Etica in afaceri

Trimis la data: 2009-11-04 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 17
Autor: Harabor Gina Dimensiune: 26kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Organizatia are o dubla responsabilitate: economica si sociala. Din punct de vedere economic, scopul principal poate fi obtinerea profitului, a unei cote de piata, ori alte obiective de aceeasi natura; responsabilitatea sociala implica producerea de bunuri si servicii de calitate, cautarea eficientei economice pe cai legale si juste, implicarea salariatilor si dezvoltarea resurselor umane, respectarea mediului inconjurator, plata obligatiilor fiscale catre stat si comunitati locale etc. Cele doua laturi ale responsabilitatii firmei nu se exclud, ci obiectivele intreprinderii trebuie sa aiba in vedere ambele aspecte.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Calitatea etica a intreprinderii si a personalului sau depinde, in mare masura, de calitatile si capacitatea de conducere a managerilor sai, acestia reprezentand modele comportamentale fata de ceilalti angajati. Orice conducator are anumite obligatii etice: fata de actionari (gestiune corecta, loialitate, transparenta; fata de angajati (remunerare echitabila, dezvoltare profesionala);

Fata de clienti (garantarea unor produse si servicii de calitate, siguranta in utilizare); fata de comunitate (protejarea mediului, plata obligatiilor fiscale). Mai mult, pentru a ridica nivelul etic al intreprinderii, etica trebuie institutionalizata, impletita cu obiectul de activitate al firmei; astfel, managerul trebuie sa implementeze un cod de etica ce incurajeaza si sprijina comportamentul etic atat in interiorul firmei cat si in relatiile cu exteriorul.

In caz contrar, exista riscul de a se forma cultura de tipul "succes cu orice pret", in aceste conditii, firma nu va mai rezista mult timp pe piata.Ca si concluzie, putem spune ca etica organizatiei este strans legata de cultura organizatiei, si reprezenta un set de presupuneri, credinte, valori dezvoltate in cadrul firmei pentru a invinge mediul intern si extern si pentru a ajuta noii membri sa-si ghideze actiunile in acest mediu.

O organizatie etica poate fi cea care: produce bunuri si servicii de calitate, cauta eficienta economica, favorizeaza dezvoltarea resurselor umane, respecta mediul inconjurator, respecta comunitatea.Intreprinderile etice nasc persoane etice.Etica in managementul resurselor umane ?Deseori, managerii sunt nevoiti sa ia decizii in vederea solutionarii unor conflicte ce pot aparea intre etica individului si cerintele impuse de organizatia in care isi desfasoara activitatea.

Nu sunt putine cazurile cand este nevoie de un compromis la nivelul conducerii organizatiei, pentru a solutiona unele dintre conflicte.
Managerii de resurse umane au responsabilitatea de a lua decizii echitabile care sa favorizeze un climat etic in intreprindere. Mai mult, acestia au sarcina de a asigura sanse egale pentru toti angajatii incepand cu selectia, salarizarea, promovarea etc. Stimularea actiunilor etice se va realiza cu siguranta prin prevenirea discriminarilor in cadrul managementului resurselor umane.

Termenii ce caracterizeaza responsabilitatea sociale sunt : echitate versus discriminare.Echitatea, face referire la dreptatea, cinstea cu care sunt tratati indivizii in cadrul intreprinderilor. Echitatea este un concept hotarator pentru aplicarea practica a responsabilitatii sociale, atat in interiorul, cat si in afara organizatiilor.
Discriminarea - (ca opus al echitatii), se refera la tratarea mai putin favorabila a unor indivizi in comparatie cu altii, datorita sexului, r

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.