Dezvoltarea IFN in Uniunea Europeana si consecintele sale

Trimis la data: 2009-04-29 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 20
Autor: Elena Rizescu Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Bancile din Uniunea Europeana sunt departe de a fi integrate intr-un sistem financiar comunitar, variatiile mari de preturi ale produselor bancare alaturi de numarul modest de tranzactii transfrontraliere efectuate intre cele 27 de state membre semnalizand ca integrarea europeana nu si-a atins inca potentialul.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

In momentul de fata, piata creditelor de consum are o componenta predominant nationala, iar legislatia variaza mult de la o tara la alta. Negocierile intre statele membre si Parlament au trecut acum pragul decisiv, accentul punandu-se in special pe doua aspecte: dreptul consumatorului de a rambursa anticipat un credit si dreptul bancii care acorda imprumutul de a solicita compensatii pentru aceasta.

Pentru eficientizarea procesului de integrare a sectoarelor bancare din statele membre in cadrul unei piete comunitare, Comisia Europeana a emis Directiva Creditelor de Consum care permite consumatorilor alegerea celei mai bune oferte in tara lor sau in alt stat membru, asigura transparenta si posibilitatea de a compara costul total al imprumuturilor si conditiile de plata la diferite banci sau companii de credit.

Consumatorul va putea avea la dispozitie un termen de paisprezece zile calendaristice in care se poate retrage din contractul de credit fara a invoca motive. Pe de alta parte, institutiile financiare nebancare(IFN) sunt entitati, altele decat institutiile de credit, care desfasoara cu titlu profesional activitate de creditare, in conditiile stabilite de lege.

Legea permite IFN-urilor sa desfasoare concomitent mai multe tipuri de activitate de creditare si ofera posibilitatea acestora sa emita carduri pentru mai multe tipuri de credite (in prezent acestea pot emite carduri numai pentru creditele de consum). Au fost introduse in sfera activitatilor permise: creditarea imobiliara, microcreditarea, finantarea tranzactiilor comerciale, operatiunile de factoring, etc.

IFN inscrise in Registrul General vor putea efectua si operatiuni de schimb valutar aferente activitatilor permise, cu respectarea tuturor conditiilor prevazute de reglementarile in materie. Sunt interzise IFN-urilor: atragerea de depozite sau de alte fonduri rambursabile de la public, emiterea de obligatiuni, cu exceptia ofertei publice adresate investitorilor calificati,

In intelesul legii privind piata de capital, acordarea de credite conditionata de vanzarea sau de cumpararea actiunilor IFN si acordarea de credite conditionata de acceptarea de catre client a unor servicii care nu au legatura cu operatiunea de creditare respectiva.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.