Decodificatoare si demultiplexoare

Trimis la data: 2010-11-24
Materia: Mecanica
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 1
Autor: Marnu Radu
Dimensiune: 96kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui seminar:
Decodificatoarele (DCD) sunt circuite logice combinationale care permit identificarea unui cod de n biti aplicat la intrarile de selectie prin activarea aceleia dintre cele m iesiri ale sale care corespunde codului de intrare. Fiecare linie de iesire este activa numai pentru o anumita combinatie a semnalelor aplicate intrarilor de selectie. In general intre n si m exista relatia (exista si DCD la care ).

Seminarii similare:

Demultiplexoarele (DMUX) sunt circuite logice combinationale care asigura transmiterea datelor de la o singura sursa de date la m receptoare succesive. Selectia receptorului se realizeaza cu un cod de selectie de n biti ( ). Functia indeplinita de DMUX sugereaza posibilitatea de a folosi, pentru realizarea sa, orice DCD care are cel putin o intrare de validare care se utilizeaza ca sursa de date (Di).
Utilizarea DCD 74LS138 pe post de DMUX se poate face in urmatoarele moduri:

daca intrarea de date (Di) este o intrare de validare activa pe "0" (G2A sau G2B) si codul de selectie este A = "1", B="1", si C = "0", datele prezente la intrarea de date se vor regasi la iesirea Y3. Pentru Di = "0", circuitul este validat corect si iesirea selectata este Y3 = "0" (figura 5). Pentru Di = "1", circuitul nu este validat si iesirea selectata este Y3 = "1" (figura 6). Astfel datele prezente la intrarea de date se regasesc nemodificate la iesirea selectata.

daca intrarea de date (Di) este o intrare de validare activa pe "1" (G1) si codul de selectie este A = "0", B="1", si C = "1", datele prezente la intrarea de date se vor regasi la iesirea Y6. Pentru Di = "1", circuitul este validat corect si iesirea selectata este Y3 = "0" (figura 7). Pentru Di = "0", circuitul nu este validat si iesirea selectata este Y3 = "1" (figura 8). Astfel datele prezente la intrarea de date se regasesc negate la iesirea selectata.Concluzie: Nu se fabrica DMUX. Pe post de DMUX se poate folosi orice DCD care are o intrare de validare. Daca aceasta este activa pe "0" se obtine un DMUX neinversor iar daca este activa pe "1" se obtine un DMUX inversor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.