Determinarea caracteristicilor vantului

Trimis la data: 2010-11-03 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 293
Autor: Slav Roxana Dimensiune: 22kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Seminar despre Determinarea caracteristicilor vantului
Daca valorile termice si de presiune ar fi repartizate uniform pe suprafata terestra, deplasarea aerului nu ar mai avea loc. Inegala repartitie a presiunii in sens orizontal se datoreaza actiunii combinate a unor cauze de ordin termic si dinamic si, determina o miscare advectiva numita vant. Diferentele de temperatura ale aerului creeaza densitati diferite, ceea ce atrage dupa sine diferente de presiune - maxime si minime barometrice. Vantul ca element meteorologic tinde sa egalizeze diferentele de temperatura, presiune si umezeala existente in atmosfera in sens orizontal. Aceasta egalizare insa, nu se realizeaza decat pentru intervale foarte scurte de timp, cand apare un calm atmosferic.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Seminar despre Determinarea caracteristicilor vantului
Caracteristicile regimului dinamic al aerului prezinta interes atat din punct de vedere teoretic cat si aplicativ. Astfel, frecventa vantului din anumite directii permite aprecierea caracteristicilor maselor de aer care se deplaseaza intr-o anumita regiune, fapt care permite stabilirea influentei pe care o are asupra proceselor climatice locale.

Vantul influenteaza toate domeniile transporturilor (in special, cele aeriene), dar si unele procese si elemente meteorologice (umezeala, nebulozitatea, precipitatiile lichide si solide, evaporatia, temperatura aerului si solului etc.).

Diversitatea fenomenelor meteorologice depinde de existenta in atmosfera a curentilor de aer, atat a celor verticali cat si a celor orizontali. Lipsa acestora in atmosfera ar duce la inexistenta schimbarilor bruste ale vreniii si s-ar observa o trecere lenta de la iarna la vara si invers, dupa variatia inaltimii Soarelui. Fiind un element meteorologic dinamic, vantul se caracterizeaza prin directie, viteza si tarie sau intensitate.

Directia vantului reprezinta sensul din care bate vantul intr-un punct sau intr-o regiune oarecare. Ea se stabileste in raport cu punctul cardinal dinspre care bate. In scopul indicarii directiei vantului, se uziteaza roza vanturilor cu cele patru puncte cardinale Assi cu cele patru sau douasprezece directii intercardinale numite rumburi.

Deoarece acest mod de notare nu este foarte precis, in aeronautic si in transporturile marine se foloses.te azimutul vantului, adica unghiul pe care II face vectorul vant cu directia nordului geografic. Acesta se exprima in grade sexagesimale de la 0º la 360º, In sensul deplasarii acelorde ceas. Astfel, nordul corespunde la 360º, estul la 90º, sudul la 180º iar vestul la 270º.

In navigatia maritima, viteza vantului se exprima si in noduri (1 nod = 1,852 km /h). Variatia diurna a vitezei vantului in straturile de aer din troposfera inferioara prezinta un maxim dupa-amiaza, in jurul orei 13, si un minim noaptea, ca rezultat al miscarilor convective si al schimbului turbulent.

Intensitatea sau taria vantului se exprima prin presiunea exercitata de aerul deplasat de vant asupra obiectelor intalnite in cale. Presiunea exercitata pe o suprafata de 1 m2, asezata perpendicular pe directia vantului, este egala cu:
P = a • v2 in care:
P - presiunea vantului in kg /m2;
a - constants pentru densitatea aerului egala cu 0,0625;
v - viteza vantului in m /s.

Intensitatea vantului se apreciaza vizual, dupa efectele mecanice pe care le produce vantul asupra obiectelor aflate pe suprafata terestra. cu ajutorul scarii Beaufort, conceputa de amiralul francez in anul 1805. Intre gradele scarii Beaufort si viteza vantului exprimata in unitati de masura determinate instrumental, au fost stabilite corespondente reale.

La statiile meteorologice se fac aprecieri si asupra duratei variturilor, notandu-se intervalul de timp de la inceperea vantului pana la incetarea lui.

Structura vantului este o alta caracteristica a vantului. In functie de regimul vitezei vantului si caracterul miscarii sale, vantul poate avea structura laminara, turbulenta si in rafale. Aceste aspecte se determina uzitand inregistrarile anemografice.

Instrumentele cu citire directa pentru masurarea directiei si vitezei vantului
In aceasta categoric intra girueta cu placa usoara (care indica valori ale vitezei vantului de pana la 20 m/s), girueta cu placa grea (care indica valori de pana la 40 m/s) si diferite tipuri de anemometre. La statiile meteorologice din tara noastra se utilizeaza giruetele de tip Vild.Girueta Vild este alcatuita dintr-un ax metalic vertical fix si unul mobil. Partea mobila a giruetei cuprinde indicatorul directiei vantului si indicatorul vitezei vantului.

Indicatorul directiei vantului (ampenajul giruetei) este o vergea metalica, orizontala prevazuta la unul din capete cu o sfera de plumb sau fonta, iar la capatul opus cu un dispozitiv format din doua placi confectionate din tabla (pana de vant), ce se orienteaza cu sfera de plumb spre directia de unde bate vantul.

Indicatorul vitezei vantului are in componenta o placa metalica dreptunghiulara, cu o greutate de 200 g pentru girueta cu placa usoara sau 800 g pentru girueta cu placa grea. In functie de liniile de forta ale vantului, placa metalica de forma dreptunghiulara penduleaza in fata unei rame in forma de arc, prevazute cu opt dinti inegali (tabelul 2). Prin urmare, placa va fi deviata de la pozitia verticala in functie de viteza si intensitatea vantului.

Efectuarea observatiilor consta in dcterminarca directiei si apoi a vitezei vantului in urmatoarca ordine:
a) observatorul va aprccia, timp de doua minute, directia mediata a vantului s.i caracteristica dircctiei (variabila sau constants), adica va urmari oscilatiile sferei de plumb care indica punctele cardinale si intercardinale

b) se masoara viteza mediata a vantului si caracteristica vitezei (uniforma sau in rafale). In accst caz, observatorul va urmari timp de doua minte oscilatiile placii dreptunghiulare in dreptul dintilor de pe rama arcuita.

Daca viteza vantului estc cuprinsa intre 0 si 9 m/s observatiile se efectucaza la girueta cu placa usoara, iar pentru cele mai mari de 9 m/s.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.