Demografie

Trimis la data: 2010-05-08 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Andreea Caldea Dimensiune: 44kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
1. Numarul, repartizarea teritoriala si structura demografica a populatiei. Cohorta (demografica) reprezinta totalitatea persoanelor care, intr-un interval de timp, au suferit unul si acelasi eveniment demografic. In mod conventional, ca interval de timp este adoptat anul calendaristic. O asemenea cohorta poate fi, in primul rand, generatia. Generatia reprezinta totalitatea persoanelor care s-au nascut in acelasi an calendaristic. Evenimentul demografic pe baza caruia se constituie aceasta cohorta este "nasterea vie".
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Graficul lui Lexis (diagrama lui Lexis) forma speciala de grafic, denumita si retea demografica, constand dintr-un sistem de coordonate rectangulare; scara pe axa ordonatelor este aceeasi cu axa absciselor; se deosebeste prin faptul ca are in plus diagonalele trasate de pe axa absciselor Intrucat evenimentele demografice reprezinta o multime (nasteri, decese etc) ele pot fi figurate ca variabile continue cu valori cuprinse intr-un interval sau intr-o arie. Principalele elemente ale graficului lui Lexis sunt: varsta sau durata (x, x+1), generatia (t, t+1), timpul de observare (z, z+1), exprimate obisnuit in ani numarul total al populatiei este un agregat macrodemografic.

El cuprinde aproximativ 100 de generatii existente, aparute intr-o suta de ani. De asemenea, acest numar poate fi stabilit la un recensamant, poate fi estimat prin calcule sau determinat la mijlocul unui intervbal de timp etc. In primul rand, distingem numarul inregistrat al populatiei si numarul calculat al acesteia.

1. Numarul inregistrat al populatiei este numarul determinat nemijlocit cu prilejul recensamantului populatiei sau al altor operatii statistice similare, reprezentand populatia la momentul critic al inregistrarii, ca numar fizic. Acest numar este primordial in demografie. Pe baza lui se intreprind diferite calcule demografice, in care scop el este redus - cu procedee relativ simple - la situatia de la 1 ianuarie al anului respectiv. Cu ajutorul aceluiasi numar se determina densitatea populatiei, precum si indicatorii foarte importanti ai ritmului mediu de crestere a populatiei.

2. Numarul calculat al populatiei este numarul acesteia determinat pentru o data sau o perioada oarecare, pentru care exista informatii, prin diferite metode de calcul. Determinarea unui asemenea numar se poate face pentru trecut, pentru o perioada curenta, dar si pentru o perioada mai mica sau mai mare in viitor. Din acest punct de vedere, numarul calculat al populatiei poate fi: estimat sau proiectat. a. Numarul estimat al populatiei este numarul populatiei ce se stabileste pentru un trecut apropiat sau pentru o perioada curenta.

Pentru determinarea acestuia sunt necesare cel putin datele ultimului recensamant si cele ale miscarii naturale a populatiei sau, cel putin, datele a doua recensaminte ale popualatiei b. Numarul proiectat al populatiei este numarul populatiei determinat prin calcul pentru o perioada viitoare, folosind diferite metode si ipoteze. Se aplica in acest scop simple metode de extrapolare a numarului total al populatiei.
Daca pentru unele calcule si analize demografice este indispensabil numarul populatiei, ca indicator de moment, in schimb pentru majoritatea indicilor statistici descriptivi (natalitatea, mortalitatea etc.), care sunt valori de interval, comparabilitatea cere folosirea numarului populatiei ca medie, ca indicator de interval.

3. Numarul mediu al populatiei se poate determina in mai multe feluri: ca simpla medie aritmetica din numarul populatiei la inceputul perioadei si la sfarsitul perioadei, ca medie geometrica din aceleasi doua valori sau si cu alte metode, in functie de ipoteza adoptata. Numarul mediu al populatiei mai poate fi determinat adaugand excedentul (sporul) total la numarul existent la o data oarecare. Acest numar este un numar estimat si se determina, in marea majoritate, ca numar estimat al populatiei la 1 iulie al anului respectiv. El are valoare medie si ca atare se ia in calculul indicilor demografici descriptivi.

Populatia inregistrata sau estimata la o anumita data, pe intreaga tara sau pe unitatile administrativ-teritoriale, este populatia stabila (populatia rezidenta sau de iure), adica populatia care are domiciliul permanent in localitatea respectiva. Continutul acestei notiuni se determina cu prilejul recensamantului populatiei. Calculul se face pe baza datelor referitoare la persoane prezente, temporar absente si plecate pentru o perioada indelungata din localitatea in care isi au domiciliul.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.