultrasunete cu ajutorul unor dispozitive speciale amplasate in puncte fixe, la o anumita distanta deasupra nivelului apei. Principiul de masurare consta in determinarea timpului in care semnalele emise de aparate si reflectate de oglinda apei parcurg distanta de la emitator la receptor. In functie de tipul de semnal utilizat, masuratorile fara contact cu apa se pot efectua prin dispozitive sau cu dispozitive cu ultrasunete.


Determinarea vitezei curentului de apa
Miscarea apei raurilor este un fenomen complex. Viteza de deplasare a apei raurilor este foarte variabila, fiind influentata de numerosi factori precum: forta gravitationala, cantitatea de apa care se scurge, de latimea si adancimile albiei, de panta acesteia, de rugozitatea patului.

In cazul albiilor libere si simetrice, cvasirectilinii, viteza apei creste de la maluri spre mijlocul apei si de la fund spre suprafata. In albiile asimetrice, cu maluri convexe si concave vectorii de viteza cresc spre malul cu adancimea cea mai mare . In situatia in care apa raului este acoperita cu un pod de gheata, vectorii de viteza cresc de la baza podului de gheata spre mijlocul curentului de apa, aceasta datorita frecarii moleculelor de apa de suprafata interioara a ghetii.

Pe verticala, marimea vectorilor de viteza este diferita, in functie de adancimile apei, de panta talvegului si de prezenta sau absenta unor obstacole de pe patul albiei (praguri, bancuri nisipoase submerse, rugozitati, bolovani, etc.)

O imagine generala despre repartitia vitezelor in sectiunea active a raului o dau izotahele sau liniile de egala viteza. Distributia izotahelor se obtine prin inscrierea in profilul sectiunii active, a hidrografelor de la fiecare verticala de adancime si unirea punctelor cu aceeasi viteza a apei, obtinute prin interpolarea vitezelor masurate la diferite adancimi pe verticale.

Viteza curentului de apa se determina cu dispozitive diferite, precum factorii (de suprafata, integratori), prajina hidrometrica, tubul hidromtric, bastonul lui Jens, morisca hidrometrica. In ultimii ani, in Europa Occidentala si S.U.A. s-au dezvoltat dispozitive si metodologii perfectionate de masurare a vitezei apei raurilor: metoda ADCP (bazata pe utilizarea energiei acustice), sondele electromagnetice, aparatele acustice.

Dispozitivul cel mai larg raspandit si utlizat pentru masurarea vitezei curentului de apa este morisca hidrometrica. Ea permite determinarea cu destula precizie a vitezei punctuale a apei la diferite adancimi.

Morisca hidrometrica poate fi confectionata din metal sau material plastic si este alcatuita din trei parti principale: elicea (rotorul), corpul si coada (sau ampenajul). Masurarea vitezei apei cu morisca hidrometrica sta la baza calcularii debitului lichid al unui rau prin metoda sectiune-viteza.

Viteza curentului de apa se determina in puncte situate la diferite adancimi, intr-o serie de verticale fixe (alese dintre verticalele de sondaj) situate in profilul sectiunii de masurare, numite verticale de viteza. Numarul verticalelor se stabileste in functie de latimea raului. Pe fiecare verticala, viteza se masoara in unul sau mai multe puncte la adancimi standard, in functie de adancimea apei (h), de diametrul elicei, de existenta formatiunilor de inghet.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.