Decizia de cumparare a produselor noi

Trimis la data: 2010-05-11 Materia: Marketing Nivel: Facultate Pagini: 17 Nota: / 10 Downloads: 61
Autor: Iris Stoica Dimensiune: 448kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
O situatie aparte o reprezinta procesul deciziei de cumparare a produselor noi sau de adoptare a unei noi marci.O data cu fiecare produs nou care-i este supus atentiei, consumatorul repeta de fapt intregul proces al invatarii descris mai inainte. Deosebirea fata de situatia cumpararii produselor mai vechi, pe care le cunoaste deja, este ca, in fata unui produs inedit, etapa culegerii informatiilor si evaluarii dureaza mai mult. In practica de marketing, intelegerea acestei realitati trebuie sa conduca la concentrarea atentiei firmelor asupra sprijinului pe care-1 ofera consumatorului in a se informa cat mai exact asupra produselor noi lansate pe piata.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Esential pentru marketingul noilor produse este tocmai intelegerea mecanismului specific incorporarii acestora in structura obisnuita de consum a indivizilor, familiilor etc. Incercand sa estimeze rata de difuzare a noilor produse, prin cercetarile de marketing se studiaza atitudinile consumatorilor folosind testul produsului, care ofera indicii asupra acceptabilitatii marfii propuse pe o anumita piata.
In afara aspectelor analizate deja, se impune observat faptul ca, in fata ofertei unui nou produs, indivizii unei colectivitatii studiate cunosc manifestari diferite, se repartizeaza conform unei distributii normale si pot fi clasificati, din acest punct de vedere, in cinci categorii:

- inovatorii, cei care accepta riscul si adopta primii noile produse;
- adoptorii timpurii, sunt in general liderii de opinie ai grupului din care fac parte;
- majoritatea timpurie, consumatori temperati, care insa urmeaza destul de repede liderii de opinie;
- majoritatea tarzie, marcata de scepticism, adopta un produs nou dupa ce a fost probat de marea majoritate a consumatorilor;
- lentii, caracterizati prin suspiciune permanenta fata de schimbare, traditionalism sau chiar nihilism.

In lansarea produselor noi pe pietele-test, dar si in pregatirea pietelor pentru primirea acestora, strategiile promotionale vor fi concepute astfel incat sa atinga, in primul rand, inovatorii si liderii de opinie, comprimand in felul acesta intervalul de deliberare necesar celorlalte doua categorii de consumatori.

Pentru specialistul in marketing este foarte important modul in care consumatorul abordeaza procesul de luare a deciziei. Daca, spre exemplu, consumatorii utilizeaza regula aditivitatii ponderate, atunci ar fi util sa stim caror atribute le sunt asociate ponderile cele mai importante. Daca, de pilda consumatorii utilizeaza o regula conjunctiva cu niveluri restrictive cunoscute, atunci produsul poate fi proiectat luand in calcul aceste limite. Scopul cel mai important pentru specialistul in marketing trebuie sa fie ca produsul sa faca parte din seturile de selectie ale majoritatii consumatorilor si astfel trebuie sa treaca macar primele obstacole in ceea ce priveste limitele restrictive si indicatorii implicati in procesul decizional.

Noile produse: difuzia inovatiei
Procesul de luare a deciziei si activitatea de informare atrag cel mai ridicat grad de complexitate atunci cand consumatorii iau in considerare produsele noi. Mii de noi produse sunt lansate anual pe piata cu o rata de succes variabila; marea majoritate nu-si mai recupereaza costurile de dezvoltare. (Estimarea ratei de succes a unui produs nou este variabila, in special datorita dificultatii de a defini succesul).

Produsele sunt in mod constant inlocuite de altele mai noi si mai eficiente. Din acest motiv firmele cauta sa dezvolte noi produse; acele firme care nu reusesc sa tina pasul cu inovatiile, vor produce in cele din urma produse perimate. Ciclul de viata al produsului ilustreaza procesul de introducere, crestere, maturitate, declin si disparitie a produselor.Ciclul de viata al produsului poate fi explicat in termenii comportamentului consumatorului. In stadiile introducerii si cresterii, cei mai inovativi dintre consumatori vor adopta produsul.

In faza maturitatii din ce in ce mai multi consumatori precauti vor cumpara produsul, pana cand in final apare un nou produs ale carui caracteristici sunt mai performante si, in consecinta, consumatorii se vor indrepta catre noul produs. Problema fundamentala pentru specialistii in marketing este determinarea longevitatii fazei de maturitate; aceasta problema face ca aplicarea ciclului de viata al produsului cu scop previzional sa fie facuta cu multa precautie. Diagrama ne incredinteaza insa ca toate produsele imbatranesc si mor si de aceea este necesar ca dezvoltarea noilor produse sa fie continua.

Desi putem fi siguri ca toate produsele vechi vor disparea in cele din urma, nu putem fi siguri ca un nou produs se va bucura de succes. Lipsa unui sistem previzional eficient pentru evaluarea succesului unui produs determina irosirea resurselor, deoarece producatorii vor cheltui timp si efort pentru fabricarea unor produse pe care consumatorii nu doresc sa le cumpere. Pentru producator, rezultatul ideal este dezvoltarea produselor ce devin ancorate cultural, integrandu-se in viata moderna. Exemple recente in acest sens sunt cuptorul cu microunde, videorecorderul si computerul personal.

In urma cu douazeci de ani nici unul din produsele mentionate nu facea parte din dotarea unei locuinte de nivel mediu, iar astazi este dificil sa ne descurcam fara ele. In practica, asemenea evolutii sunt greu de realizat. Cu o asemenea miza este de inteles de ce firmele investesc un efort de cercetare considerabil in dezvoltarea noilor produse, incercand sa determine totodata care sunt factorii critici pentru succesul noului produs.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.