Dispozitive electronice

Trimis la data: 2010-08-06 Materia: Electronica Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Maia Notescu Dimensiune: 75kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Str`pungerea jonciunii se produce la tensiunea invers` VBR pentru care, campul electric maxim atinge valoarea campului critic. La aceast` valoare a campului energia transferat` unui electron din regiunea de barier` este suficient` ca [n urma ciocnirii acestuia cu reeaua cristalin` s` se rup` o leg`tur` covalent` generandu-se o pereche electron-gol. Electronul nou creat cap`t` la randul s`u o energie suficient` pentru a rupe o alt` leg`tur` covalent` ]i a produce o nou` pereche electron-gol. Procesul continu` [n avalan]`, iar curentul prin jonciune datorat perechilor electron-gol create, cre]te abrupt. Se spune c` jonciunea se str`punge.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Chestiuni:
Identificati alte mecanisme de strapungere pentru o dioda semicanductoare. Daca va ganditi la jonctiuni subtiri (sa zicem asimetrica n+p) la care strapungerea se realizeza prin atingerea de catre RSS a electrozilor metalici se poate gasi o relatie de predeterminare a tensiunii de strapungere?

Problema 2. S` se determine l`imea regiunii de barier`, extinderea acestei regiuni [n zonele p respectiv n ]i campul electric maxim la o jonciune abrupt` din Si care are urm`torii parametrii tehnologici: NA = 5ND = 1017 cm-3 nI = 1.5 x 1010 cm-3, F/cm Vth = 25.86 mV. Se vor considera urm`toarele condiii de polarizare: (1) VD = 0; (2) VD =0.5V; (3) VD = -10V.

Rezolvare Ecuaia (2.2) ce d` l`imea regiunii de barier` se poate rescrie astfelTensiunea intern` se calculeaz` cu relaia (2.1). Se determin` B0 = 0.77V.(1) - La polarizare nul` cu relaiile de mai sus se calculeaz` xdo = 0.24 m, xno=0.2 m, xpo = 0.04 m. Folosind ecuaia (2.3) se determin` campul maxim; se obine: FMo = 6.4 x 104 V/cm.

(2) - Pentru VD = 0.5V se determin` xd = 0.14 m xn = 0.12 m, xp = 0.024 m FM = 3.8 x 104 V/cm. La polarizare direct` l`imea regiunii de barier` ]i campul electric maxim se reduc fa` de echilibrul termic.
(3) - La polarizare invers` xd ]I FM cresc tensiunea pe diod`. Pentru VD = -10V se determin` xd = 0.9 m xn = 0.75 m, xp = 0.15 m FM = 2.9 x 105 V/cm.

Problema 3. - S` se determine raportul dintre curenii de difuzie ]i generare-recombinare la o diod` p+n cu jonciune abrupt` ]i baza subire, la polarizare invers` (VR = 9V) resprctiv direct` (VF = 0.3V)
(2) - S` se stabileasc` domeniul tensiunilor directe pentru care componenta de generare-recombinare respectiv cea de difuzie este predominant`.

(3) - S` se calculeze raportul de redresare al diodei . Se va considera curentul direct, ce corespunde tensiunii VF =0.7V ]i curentul invers de la VR = 9V.
Se cunosc:

Rezolvare
(1) - La polarizare invers` VD = - VR > ND ), cu baza subire (wno - xd

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.