Dinamica formelor de viata in timp geologic si in timp istoric

Trimis la data: 2010-08-15 Materia: Istorie Nivel: Facultate Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 22
Autor: Emilian Spiridon Dimensiune: 39kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Seminar despre Dinamica formelor de viata in timp geologic si in timp istoric
Era mezozoica
Cunoscuta si sub denumirea de "era a faunelor intermediare", dureaza cca. 150 milioane de ani, fiind incadrata intre doua momente de extinctii majore care au afectat lumea animala: la sfarsitul permianului, cand au disparut principalele grupe de animale paleozoice (tetracorali, trilobiti, ordine si familii ale brachiopodelor si briozoarelor, echinoderme primitive, ca blastoideele si palechinoideele, graptoliti etc.; la sfarsitul cretacicului, cand au disparut amonitii, belemnitii, bivalvele fixate din mediile recifale (rudistii), reptilele marine de talie mare (plesiosaurii, ichtyosaurii) si reptilele uriase terestre (dinosaurienii si pterosaurienii).
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Seminar despre Dinamica formelor de viata in timp geologic si in timp istoric
Era mezozoica
Caracteristici ale mediului
- cu exceptia cretacicului, mezozoicul este o era de relativa liniste tectonica
- in triasic se estompeaza zonele climatice de la sfarsitul paleozoicului; climatul triasicului este relativ uniform, semidesertic in nord si mai umed in sud

- sub raport tedctonic, perioada triasica este marcata de usoare miscari de cutare, cunoscute sub numele de orogeneza kimmerica veche si kimmerica noua
- in mediul marin se dezvolta algele verzi calcaroase din familia Dasycladaceelor, care singure sau impreuna cu hexacoralii conduc la formarea calcarelor recifale

- pe uscat, flora este de tip mezofitic, alcatuita predominant din plante gimnosperme, multe cu aspect de palmieri, care au inlocuit padurile de criptogame vasculare caracteristice florei paleolitice.
- in domeniul faunei continentale incepe dezvoltarea reptilelor; amfibienii stegocephali se mentin pana catre sfarsitul perioadei, cand isi fac aparitia si primii reprezentanti ai mamiferelor monotreme, in forme primitive, aplacentare, de tipul echidnei si ornitorincului.

- in jurasic, climatul devine cald si umed, de tip tropical, favorizand dezvoltarea unei vegetatii luxuriante, in cadrul careia, dominante raman gimnospermele: Coniferale, Bennettitale, Gingkoale, Cycadole, Araucariacee etc.
- reptilele, reprezentate prin testoase, rhyncocephali (cu maxilare in forma de cioc), crocodilieni, dinosaurieni si pterosaurieni (reptile zburatoare) ating apogeul dezvoltarii, fiind adaptate atat la mediul acvatic, cat si la cel continental si la cel aerian.

- La sfarsitul jurasicului si inceputul cretacicului apar primele nuclee ale lantului alpino-carpato-himalayan, care adauga un nou val de uscat in continuarea celui hercinic; incepe deplasarea maselor continentale, individualizandu-se liniile de expansiune in zonele oceanice, ceea ce determina ample transformari ale mediului terestru, cu implicatii in dinamica florei si faunei

- in domeniul floristic, gimnospermele intra in regres, locul acestora fiind luat treptat de angiosperme, plante cu flori si seminte inchise in fruct, care inaugureaza era vegetatiei neofitice, ce se continua si in prezent

- in fauna marina, animalele nevertebrate care au lasat fosile caracteristice au fost: dintre protozoare, ciliatele (cretacuc inferior), foraminiferele planctonice, iar dintre metazoare, amonitii si belemnitii (care intra in regres spre sfarsitul erei mezozoice), specii de bivalve, ostracode, echinide exociclice etc.

- pestii ososi se imbogatesc cu specii de Anguile si Cyprinide se dezvolta formele mici de batracieni anuri
- mamiferele placentare si pasarile se vor dezvolta incepand din cretacicul superior, in paralel cu declinul reptilelor.

Era neozoica
Cunoscuta si sub denumirea de era cainozoica, a durat aprox. 75 mil de ani, inceputul sau fiind marcat de disparitia amonitilor si a reptilelor uriase.

Caracteristici ale mediului
- din punct de vedere tectonic, continua deriva continentelor
- in paleogen, se mai pastra legatura dintre America de Nord si Eurasia peste Groenlanda si Scandinavia; Oceanul Atlantic nu era schitat in emisfera nordica; persista de asemenea legatura dintre Asia si Alaska, peste stramtoarea Behring; se tinde la stabilirea unui istm consolidat intre America de Nord si America de Sud; continua orogeneza alpina

- climatul este de tip subtropical; din scutul Gondwana, numai blocul antarctic ramane supus climatului rece
- in flora terestra domina angiospermele; in aceasta perioada, elementele floristice de clima calda sunt prezente in toate continentele; la sfarsitul paleogenului, racirea climei determina reducerea numarului de plante de tip tropical;

- asociatiile vegetale de clima temperata sunt edificate de esente ca: salcie, plop, ulm, alun, fag, mesteacan, stejar, magnolie, in nordul Eurasiai si in America de Nord; asociatia vegetala subtropicala din Europa Centrala si coastele nordice ale Marii Tethys, cuprindea specii de laur, smochin, vita, chiparos de balta si arbore mamut.

- fauna terestra este dominata de pasari si mamifere; dintre pasari, retin atentia tipurile de alergatoare asemanatoare strutilor (aprox. 2 m sau chiar 3m inaltime); mamiferele sunt reprezentate aproape exclusiv prin marsupiale si placentare, in paleogen aparand reprezentanti primitivi ai tuturor ordinelor actuale: Insectivore, Rozatoare, Carnivore, Paricopitate (girafe, camile, bizoni, capre, antilope), Imparicopitate (cai, tapiri, rinoceri), Proboscidieni (elefanti), Primate (maimute, hominide).

- in neogen se dezvolta asociatii vegetale de clima temperata si rece, care vor avea larga raspandire in decursul epocilor glaciare din Cuaternar.
- fauna de mamifere era deja asemanatoare celei actuale; in cadrul ordinului Primate, in miocen apar dryopitecii, din care, la inceputul pliocenului, se vor desprinde australopitecii aflati la originea oamenilor fosili.

- continentele ajung in linii mari la configuratia actuala; intre Asia si America de Nord, legatura peste stramtoarea Behring se mentine pana la sfarsitul perioadei, ceea ce a permis faunei din Asia sa migreze spre America de Nord; la sfarsitul neogenului, cele doua Americi se vor uni definitiv prin intermediul istmului Tehuantepec, iar legatura dintre Asia si Alaska se va intrerupe.
- clima incepe sa se aridizeze, iar catre sfarsitul perioadei neogene devine din ce in ce mai rece.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.