Economia Uniunii Europene

Trimis la data: 2009-07-15 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 9
Autor: Jean Fauran Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
• Extinderea spre Est presupunea aderarea, intr-un interval redus de timp, a unui numar foarte mare de state: 11 tari din Europa Centrala si de Est (printre care si Romania), la care se adauga Cipru, Malta, Croatia si Turcia a caror situatie este una particulara fata de cea a celor unsprezece. Acest fapt a implicat, din partea UE, eforturi deosebite care insumeaza: procesul de monitorizare a performantelor tarilor candidate pe linia indeplinirii criteriilor de la Copenhaga, inceperea simultana a negocierilor de aderare cu cele 11 tari (proces extrem de dificil datorita dinamicii diferite si problematicii specifice a fiecareia dintre tarile candidate), eforturi financiare suplimentare pentru sustinerea procesului de tranzitie si a programelor de preaderare a candidatilor.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Profilul Romaniei si al tarilor din Est care au aderat in mai 2004 este cel al unor tari in tranzitie care nu au inca o economie de piata matura, iar experienta de numai 14 ani de functionare a unui sistem politic democratic este considerata, in multe cazuri, insuficienta. Din acest motiv s-au introdus, spre deosebire de celelalte largiri, o serie de criterii extrem de bine definite care trebuie indeplinite de statele membre, indiferent de rezultatul negocierilor, pentru a putea deveni membre cu drepturi depline ale gruparii europene.

Tarile din Est nu dispun de experienta specifica participarii la grupari integrationiste. Tarile care au facut obiectul extinderilor anterioare aveau deja experienta participarii la grupari regionale, cele mai multe fiind foste membre AELS.

Fundamentele largirii spre Est au fost in mare masura diferite fata de celelalte extinderi. Aderarea Angliei, Irlandei si Danemarcei, a avut la baza in primul rand ratiuni economice, legate de potentialul economic al noilor membri si de diminuarea concurentei dintre aceste state aflate in afara gruparii si tarile din interiorul UE. Al doilea val s-a concretizat prin aderarea unor tari din Sudul continentului cu un nivel de dezvoltare si potential economic net inferior UE, a fost determinat in principal de consideratii geopolitice legate de atenuarea tensiunilor dintre Spania si Anglia si de intarirea flancului sudic al NATO.

Al treilea val de largire din 1995 a avut ca rezultat aderarea Austriei, Suediei si Finlandei si a fost determinata de ratiuni economice, legate de intarirea fortei economice a UE, atenuarea concurentei in interiorul gruparii si de nevoia de protectie si de intarire a capacitatii concurentiale a participantilor la grupare fata de SUA si Japonia.

Conform Tratatului de la Roma nu exista limite geografice sau alte restrictii care sa interzica unui stat participarea la UE, singura conditie pentru a deveni membru UE fiind aceea ca statul candidat sa impartaseasca valorile europene.

Caracteristici ale largirii UE spre Est:statele candidate trebuie sa accepte acquis-ului comunitar in intregime. Nu este posibila derogarea permanenta de la nici un aspect al acquis-ului;negocierile de aderare sunt concentrate aproape exclusiv asupra aspectelor practice legate de preluarea acquis-ului de catre statul candidat;probleme ce apar din caracterul divers mai pronuntat al unei grupari integrationiste extinse sunt rezolvate prin crearea unor noi instrumente ce se suprapun celor existente, mai degraba decat printr-o reforma fundamentala care sa elimine sau sa atenueze inconsecventele instrumentelor existente;

noii membri sunt integrati in structura institutionala comunitara in baza unei adaptari progresive a acesteia din urma, cu promisiunea unei reforme mai cuprinzatoare dupa momentul extinderii;se prefera negocierea cu grupuri de state care au deja relatii stranse de colaborare intre ele;

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.