Determinarea raportului de transformare la transformatorul trifazat si masina asincrona cu rotor bobinat

Trimis la data: 2010-08-13
Materia: Mecanica
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.61 / 10
Downloads: 23
Autor: Marin Teodora
Dimensiune: 61kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui seminar:
Raportul de transformare al transformatoarelor trebuie sa se determine foarte exact pentru a se putea aprecia dca acestea pot functiona in paralel. Verificarea raportului de transformare se face pentru toate treptele de reglaj ale infasurilor si pe toate fazele, pentru prizele accesibile prin comutare. Se verifica raportul de transformare atat pentru priza nominala cat si pentru celelalte prize. Aceasta verificare se face inainte si dupa asamblarea completa a transformatorului. La incercarea transformatoarelor cu trei infasurari, se poate verifica raportul de transformare numai pe doua perechi de infasurari, alimentarea fiind facuta pe a treia infasurare. Masurarile se fac la acele perechi de infasurari care au tensiunile de scurtcircuit cele mai mici.

Seminarii similare:

In cazul transformatoarelor de inalta tensiune, determinarea raportului de transformare se poate face aplicand primarului o tensiune redusa a carei valoare nu trebuie sa fie mai mica de 10% din valoarea nominala a tensiunii primare, pentru puteri pana la 560 kVA si sub 2% pentru puteri mai mari.

Transformatorul poate fi alimentat pe joasa tensiune sau pe inalta tensiune, circuitul nealimentat fiind deschis.Daca raportul de transformare depaseste valoarea 25:1 va fi utilizata masurarea lui prin metoda potentiometrica.La determinarea raportului de transformare al transformatoarelor trifazate este necesar ca tensiunile utilizate la masurare sa fie simetrice. Spre deosebire de rapoartele de transformare de faza, cele de linie depind de grupa de conexiuni a transformatorului.

In tabelul urmator se dau valorile raportului de transformare k in functie de raportul al numerelor de spire (pe faza), pentru diferite scheme de conexiuni. Metoda compensarii (metoda puntii) este cea mai folosita datorita preciziei ridicate, a comoditatii si operativitatii pe care o prezinta. Masurarea raportului de transformare se face cu o punte prevazuta cu compensare, ce asigura citirea directa a raportului de transformare sau indica abaterea procentuala fata de raportul de transformare calculat.

dispozitivul se compune dintr-un compensator in curent alternativ, la care infasurarea la joasa tensiune a transformatorului este compensata cu o parte a tensiunii inalte a aceluiasi transformator, obtinuta de la un divizor rezistiv de tensiune.Raportul de transfrmare masurat va fi dat de relatia: citit direct de la galvanometrul G.

Masurarea raportului de transformare prezinta o importanta deosebita in cazul transformatoarelor conectate in paralel unde, o functionare normala, impune printre alte conditii si abateri foarte mici pentru valoarea raportului de transformare (se stie ca la doua transformatoare cu rapoarte de transformare diferite, la functionarea in paralel apar curenti de circulatie care provoaca incalzirea suplimentara a transformatoarelor si scaderea randamentelor).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.