Economia mediului - teste si raspunsuri

Trimis la data: 2010-05-20 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 23 Nota: / 10 Downloads: 33
Autor: Ion Vasilescu Dimensiune: 799kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Care este obiectul de studiu al disciplinei Economia mediului? Economia mediului este o ramura a stiintelor economice, al carui obiect il constituie gestionarea naturii din punct de vedere al imbinarii armonioase a intereselor imediate, pe termen scurt, cu cele de perspectiva pe termen lung si permanent al societatii omenesti, in conditiile maximizarii efortului depus pentru gestionarea sa. Daca ne referim la cheltuielile pentru reducerea poluarii, se poate spune ca gradul de poluare se afla la nivelul optim din punct de vedere al societatii atunci si numai atunci cand cresterea costului pentru reducerea poluarii este egala cu cresterea beneficiului din aceasta reducere.
Referate similare: Economia mediului

Ce intelegeti prin mediul natural si mediul inconjurator ?
Totalitatea factorilor naturali, care se prezinta intr-o anumita stare de echilibru si care determina conditiile de viata pentru regnul vegetal, animal si pentru exponentul sau rational - omul, cuprinzand aerul, apa, solul si subsolul, relieful, reprezinta mediul natural.

Mediul artificial, creat prin diverse actiuni umane, care, in stransa legatura, influenteaza echilibrul ecologic si determina conditiile de viata pentru om, pentru dezvoltarea societatii, i s-a dat denumirea de mediu inconjurator sau mediu ambiant.

Care sunt componentele care alcatuiesc mediul inconjurator?
Componentele fizico - naturale: apa, aer, sol, substrat geologic, relief;Componente biotice (organisme): vegetatia,animalele, omul; Componentele sociale.

Cum apreciati impactul dezvoltarii social - economice asupra naturii?
Strategia societatii umane, in dezvoltarea ei,consta in realizarea unei maxime productivitati a ecosistemului impreuna cu exploatarea tot mai intensa si extinsa a resurselor naturale biologice si nebiologice pentru satisfacerea intereselor.

Rezultatele globale ale tuturor acestor impacte ale activitatii umane asupra ecosferei conduce la scaderea continua a capacitatii planetei noastre de a intretine viata.

Exemplificati rezultatele negative ale activitatii umane asupra mediului
Nevoia crescanda de alimente face ca tot mai multe sperante si eforturi sa se indrepte catre resursele oceanului. O serie de specii de balene si alte mamifere oceanice sunt in pragul disparitiei sau chiar au disparut.

Pescuitul, necontrolat, a dus la exploatarea unei intregi specii de pesti, care reprezentau baza pescuitului. In Atlanticul de Nord, specii cum ar fi: codul, heringul au ajuns la pragul critic, in altele aproape ca au disparut.Repercursiuni la fel de grave apar in urma poluarii principalelor medii de viata: apa, aerul, solul.

Ce intelegeti prin resurse naturale?Prin resurse naturale sunt intelese mijloacele de existenta oferite omului de mediul natural sau
toate acele forme si combinatii ale materiei existente in natura care pot fi utile societatii omenesti intr-una din etapele evolutiei sale.

Clasificati resursele dupa criteriul repartitiei spatiale.Pot fi grupate in:Resurse extraterestre si atmosferice care cuprind energia solara, energia eoliana si diferite elemente componente ale atmosferei folosite ca materii prime.Resurse ale hidrosferei, localizate in doua unitati majore: Oceanul Planetar ( cu resurse energetice si substante minerale utile ) si apele continentale care cuprind apele subterane, hidroenergetice si apele de uz industrial, agricol sau menajer,
Resurse ale litosferei, in cadrul carora se evidentiaza combustibilii fosili, substanteminerale utile, roci de constructii si solul.
Resurse ale biosferei de natura vegetala si animala.

Cum apreciati nevoile omului in functie de dezvoltarea economica?
Intr-o societate mai putin dezvoltata din punct de vedere economic, nevoile sunt mai putin diversificate, mai putin schimbatoare, iar ponderea lor principala o formeaza cele de supravietuire biofiziologica. Pe masura ce nivelul de dezvoltare economica creste, iar volumul si diversitatea produselor si serviciilor sporesc, nevoile umane nu sunt legate atat de strans de viata biofiziologica. Ele trec treptat la cele de interes social, stiintific, cultural, estetic.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.