Efectul Doppler

Trimis la data: 2009-07-10 Materia: Mecanica Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 6
Autor: Maria Toader Dimensiune: 76kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In fizica nucleara prin efect Doppler se intelege fenomenul de largire a rezonantelor sectiunilor eficace datorita miscarilor termice a nucleelor.In fizica reactorilor prin efect Doppler se intelege variatia reactivitatii cu cresterea temperaturii, datorita descresterii autoecranarii rezonantelor cand temperatura creste.In final, variatia de reactivitate este determinata tot de largimea rezonantelor cu cresterea temperaturii mediului.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

In fizica nucleara prin efect Doppler se intelege fenomenul de largire a rezonantelor sectiunilor eficace datorita miscarilor termice a nucleelor.In fizica reactorilor prin efect Doppler se intelege variatia reactivitatii cu cresterea temperaturii, datorita descresterii autoecranarii rezonantelor cand temperatura creste.

In final, variatia de reactivitate este determinata tot de largimea rezonantelor cu cresterea temperaturii mediului.Pentru a exista un coeficient Doppler negativ mare sunt necesare:un raport mare;un spectru de neutroni moale, caracterizat prin deplasarea maximului distributiei energetice spre energii joase.

Aceste doua conditii fiind compatibile reactorii rapizi pot avea coeficient Doppler negativ mare.Raportul minim pentru a avea un coeficient Doppler negativ, depinde de spectrul neutronilor si de cmpozitia combustibilului. H. Feshbach arata ca acest raport este 1,9 in timp ce Lane indiva valoarea 0,8 iar Bethe valoarea 1.

3.Sectiuni eficace dependente de temperatura
In general, sectiunile eficace se deduc considerand nucleele in repaus.In realitate, nucleele sunt in miscare termica, ceea ce determina largirea rezonantelor datorita efectului Doppler.Un model simplu de calcul al sectiunilor eficace dependentede temperatura se bazeaza pe considerarea nucleelor in miscare termica cu aceasta.

Efectul Doppler este deosebit de imporant deoarece
produce un coeficient de reactivitate care contribuie la functionarea sigura a reactorilor rapizi.Acest coeficient, promt prin natura sa, conditioneaza nu numai comportarea tranzitorie a rectorului in
caz de accident, ci introduce anumite limite in proiectul conceptual al reactorilor rapizi.

Pe masura ce dimensiunile reactorilor rapizi cresc va creste si importanta efectului Doppler, deoarece maximul distributiei spectrale se deplaseaza spre energii mai joase, in domeniul rezonantelor separate.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.