Determinarea lungimii de unda a luminii monocromatice utilizand reteaua de difractie Fraunhofer

Trimis la data: 2009-02-05 Materia: Mecanica Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 29
Autor: Neacsu Nascisa Dimensiune: 38kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Evidentierea fenomenului de difractie Fraunhofer suferit de un fascicul paralel de lumina la trecerea printr-o retea de difractie unidimensionala plana.Determinarea experimentala a lungimii de unda a unei radiatii luminoase monocromatice. Teoria lucrarii:O retea de difractie monocromatica plana este reprezentata de un sistem de fante dreptunghiulare, paralele, egale si echidistante. O fanta este o portiune transparenta pentru lumina, de forma dreptunghiulara, cu latimea l mult mai mica decat lungimea L .Daca distanta dintre doua fante succesive este b, atunci marimea
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Daca asupra unei retele de difractie cade o unda luminoasa, are loc un fenomen complex: difractia luminii produsa de fiecare fanta si interferenta luminii provenite de la toate fantele. In planul focal al unei lentile convergente se observa o imagine caracterizata prin maxime si minime succesive.

Intensitatea luminii difractate de retea este data de relatia (2)unde: reprezinta intensitatea luminii incidente,este unghiul sub care a fost difractata unda fata de normala la retea, este numarul de unda, iar este numarul total de fante ale retelei.Se observa ca, in timp ce functia este lent variabila cu unghiul , functia are o variatie rapida cu acesta. Din acest motiv, se considera ca functia (efectul de difractie printr-o fanta) are rolul de modulare a intensitatii luminii obtinute prin interferenta undelor provenite de la cele fante ale retelei.

Experimental se va masura unghiul pentru intervalul la care se gasesc maximele principale, de diferite ordine, corespunzatoare lui n = 1, 2, 3... . Lungimea de unda a radiatiilor se determina cu ajutorul relatiei :
Pentru , conditia de maxim este indeplinita pentru toate radiatiile, astfel incat daca sursa emite lumina alba, maximul de ordinul zero apare alb .

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.