Desertul Sahara

Trimis la data: 2010-11-08 Materia: Geografie Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 524
Autor: Ioana Chiorean Dimensiune: 16kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Seminar despre Desertul Sahara
Expertii sustin ca cel mai intins desert din lume ar putea redeveni un rai verde datorita cresterii cantitatii de precipitatii. Descoperirile stiintifice si cercetarile au demonstrat ca desertul Sahara nu a fost dintotdeauna o intindere infinita de nisip, ci un tinut infloritor,
cu vegetatie abundenta. In ciuda previziunilor sumbre referitoare la extinderea lui, ca urmare a fenomenului de incalzire a planetei, exista savanti care sustin ca acest ocean de nisip se va transforma intr-un Eden.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Seminar despre Desertul Sahara
HIDROGRAFIA
Apele de suprafata lipsesc, cu exceptia Nilului. Apele subterane sunt foarte abundente in special in Nordul Saharei care alimenteaza oaze cum sunt: El Golea, Draa, Djerid, Tuat.

CLIMA
Ariditatea excesiva se explica prin lipsa unei circulatii consistente a maselor de aer dinspre Oceanul Atlantic, prin rolul de bariera orografica a M. Atlas si prin Curentul Canarelor care determina o diferenta termica majora intre Sahara si O. Atlantic.

Aerul de deasupra Saharei este supraincalzit depasind limita superioara de formare a norilor generatori de precipitatii.
Temperatura maxima: 58 grade la El Azizia si 56 gr. La Salah.
Minima absoluta: -4 gr. La Salah si -18 gr in M. Tibesti.
Temperatura medie a verii peste 35 grade.
Temperatura medie a iernii 11-12 grade in nord si 20 grade in sud.

Vanturile sunt foarte puternice si salbatice datorita furtunilor de praf violente; ele sunt simtite de animale in primul rand. Pentru om efectele vanturilor cunoscute sub numele de suflarea otravita se resimt la nivel fiziologic: dureri de cap, dificultati in respiratie etc.

VEGETATIA Si FAUNA SAHAREI
Este xerofila si e reprezentata prin aproximativ 1000 de specii de plante, cele mai numeroase se intalnesc in oaze.
Specii de plante: Curmal, Tufe psamofite, Graminee (aristida), Arbusti, Accacii, Plante halofile.
Specii de animale: Gazela dorcas, Antilopa araba, Rasul de pustiu, Sacal, Hiena, Daman, Vultur de stanca, Cobra egipteana, Peste de nisip, Miriapode, Scorpion, Lacuste.

POPULATIA
Sahara este foarte putin populata. Vastul sau teritoriu cuprinde cca. 1,5 milioane locuitori. Ei sunt tuaregii, berberii, beduinii, maurii si arabii. Populatia este stabilita cu precadere in oaze sau este nomada neavand un loc stabil. Prezenta omului e semnalata in Sahara inca din neolitic, mai ales in zonele verzi ale desertului.

Nu se accepta ideea conform careia locuitorii actuali ar fi o populatie relicta din neoliticul pluvial ci mai degraba se considera ca populatia actuala are provenienta in bazinul Mediteranei si in Asia de SV, acestia aducand cu ei in desert (sub aspect cultural) graul, orezul, curmalul, camila si islamul.

ECONOMIA SAHAREI
Se remarca doua tipuri de economie: una sedentara a oazelor si una de tip nomad. Cele doua tipuri se interconditioneaza reciproc pentru ca sedentarii depind de schimbul de marfuri si de legaturile cu alte tinuturi, facilitate de nomazi. Acestia din urma au nevoie de produsele oferite de oaze.

In desert se cresc: oi, capre, cai, camile si magari.
Elementele culturii si civilizatiei moderne sunt introduse in desert prin intermediul camioanelor si jeepurilor care au luat locul caravanierilor numarul lor fiind din ce in ce mai mic. Agricultura nu este posibila decat prin irigare datorita procesului de evaporatie foarte intens. Oazele se alimenteaza din ueduri si din apele subterane exploatarea lor facandu-se prin puturi.

Oaze reprezentative sunt: Mzab, Fezan si El Ued in cea din urma s-au creat mici depresiuni antropice pentru a se ajunge mai usor la panza freatica. Schimburi comerciale se fac la poalele M. Atlas, pe Valea Nigerului si poalele masivului Adrar D Iforhas care atrage nomazii mauri. Viata in oaze e dura, locuitorii luptandu-se zilnic cu extinderea dunelor.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.