Ecoturismul Asiatic

Trimis la data: 2010-02-12 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Alexandra Centescu Dimensiune: 714kb Voturi: Tipul fisierelor: ppt Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Asia beneficiaza de 211 238 935 ha areale protejate, 22,5% din totalul mondial, dar cu o distributie neuniforma in cadrul statelor.Tarile cu cele mai mari areale naturale pretabile ecoturismului sunt: Rusia, China, Indonezia, India, insa cea mai puternica activitate de protectie se regaseste in Buthan, Brunei, Thailanda, Sri Lanka, Nepal. Dezvoltarea ecoturismului in acest continent are ca avantaje: potentialul natural imens, oferte mixte, traditii apreciate, acces variat, iar ca dezavantaje: distantele mari fata de tarile emitente, riscul contaminarii prin unii vectori, instabilitatea politica, terorismul, comunicare dificila in limbile de circulatie mondiala.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Cu toate acestea, ecoturismul este o solutie pentru micsorarea impactului pe fondul actual al maririi fluxurilor de turisti etc.Tara himalayana, Nepalul este alaturi de Indonezia (I. Bali) initiatoare a proiectelor ecoturistice in Asia.Annapurna, primul proiect de acest fel din Nepal, a fost focalizat pe regiunea cu acelasi nume din vestul tarii, in Muntii Himalaya. Are o suprafata de 7000 km2 si este locuita de 100 000 locuitori. Este strabatuta de raul Kali Gandaki, cu o vale adanca (1824 m) intre varfurile Annapurna (8091m) si Ohailagiri (8151m) si un climat etajat. Contine habitate deosebite, cunoscute pentru leopardul de zapada, oaia albastra (Pseudois najaur), moscul (Moshus chrysogaster), peste 100 de varietati de orhidee, rorodenrdon, bambus, pini.

Populatia se ocupa cu cresterea animalelor la un nivel subzistential, iar resursele forestiere au o intrebuintare multipla: constructii, plante medicinale, hrana, energie (90%). Dezvoltarea turismului in aceste areale a insemnat aparitia unor dezechilibre in mediu si a vietii traditionale. Anual, regiunea se confrunta cu circa 270 000 turisti pentru care se folosesc peste 77 000 de calauze. Problemele care apar sunt datorate faptului ca traseele se opresc in Pasul Thorong, respectiv localitatea Ghorepani, iar pe de alta ca sosirile turistilor se concentreaza pe o perioada de 4 luni (octombrie, noiembrie, martie, aprilie).

Acest lucru a atras investitorii locali care au ridicat peste 700 de cabane cu puncte comerciale, cu materiale obtinute prin defrisarea padurilor. Produsele de consum, precum si personalul de deservire a fost adus din Kathmandu sau Pokhara, ceea ce a condus la modificarea dietelor traditionale si inflatie pe piata locala. Inexistenta unor facilitati sanitare si deseurile nebiodegradabile lasate de turisti au deteriorat peisajele. Modernizarea a produs schimbarea pragurilor de consum. A urmat o explozie a asezarilor, care au redus habitatele rinocerilor, tigrilor, afectate si de tratamentul aplicat pentru eradicarea unor boli tropicale.

Proiectul a avut finantare bazata pe donatii externe (WWFN-SUA, UK, Organizatia de Dezvoltare Olandeza).Managementul acestei destinatii implica o utilizare multipla (turism, fermierit, silvicultura si conservarea biodiversitatii). In acest sens, parcul a fost zonat astfel : zone cu limitare restrictiva, intensa, areale naturale pure pentru fauna, teritorii cu management special.Implementarea a fost stadiala teritorial. Printre realizarile majore se pot cita:
Introducerea de surse alternative de energie (boilere, energie solara, kerosen, aparatura cu voltaj redus, microhidrocentrale, energie geotermala) ;

Reimpaduririle pe baze ecologice, fara a deranja structura speciilor, cu scopul de a permite refacerea padurii, dar si permisiunea de colectare traditionala a deseurilor specifice padurii de catre populatie.Programe de dezvoltare comunitara cu infiintarea de institutii de sanatate, scoli, centre de educatie comunitara, refacerea podurilor, si introducerea sistemelor igienice de consum de apa.

Cercetare, perfectionare, educare deoarece parghiile legale de conservare sunt greu de impus, fapt pentru care s-a considerat ca este mai util a se educa populatia implicata, pe grupe de varste in bucatarie, igiena, managementul deseurilor, economisirea lemnului, securitatea turistilor etc. Reusita acestui proiect a incurajat implementarea ecoturismului in Nepal (Proiectul Conservarea si dezvoltarea Munstangului Superior, Proiectul Ghalegaum din regiunea centrala a Nepalului), dar si in alte tari (Sri Lanka, India, Kazahstan etc).

Promovata in cadrul turismului religios, I.Bali, a devenit prima destinatie ecoturistica a tarii. Pachetele ecoturistice contin oferte despre traditiile religioase (un amestec intre monoteism, hinduism si animism), datorita celor peste 20 000 temple (fiecare sat contine trei temple: Brahma-creatorul, Vishnu, aparatorul si Siva-nimicitorul)[1] si artei culinare (Sanghyang Widhi).

Turismul este perceput ca agentul major al schimbarii vietii in insula, grefat pe revolutia ecologica, planingul familial, electrificarea satelor, explozia mijloacelor electronice la care se adauga construirea aeroportului international, un parteneriat intre industria aeronautica si turistica si mai ales implicarea comunitatilor in construirea de structuri turistice, alimentare, ghidaj prin turismul "de casa". Produsul oficial al turismului in insula este "Pariwisata Budaya"-Insula Paradisului, care atrage turistii din Europa de Vest, care vad aceasta destinatie ca unica si speciala.

Insa dezvoltarea accentuata a turismului a condus la schimbarea unor traditii (ceremonii religioase fastuoase, in stil european), la marirea populatiei urbane, elemente care pun in pericol durabilitatea acestei destinatii.[1] In Bali de sud sunt templele Pura Luhur Ulu Watu, Pura Taman Ayan, in regiunea Gianyar-Pura Penataran Sasih, Goa Gajah (Pestera Elefantilor), Pura Pusering Jagat, Tirtha Empul, Bali de est cunoscuta pentru Pura Besakih, Pura Meduwe Karang, Bali de vest -Rambut Siwi si Bali de nord -Pura Kehen.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.